"Kavijar" u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu

07. September 2021
Image by svklimkin from Pixabay
Image by svklimkin from Pixabay

Kako je kavijar postao nadaleko poznat, zašto je i kada bio hrana siromašnih, zbog čega je srpski kavijar bio jedan od najcenjenijih i koji je danas najskuplji kavijar na svetu – samo su neke od zanimljivosti koje se mogu saznati na izložbi "Kavijar" u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu. Autorka ove jedinstvene postavke je Dubravka Vučić, viši kustos ihtiolog.

 
Iako nas kavijar danas asocira na otmenost i luksuz, ona poručuje da se izložbom ovaj vrhunski delikates približava publici kroz različite aspekte – od kulturološkog i istorijskog preko biološkog i ekonomskog. Posetioci će do 2. decembra imati priliku da se detaljnije upoznaju sa procesom proizvodnje kavijara i važnim pravilima za njegovo konzumiranje.
 
Pažnju privlači i ekskluzivno za ovu priliku prikazan jedan od poslednjih primeraka morune uhvaćene u Dunavu, kao i jadranske jesetre iz reke Bojane, kritično ugrožene vrste kojih – zbog izlovljavanja upravo zbog kavijara, ali i ukusnog mesa – u rekama danas gotovo da nema. Oba eksponata čuvaju se u ihtiološkoj zbirci Prirodnjačkog muzeja.
 
Publika ima priliku da sazna i zašto se danas jesetra smatra živim fosilom, koji je njen misteriozni put od Crnog mora do reka radi mrešćenja, kao i da otkrije više o njenoj taksonomiji, biologiji i zaštiti.
 
Organizaciju izložbe i kataloga omogućilo je Ministarstvo kulture, a pomoć u pripremi pružila je Svetska organizacija za zaštitu prirode WWF i Zavičajni fond biblioteke Centra za kulturu Kladovo.
 
Izvor: Politika/eKapija
Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....