Promocija knjige "Priča o Sakijet Sidi Jusufu" Miloja Popovića Kavaje

27. February 2020
Promocija knjige 'Priča o Sakijet Sidi Jusufu' Miloja Popovića Kavaje

Ambasada Republike Tunis, Ambasada Narodne Demokratske Republike Alžir, Udruženje srpsko-tunižanskog prijateljstva i Društvo prijatelja Alžira, uz podršku Ministarstva odbrane Republike Srbije – Uprave za odnose s javnošću, organizuju svečanu promociju knjige Miloja Popovića Kavaje„Priča o Sakijet Sidi Jusefu – prošlo je šezdeset godina“, u četvrtak, 27. februara 2020. godine, u 18 časova, u svečanoj sali Medija centru „Odbrana“ (Dom vojske), u ulici Braće Jugovića br. 19.

Na promociji knjige obratiće se ambasador Republike Tunis, NJ. E. gospodin Sejfalah Režeb, otpravnik poslova ambasade Alžira, gospođa Latifa Trai, narodni poslanik i predsednik grupe prijateljstva sa Tunisom u Narodnoj skupštini Republike Srbije, gospodin Dragomir J. Karić, i autor knjige Miloje Popović, novinar i publicista. Moderator će biti Marko Jelić, urednik knjige i predsednik Društva prijatelja Alžira.

Izvod iz knjige: "Priča o Sakijet Sidi Jusefu – prošlo je šezdeset godina“ predstavlja uzbudljive zapise i fotografije o solidarnosti jedne generacije mladih sa Alžirskom revolucijom šezdesetih i sedamdesetih godina XXveka. Mladi sa svih kontinenata, izgradili su školu, u malom tuniskom mestu Sakijet Sidi Jusefu, na granici sa Alžirom, koje su bombardovali i srušili francuski bombarderi, 8. februara 1959. godine, i kojom prilikom je život izgubilo 11 nevinih mališana. U ovoj akciji hrabrosti i solidarnosti, učestvovalo je i pet Jugoslovena, studenata iz jugoslovenskih republika, rizikujući živote na ratnom području, u kojem su se vodile žestoke bitke za slobodu. Hrabrost mladih je pobedila. Ovaj događaj sada je daleka istorija, ali istorija koja se pamti, koja je uzor i za buduće generacije mladih, koji će se boriti za ljudsku slobodu i tražiti svoje mesto pod suncem."

Objavljivanje knjige omogućila je Karić fondacija.

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....