"Ukusi Francuske": Događaj koji se ne propušta

19. March 2019
Foto: Jelena Kaličanin
Foto: Jelena Kaličanin
Foto: Jelena Kaličanin
Foto: Jelena Kaličanin
Foto: Jelena Kaličanin
Foto: Jelena Kaličanin
Foto: Jelena Kaličanin

Francuska ambasada u Beogradu organizovala je gastronomsku manifestaciju "Provansa u Beogradu". U velikom holu ambasade sve je bilo podređeno ukusu i mirisu francuske kuhinje u interpretaciji naših restorana.

Nj.E. ambasador Frederik Mondoloni tim povodom je rekao za Turistički svet da je u našoj zemlji poraslo interesovanje za francusku gastronomiju: prva manifestacija bila je održana 2015.godine i trajala je tri, a ove godine nedelju dana. Prijavljeno je 16 restorana iz Beograda i jedan iz Zrenjanina.

- Ove, pete godine, fokus je na zaštiti životne sredine u smislu podržavanja borbe protiv plastičnog otpada - rekao je ambasador Mondolini i pohvalio se činjenicom da su 2010. godine stučnjaci iz Uneska pridružili francusku gastronomiju sa svojim resursima i prezentacijom listi nematerijalne baštine čovečanstva. Zaista velika čast!

U svom izuzetnom prijatnom ambijentu, zainteresovane goste uslužili su restorani i njihovi šefovi kuhinja: AHH...RIBA (Miloš Savić), DELICENT (Srba Jovanović), ENSO (Uroš Ivošević), FRANŠ (Bojana Burgić), HOMA (Nikola Vučković), KALEMEGDANSKA TERASA (Dejan Vujičić), KLUB KNJIŽEVNIKA (Nemanja Pešić), LANGOUSTE (Guillaume Iskander), MADERA (Zoran Stevanović), SALAŠ KOD STARE DUNJE, Zrenjanin (Marko Kalaba), SQUARE NINE (Zdravko Gavrilović), TWO KINGS, hotel Hilton (Lazar Prstojević), VIN et BAGUETTE (Miloš Spasojević), VOULEZ-VOUS (Mladen Martinović), MAMA SHELTER (Branislav Sobočan).
 
Gastronomski obroci koje su beogradski i jedan zrenjaninski restoran pažljivo napravili, sastojali su se od odabranih jela uz obaveznu upotrebu domaćih proizvoda čiji se ukus dobro uklapa u francuski brak između hrane i vina: predjelo, riba/meso s povrćem, sir i desert.

Zaljubljenici u francusku gastronomiju mogli su da probaju pre svega, slavnu supu od luka, grilovani sir s lavandom, paštetu od tune, zeca u vinu, pileći terin s našim džemom, pečenu cveklu s kremom od kozjeg sira... zatim, terin od pačjih grudi i guščije džigerice i pistaća na kuvanom hlebu, sireve s medom i želeom od dunje, krem brule od jabuke, tart od krušaka sa sosom od manga... To su samo neki od brojnih specijaliteta u kojima su ljubitelji francuske kuhinje uživali u 16 restorana širom Beograda i u Zrenjaninu.

Sponzor manifestacije Ukusi Francuske (Goût de France) "Mlekoprodukt" iz Zrenjanina predstavio je čuvene francuske sireve, među kojima Caprice des Dieux-Hir bogova, kao i jake sireve namenjene pravim ljubiteljima francuskog ukusa: Le Rustique, Saint Agur sa plavim plemenitim plesnima, Bri, Biser Tarpist Selekta, ovčiji sir, koji se pravi u Mlekoporduktu, s recepturom iz 17. veka.

Na svetu ima 53 frankofonskih zemalja s motom Jednakost, Komplementarnost i Solidarnost. Naša Srbija je trenutno posmatrač u očekivanju konačnog pridruživanja.

Jelena Kaličanin

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...