Zadužbina Ljubatovića u Risnu postaje butik hotel sa pet zvezdica

17. May 2022
Ilustracija, Photo by Rhema Kallianpur on Unsplash
Ilustracija, Photo by Rhema Kallianpur on Unsplash

Kompanija Briv Construction, koja je 2020. godine dobila koncesiju za valorizaciju objekta Zadužbine Ljubatovića u Risnu, planira da na ovoj lokaciji otvori luksuzni butik hotel sa pet zvezdica.

Ova kompanija je Sekretarijatu za zaštitu prirodne i kulturne baštine Kotora podnela zahtev za odlučivanje o potrebi izrade Elaborata o proceni uticaja na životnu sredinu za projekat rekonstrukcije hotela 5*. Kako se navodi u dokumentu, površina parcele na kojoj se nalazi objekat je 4.085,49 m2, dok površina objekta koji je i spomenik kulture, iznosi 389 m2.

Područje pripada Kotorsko-Risanskom zalivu koji je stavljeno pod zaštitu 1979. godine, a iste godine područje je upisano u UNESCO listu svetske prirodne i kulturne baštine. Zadužbina Ljubatović evidentirana je kao nepokretno kulturno dobro.

U Elaboratu koji je dostavljen Opštini Kotor navodi se da je planirana rekonstrukcija objekta u butik hotel sa 5* u kome će biti četiri luksuzna apartmana, restoran sa pratećim sadržajima, memorijalna soba posvećena zadužbinaru, sala za sastanke i prateći sadržaji. Ukupna neto površina objekta biće 672,98 m² a bruto 859,48 kvadrata. Imaće prizemlje i sprat.

Ispred objekta predviđena je velika terasa, na kojoj se organizuje produžetak ugostiteljskog sadržaja i boravak gostiju napolju.

- Rekonstrukcija objekta i neposredne okoline, u smislu velike dvorišne površine, terase ka moru i pristupne predbašte, sprovedena je metodom restauracije - vraćanja nedostajućih delova u skladu sa izvornim oblicima i svojstvima. U tom cilju, rekonstruisan je prvobitni - originalni izgled građevine, pripadajuće terase ispred objekta, i ogradnog zida ka Jadranskoj magistrali. Ispod dela otvorene terase predviđen je prostor, odnosno osnova održavanja kako je nazvana u projektnoj dokumentaciji - objašnjeno je.

Ovim rešenjem se posebno čuva izvorni izgled reprezentativne centralne zone fasade sa originalnim natpisom, kao i raspored i oblik svih otvora sa kamenim okvirima. Organizaciono rešenje hotelskog sadržaja prilagođeno je prvobitnoj unutrašnjoj podeli i organizaciji prostora.

- U okviru planirane namene ovog kompleksa predviđena je memorijalna soba porodice Ljubatović koja će u potpunosti imati rekonstruisan enterijer iz vremena gradnje zadužbinara sa artefaktima iz porodičnog i istorijskog arhiva, kao i naselja Risan, a sve u skladu sa konzervatorskim projektom - navodi se u dokumetu.

U pogledu uređenja otvorenih delova parcele, intervencije podrazumevaju restauraciju velike terase, kamenih zidova i podzida, ograda i stepenica.

Shodno obavezi UTU-a, te zahtevnosti namene visokokategorisanog hotelskog objekta, u južnom delu urbansitičke parcele, udaljen od samog objekta, planiran je neophodni kapacitet parking prostora za parkiranje sedam vozila.

Kako je navedeno u Elaboratu, glavni projekat rezultat je težnje za brižljivom rekonstrukcijom postojećeg objekta, i njegove neposredne okoline, te njegove funkcionalne revitalizacije kroz zahtevan sadržaj luksuznog butik hotela
kategorije 5*.

- Kao takvo, postaje preduslov afirmacije reperne uloge Zadužbine Ljubatović sa crkvom sv. Dimitrija u ambijentalnoj i istorijskoj mapi Risanskog, ali i Bokokotorskog zaliva. Planiranom revitalizacijom, ostvaruiju se preduslovi da to postane i na turističkoj mapi ekskluzivne ponude Crne Gore - naznačeno je u dokumentu.

Posebna pažnja posvećena je ozelenjavanju lokacije, i to kroz zadržavanje postojećih vrednih primeraka stablašica, i planiranje novih zasada, kako razvijenih stabala, tako i dekorativnog žbunastog zelenila, te uređenih zatravnjenih površina, na bokovima glavne terase.

Istorijat kulturnog dobra

Zadužbina Dimitrija Đurova Ljubatovića Rišnjanina "Za uboge i bolne" izgrađena je na jednom od najlepših rtova Boke Kotorske 1888. godine. Namena objekta se kroz vreme menjala tako da je tokom Prvog svetskog rata bila austrijska Vojna bolnica, a posle rate prešla u nadležnost Ministarstva socijalne politike i narodnog zdravlja i u njoj su boravila siromašna deca po nalogu Ministartsva. Kasnije 1937. godine u ovom zdanju je otvoren Đački internat. U toku Italijanske okupacije u zgradi je bila vojna bolnica. Početkom 60-tih godina zgradu je otkupila bolnica u Risnu Vaso L. Ćuković i pretvorila u stacionar za bolesnike.

Katastrofalni zemljotres od 15. aprila 1979. godine, zbog blizine obale i dejstva vlage u potpunosti je srušio jednu od najlepših i najlepše poziocioniranih kuća Risna. Od predivne arhitekture zgrade ostali su samo goli zidovi.

Zdanje velikih dimenzija, sa prizemljem, spratom, kupolom crkve i lepo oblikovanim dimnjacima bila je jedna od najreprezentativnijih građevina tog vremena. Crkva Sv. Dimitrija nalazila se na središnjem delu zdanja Oporavilišta za uboge i bolne. Zgradu je krasila ograda od kamenog zida i kovanog gvožđa, sa uređenim terenom oko zgrade, stepeništem za pristup obali, ulazom sa puta i od mora, kamenim klupama za odmor. U dvorištu zdanja nalazio se veliki bunar "bistjerna" koja se napajala kišnicom.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...
Hospitality
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. February 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hospitality
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. February 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hospitality
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. February 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum,  lifestyle  hotel,...