Evropska Unija finansira rekonstrukciju Kraljeve vinarije u Topoli

12. September 2023
Image by Leo Hau from Pixabay
Image by Leo Hau from Pixabay

Nemačka saradnja u Srbiji (GIZ) najavila je za oktobar raspisivanje tendera za rekonstrukciju Kraljeve vinarije u Topoli. Rekonstrukcija se sprovodi u oviru projekta EU za tebe - za kulturno nasleđe i turizam koji konfinasisraju Evropska unija i Ministarstvo ekonomske saradnje i razvoja Nemačke

U glavnoj zgradi vinarije planirana je kompletna revitalizacija prizemlja, koje će biti korišćno kao izložbeni prostor za Muzej zadužbinu, a ujedno i kao prostor za degustaciju vina kao i za pakovanje vina. Proizvodnja vina će biti nastavljena, stoji u tenderu.

U pomoćnoj zgradi takođe je planirana rekonstrukcija prizemlja i ona će služiti za kancelarije zaposlenih, a delom i za VIP prostorije za posetioce i vinske prezentacije.

Tender će biti raspisan tokom oktobra i očekuje se da će radovi biti završeni za 6 meseci od potpisivanja ugovora za izvođačem. Pretkvalifikacioni postupak otvoren je do 25. septembra.

Kako je ranije najavljeno, vrednost rekonstrukcije je 1,2 miliona evra.

Kraljeva vinarija je podignuta 1931. godina kao jedna od najsavremenijih na Balkanu bila je ponos kralja Aleksandra I Karađorđevića. Dugo nije bila u funkciji, a od 2007. godine u njoj su ponovo počela da se proizvode vina.

U vinariji se proizvode bela i crvena vina, a u sklopu vinarije nalazi se i muzejska postavka i originalna jedinstvena vinoteka, po kojoj je Kraljeva vinarija prepoznatljiva.

Jedinstvenu kolekciju vina na Balkanu iz doba Karađorđevića, koja se više od osam decenija čuva na 12 metara dubine u kraljevskom podrumu čini oko 280 flaša iz doba kada su srpski kraljevi u Topoli gajili lozu i proizvodili vino, prenela je Rina.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...