Da li će kafa zbog klimatskih promena postati luksuz?

02. October 2023
Klimatske promene su veliki problem za industriju kafe u celom svetu i prete da jedan od omiljenih napitaka Nemaca pretvore u luksuz.  - Postoje studije koje predviđaju da će se do 2025. površine koje su sada pogodne za uzgoj kafe prepoloviti - izjavila j
Klimatske promene su veliki problem za industriju kafe u celom svetu i prete da jedan od omiljenih napitaka Nemaca pretvore u luksuz. - Postoje studije koje predviđaju da će se do 2025. površine koje su sada pogodne za uzgoj kafe prepoloviti - izjavila j

Klimatske promene su veliki problem za industriju kafe u celom svetu i prete da jedan od omiljenih napitaka Nemaca pretvore u luksuz.

- Postoje studije koje predviđaju da će se do 2025. površine koje su sada pogodne za uzgoj kafe prepoloviti - izjavila je Sofi fon Leben (Sophie von Loeben) sa Instituta za proučavanje klimatskih promena u Potsdamu.

To se, prema njenim rečima, pre svega odnosi na zemlje poput Vijetnama i Brazila, koje su globalno najveći proizvođači kafe.

Odrasli u Nemačkoj piju u proseku 3,4 šoljice dnevno, pokazala je studija trgovaca kafom Čibo (Tchibo). To preduzeće je za istraživanje u saradnji sa biroom Statista i časopisom Brand ajns (Eins) u januaru ispitalo 1.500 ljudi starosti od 18 do 75 godina.

Preduzeća iz oblasti industrije kafe sastaće se od 30. septembra do 3. oktobra u Manhajmu na neđunarodnom sajmu kafe ICC. Očekuje se da uzgajivači, prerađivači, trgovci i naučnici razmene mišljenja o korenitim promenama koje se prognoziraju.

Štefen Švarc (Steffen Schwarz) iz ICC izjavio je uoči sajma na konferenciji za novinare da će teme, uz klimatske promene, biti i promenjene navike potrošača, modernizacija i digitalizacija često usitnjenih nasada kafe kao i tema održivosti.

Fon Lebenova promenu okolnosti vidi u samoj biljci kafe.

- Ona je užasno osetljiva, ne voli vrućinu, preteranu sušu ali ni vlagu. Potrebni su joj tačno određeni uslovi senke i hranljivo tlo - precizirala je Fon Lebenova. Dodala je da već i najmanje promene direktno utziču na prinose i na kvalitet zrna kafe.

Kao primer je navela vrstu kafe arabika, čiji je udeo na svetskom tržištu oko 60 odsto. Idealna temperatura za njen rast je između 18 i 22 stepena, a više temperature je jako opterećuju i mogu da je oštete. Posledica može biti to da plodovi brže sazrevaju od samog zrna u njemu, dodala je Fon Lebenova.

Sofi fon Leben čiji istraživački rad kao težište ima upravo uzgoj, kaže da je kafa jedna od najvrednijih korisnih biljaka u svetu, a ujedno jedna od najmanje istraženih.

Izvor © dpa Deutsche Presse-Agentur GmbH

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...