Promocija knjige "Priča o Sakijet Sidi Jusufu" Miloja Popovića Kavaje

27. Februar 2020
Promocija knjige 'Priča o Sakijet Sidi Jusufu' Miloja Popovića Kavaje

Ambasada Republike Tunis, Ambasada Narodne Demokratske Republike Alžir, Udruženje srpsko-tunižanskog prijateljstva i Društvo prijatelja Alžira, uz podršku Ministarstva odbrane Republike Srbije – Uprave za odnose s javnošću, organizuju svečanu promociju knjige Miloja Popovića Kavaje„Priča o Sakijet Sidi Jusefu – prošlo je šezdeset godina“, u četvrtak, 27. februara 2020. godine, u 18 časova, u svečanoj sali Medija centru „Odbrana“ (Dom vojske), u ulici Braće Jugovića br. 19.

Na promociji knjige obratiće se ambasador Republike Tunis, NJ. E. gospodin Sejfalah Režeb, otpravnik poslova ambasade Alžira, gospođa Latifa Trai, narodni poslanik i predsednik grupe prijateljstva sa Tunisom u Narodnoj skupštini Republike Srbije, gospodin Dragomir J. Karić, i autor knjige Miloje Popović, novinar i publicista. Moderator će biti Marko Jelić, urednik knjige i predsednik Društva prijatelja Alžira.

Izvod iz knjige: "Priča o Sakijet Sidi Jusefu – prošlo je šezdeset godina“ predstavlja uzbudljive zapise i fotografije o solidarnosti jedne generacije mladih sa Alžirskom revolucijom šezdesetih i sedamdesetih godina XXveka. Mladi sa svih kontinenata, izgradili su školu, u malom tuniskom mestu Sakijet Sidi Jusefu, na granici sa Alžirom, koje su bombardovali i srušili francuski bombarderi, 8. februara 1959. godine, i kojom prilikom je život izgubilo 11 nevinih mališana. U ovoj akciji hrabrosti i solidarnosti, učestvovalo je i pet Jugoslovena, studenata iz jugoslovenskih republika, rizikujući živote na ratnom području, u kojem su se vodile žestoke bitke za slobodu. Hrabrost mladih je pobedila. Ovaj događaj sada je daleka istorija, ali istorija koja se pamti, koja je uzor i za buduće generacije mladih, koji će se boriti za ljudsku slobodu i tražiti svoje mesto pod suncem."

Objavljivanje knjige omogućila je Karić fondacija.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...
Razno
22. April 2024
Udruženje „Hrana sa naših polja” u subotu i nedelju 27. i 28. aprila u TC...
Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...