Beograd dobio svoj vinski put

04. May 2018
Beograd dobio svoj vinski put
Rakija Bojkovčanka
Rakija Bojkovčanka
Proces zrenja rakije
Proces zrenja rakije
Najveća ručno duvana flaša na svetu
Najveća ručno duvana flaša na svetu
Emporio penušac
Emporio penušac
Vlasnik vinarije Emporio
Vlasnik vinarije Emporio
Emporio vina
Emporio vina
Burad vinarije Trišić
Burad vinarije Trišić
Trišić vinogradi
Trišić vinogradi
Vinarija Trišić
Vinarija Trišić
Etno selo Babina reka
Etno selo Babina reka

Beograd je, uz Beč, jedini glavni evropski grad koji ima svoje vino i vinograde sa zaštićenim geografskim poreklom. Kako bi se taj potencijal što bolje iskoristio u turističke svrhe, 27. marta ove godine predsednik udruženja „Vinski putevi Srbije“ Zoran Rapajić i direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović potpisali su Protokol o saradnji, kojim je zvanično uspostavljen Vinski put Beograd, kao novi turistički proizvod prestonice.

Vinski put Beograd u prvoj fazi obuhvata 9 vinarija na teritoriji celog grada, omeđenog na severu naseljem Ovča, sa zapada Vranićem, a na jugu i istoku teritorijama opština Lazarevac i Mladenovac. Osim vinara i vinogradara, Vinski put Beograd obuhvata i restorane, etno sela, kulturno-istorijske znamenitosti, ali i proizvođače suvenira, domaće hrane i pića, poput rakije i likera.

Rakija na vinskom putu

Zato ne čudi što se na vinskom putu Beograda našla i jedna destilerija podno Avale. Reč je o destileriji „Kuburić“ koja od 1985. godine proizvodi čuvenu rakiju „Bojkovčanku“. Dobija se od 4 različite vrste šljive (od kojih su 2 autohtone!), a potom zri u hrastovim buradima, zbog čega po boji i kompleksnom ukusu više nalikuje konjaku. Ova rakija, izuzetnog kvaliteta, našla se na 5 kontinenata, ali i na ruskoj svemirskoj stanici „Mir“!

U sklopu destilerije „Kuburić“ smešten je i jedinstveni Muzej rakije, u kom se nalazi i najveća ručno duvana flaša na svetu, koja je upisana u Ginisovu knjigu rekorda, ali i replika flaše koja je napravljena na zahtev nekadašnjeg francuskog predsednika Šarla de Gola, kao i replika neobične boce u obliku ptice koju je naš bivši predsednik Tomislav Nikolić poklonio Vladimiru Putinu, i one koju je pokojni premijer Zoran Đinđić darovao Bilu Gejtsu.

U ovom muzeju, među brojnim zanimljivim eksponatima, videćete i stare kazane, „magičnu slavinu“ iz koje voda teče bez dovodnih cevi, kao i „šematski prikaz“ starenja rakije u buradima, a saznaćete i jednu zanimljivost: da je prvi prijavljeni patent u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca bio kazan za rakiju, što samo svedoči o važnosti rakije u našoj tradiciji i kulturi. 

Beogradsko penušavo vino

Nedaleko od destilerije „Kuburić“ smestila se vinarija „Emporio“, prepoznatljiva po tome što se u njoj, osim belih šardone i sovinjon vina, kao i „pinot noir“ i širaz crvenih vina, proizvodi i penušac vrhunskog kvaliteta, i to tradicionalnom šampanjskom metodom u boci. Veruje se da je baš tu rođen prvi srpski penušac, ali vlasnik vinarije „Emporio“  Aleksandar Stojaković to demantuje:

- Proizvodnja penušavog vina šampanjskom metodom u boci datira oko 120 godina unazad – Venčačka zadruga je prva proizvela penušac kod nas, tako da mi nismo prvi, nego samo jedni u nizu – tvrdi ovaj proizvođač vina, koji je bogato iskustvo i znanje o proizvodnji vina sticao u Italiji.

Nagrađivana crvena vina

Zahvaljujući pogodnom tlu i adekvatnim vremenskim uslovima, na rubu Beograda – u Vraniću, uzgajaju se najbolje sorte grožđa, od kojih se dobija prvoklasno crveno vino. Upravo tu, na površini od 2,5 hektara smestila se vinarija „Trišić“, sa vinogradom koji je podignut 2008. godine. Iako mlada, crvena vina ove vinarije, poput „Trišinog vina“ sačinjenog od sorte kaberne sovinjon, na međunarodnim takmičenjima dobijaju najveće ocene i odnose ubedljive pobede.

- „Trišino vino“ je proglašeno za apsolutnog šampiona na Sajmu vina 2016. godine, gde je bilo ocenjeno kao najbolje srpsko crveno vino i pobralo sva moguća priznanja i diplome, a nimalo za njim ne zaostaje ni naše „Dimasid“ vino, koje je kupaža kaberne sovinjona, merloa i kaberne franka – otkriva Momčilo Trišić, vlasnik istoimene vinarije.

Vina odnedavno proizvodi i Slaviša Živković, vlasnik poznatog etno sela „Babina reka“ u opštini Lazarevac, koji je ove godine za svoje vino takođe nagrađen zlatnom medaljom.

Korak do cilja

Ovaj etno kompleks, kao i sve navedene vinarije i destilerija, imaju sve preduslove i kapacitete da ugoste određeni broj posetilaca, kao i odličnu gastroenološku ponudu. Ono što je, po rečima Zorana Rapajića iz „Vinskih puteva Srbije“ neophodno uraditi kako bi Vinski put Beograd zaživeo, jeste postavljanje vinske signalizacije, poboljšanje saobraćajne infrastrukture, veća svest o ekologiji i bolja promocija ovog vinskog puta.

- U toj promociji trebalo bi da učestvuju i čelnici grada, a najbolji primer za to je predsednik GO Barajevo, Bato Adamović. On je, zajedno sa predsednicom GO Savski venac Irenom Vujović, uključen u projekat i od prvog dana pruža veliku pomoć u promociji Vinskog puta Beograd - poručuje Rapajić.

Tekst: Biljana Bosnić Ognjenović
Foto:
Pavle Radanović

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Komunalna milicija i inspektori uskoro će na terenu meriti buku u kafićima
11. October 2021
Poslanici u Narodnoj skupštini usvojili su novi zakon o zaštiti od buke u...
Restaurants
Šesti Svetski forum UNWTO-a o gastronomskom turizmu
07. October 2021
Svetska turistička organizacija (UNWTO), Baskijski kulinarski centar (BCC), VISITFLANDERS i...
Restaurants
Ugostitelji razočarani: Država im uvela porez na bakšiš
04. October 2021
  Vrhovni sud Italije presudio je da će zaposleni u ugostiteljstvu morati da plaćaju...
Restaurants
Muzika u baštama beogradskih kafića i restorana od sutra samo do 22 časa!
06. September 2021
  Na osnovu odluke koja je doneta na sednici Skupštine grada pre sedam dana, od...