Održan II Festival testa, testenine i hleba - TESTIVAL#2

22. October 2020
Image by Couleur from Pixabay
Image by Couleur from Pixabay

U​​druženje TESTIVAL i Dorćol Platz, bili su proteklog vikenda domaćini Festivala testa, testenine i hleba TESTIVAL #2, čija je centralna tema ovog puta  bio HLEB .
Tokom dva festivalska dana, osim prodajne izložbe više od dvadeset izlagača domaćih, zanatskih pripremljenih proizvoda, na improvizovanoj bini, odigralo se desetak zanimljivih radionica.

Metro HoReCa centar i Junior Chefs Club, predvođeni dr Milicom Aleksić, menadžerom, i Nebojšom Veselinovićem, šefom kuhinje HoReCa centra, pripremali su razne vrste italijanskih hlebova, kao i specijalne, bezglutenske restoranske hlebove i peciva.
​Na TESTIVALU #2 degustirala su se i prodavala mnoga jela koja se retko pronalaze na našim trpezama: hleb sa bundevom, hleb tain, somborski langoš, ruski peljmeni, lepinje iz crepulje pečene ispod sača, ali i pita sa dunjama, testenina sa čokoladom, salčići, pita sa malinama i ljutim papričicama...

Pozorišna glumica Gorica Popović oborila je sve rekorde praveći pet vrsta sitnih kolača za pola sata a Dejan Iić, potpredsednik udruženja TESTIVAL, držao je inkluzivnu radionicu za mlade na temu pravljenja hleba, u saradnji sa Savezom udruženja MNRO i Udruženjem Živimo zajedno sa opštine Stari grad.

​Održan je i zanimljiv panel „Hleb naš nasušni“, koji je potvrdio koliko je bitno mesto hleba u kulturi ishrane i kulturnom nasleđu jednog naroda. Učestvovali su: dr Biljana Đorđević -  savetnik u Narodnom muzeju u Beogradu, dr Milica Aleksić - menadžer Metro HoReCa centra, Snežana Đuričin Kuštrimović - diplomirani istoričar umetnosti i Dimitrije Vujadinović - direktor BalkanKult fondacije i autor knjige „Cipovka - hleb koji se smeje na Mesec“, a moderator je bio Miodrag Ilić, predsednik Udruženja TESTIVAL i autor knjige „Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje“.

Izabrana je i najbolja torta od palačinki, u partnerskoj organizaciji sa Asocijacijom Autentičnih Hedonista (AAH!), a Dejan Ilić iz Udruženja TESTIVAL pokazao je kako se pravi najbolja pita savijača, dok je majstor Miloš Damjanović, prvak Srbije u pravljenju bureka sa sirom na Pekarijadi 2018. godine, pokazao kako burek “leti”, dok se kore razvijaju, na najefektniji način.

Titulu najbolji BREND TESTIVALA poneo je tim Umami, koji je dva dana šarmirao sve posetioce svojom vrednoćom, energijom, inovativnošću i ljubaznošću, a naročito - neobičnim ukusnim tamnim hlebovima i unikatnim vrstama testenine od organskih sastojaka.

Za najbolji TESTIVAL PROIZVOD izabran je hleb sa sušenim paradajzom, koji je pripremila Rada Bogojev, koristeći brašno iz Sretenovića vodenice.

Po završetku TESTIVALA #2 najavljeno je još bolje naredno izdanje i to potpuno drugačije, a kako je najavio Miodrag Ilić u ime organizatora, tema će sledeće godine biti – VANILICE.


 

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....