"Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje" stigli i do Beča

14. May 2019

Tačno godinu dana posle izlaska iz štampe knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, održana je promocija u prepunoj sali EGA Zentrum u Beču, u organizaciji Srpskog kulturnog foruma i pokroviteljstvo i pomoć Nj.E. Ambasadora Srbije u Austriji g. Nebojše Rodića i Ambasade Srbije u Beču.

Domaćin, predsednik Srpskog kulturnog foruma g. Dragan Mišković, u uvodnoj reči, istakao je da je misija Srpskog kulturnog foruma upravo organizacija ovakih događaja, povezanih sa kulturom i tradicijom.

- Naša kuhinja je osobena, možda zbog toga što u njoj prepoznajemo uticaje mnogih drugih kuhinja. Ali, svoju autentičnost iskazujemo upravo time što tu hranu spremamo na jedan osoben način. Ovo je dragocena knjiga. Neverovatan trud, da se sve to uradi. Izvanredno sprovedena namera da se to predstavi i na stranom jeziku, a ne samo na srpskom. Ja sam uživao držeći ovu knjigu u ruci, uživao sam čitajući... - rekao je Nj.E. Ambasador g. Nebojša Rodić, čijim je govorom zvanično otvorena promocija.

U nastavku događaja, prisutnima su o knjizi govorili profesor dr Slađana Šobajić, redovni profesor Farmaceutskog fakulteta u Beogradu na katedri za bromatologiju, diplomirani etnolog Branka Babić, kustos-etnolog Narodnog muzeja u Zrenjaninu i autor knjige, Miodrag Ilić.

Profesor dr Slađana Šobajić je navela da je oduvek trebalo da hrana bude lek i da lek bude hrana. To pravilo je naročito bilo izraženo u tradicionalnoj domaćoj kuhinji u stara vremena. Istakla je da nas ovakve knjige uvek podsećaju da ne zaboravimo najvažnije: da zdravlje na usta ulazi.

Branka Babić, kustos-etnolog je istakla važnost ovakvih projekata i knjiga u očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa. Na kraju izlaganja, pozvala je autora knjige da neka od navedenih starinskih jela prijavi preko Centra za nematerijalno kulturno nasleđe da bi se i zvanično uvrstila u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa (Lista elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije).

Autor knjige Miodrag Ilić je govorio o tome kako je nastala knjiga, o važnosti ovakvih projekata u očuvanja tradicije. Poseban akcenat je stavio na multikulturalnost ovih prostora, kao i činjenicu da je u stara vremena u svim krajevima Srbije moglo da se pronađe dosta sličnih jela i da niko – pojedinac ili region ne polaže autorsko pravo na neku veštinu u pravljenju jela ili sam recept, već je sve to deo jedinstvene kulture ishrane i ukupnog nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.

Nakon oficijelnog dela promocije, svi prisutni su mogli da isprobaju mnoga starinska, tradicionalna jela, koja su pripremljena prema receptima iz knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje. Majstor kulinarskog zanata ovoga puta je bio master šef i karving majstor Dejan Ilić, koji je pobrao aplauz svih prisutnih za svoje kreacije.

Na meniju su bili specijaliteti: štrudla s makom, štrudla s orasima, salčići, lenja pita sa jabukama, vasina torta, klucana salata (pečena paprika i paradajz), pita savijača sa kropirom, pita sa kupusom, punjena suva parika sa sirom, ćufte (leskovački uštipak), sarmice od zelja, kajmak, ajvar, presna pogača, princes krofne...

A da gosti ne ostanu žedni, pored svih tih đakonija, brinula je vinarija Trilogija, vinski biser Šumadije, a vlasnik i glavni somelijer Dragan Mijailović je davao savete o uparivanju tradicionalne hrane i vina.

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restaurants
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. December 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...