Evropska Unija finansira rekonstrukciju Kraljeve vinarije u Topoli

12. September 2023
Image by Leo Hau from Pixabay
Image by Leo Hau from Pixabay

Nemačka saradnja u Srbiji (GIZ) najavila je za oktobar raspisivanje tendera za rekonstrukciju Kraljeve vinarije u Topoli. Rekonstrukcija se sprovodi u oviru projekta EU za tebe - za kulturno nasleđe i turizam koji konfinasisraju Evropska unija i Ministarstvo ekonomske saradnje i razvoja Nemačke

U glavnoj zgradi vinarije planirana je kompletna revitalizacija prizemlja, koje će biti korišćno kao izložbeni prostor za Muzej zadužbinu, a ujedno i kao prostor za degustaciju vina kao i za pakovanje vina. Proizvodnja vina će biti nastavljena, stoji u tenderu.

U pomoćnoj zgradi takođe je planirana rekonstrukcija prizemlja i ona će služiti za kancelarije zaposlenih, a delom i za VIP prostorije za posetioce i vinske prezentacije.

Tender će biti raspisan tokom oktobra i očekuje se da će radovi biti završeni za 6 meseci od potpisivanja ugovora za izvođačem. Pretkvalifikacioni postupak otvoren je do 25. septembra.

Kako je ranije najavljeno, vrednost rekonstrukcije je 1,2 miliona evra.

Kraljeva vinarija je podignuta 1931. godina kao jedna od najsavremenijih na Balkanu bila je ponos kralja Aleksandra I Karađorđevića. Dugo nije bila u funkciji, a od 2007. godine u njoj su ponovo počela da se proizvode vina.

U vinariji se proizvode bela i crvena vina, a u sklopu vinarije nalazi se i muzejska postavka i originalna jedinstvena vinoteka, po kojoj je Kraljeva vinarija prepoznatljiva.

Jedinstvenu kolekciju vina na Balkanu iz doba Karađorđevića, koja se više od osam decenija čuva na 12 metara dubine u kraljevskom podrumu čini oko 280 flaša iz doba kada su srpski kraljevi u Topoli gajili lozu i proizvodili vino, prenela je Rina.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Pokrenuta savremena tech platforma za zapošljavanje u ugostiteljstvu
28. June 2023
Laboro.io web aplikacija ima za cilj da pojednostavi i znatno ubrza proces regrutovanja i...
Restaurants
Trendovi u ugostiteljstvu povodom decenije Metro HoReCa centra
21. June 2023
Povodom obeležavanja decenije postojanja METRO HoReCa centra, održan je stručni skup pod...
Restaurants
Touch Menu donosi inovacije u ugostiteljstvu
22. May 2023
TouchMenu predstavlja sveobuhvatnu virtuelnu konsijerž platformu koja gostima nudi čitav niz...
Restaurants
Nedelja turske kuhinje od 21. do 27. maja
19. May 2023
Globalna proslava turske gastronomije, Nedelja turske kuhinje, koja se ove godine održava od...