Trendovi koji će revolucionarno uticati na hotelsku industriju

01. November 2018
Trendovi koji će revolucionarno uticati na hotelsku industriju

Hotelska industrija se svakodnevno suočava sa brojnim izazovima - konkurencija je sve veća i ozbiljnija, zastrašujuća je tehnološka evolucija, kao i promene potrošačkih preferencija gostiju. Od hotela se zahteva da budu otvoreni za promene i usvajanje novih tehnoloških trendova, kako bi ostvarili bolje poslovanje i veći profit. Zato vam skrećemo pažnju na sledeće trendove:

1. Proširena realnost (Augmented reality - AR)

Proširena realnost (AR) polako postaje ključna marketinška tehnologija, koja omogućava gostima da virtuelno percipiraju okruženje u kom se nalaze. Imajući u vidu da hoteli prodaju fizičko okruženje, tehnologija može uvesti potencijalne goste u vaš hotel čak i da ne izađu iz svoje kuće.

Jedan od načina na koji možete upotrebiti AR tehnologiju za osnaživanje vaše ponude je korišćenje interaktivnih elemenata u hotelskim sobama. Primera radi, Hub Hotel u Velikoj Britaniji počeo je da upotrebljava AR tehnologiju zajedno sa zidnom mapom u hotelskim sobama. Kada gosti usmere pametni telefon na mapu, mogu da vide dodatne informacije o područjima za koja su zainteresovani. Na taj način, ne samo da se poboljšava upotreba mape, već i boravak gostiju postaje ugodniji i raznovrsniji.

2. Milenijalci

Milenijalci polako prerastaju u veliku silu koja oblikuje potrošačke trendove u različitim industrijama širom sveta, uključujući i hotelsku. Kako je pokazalo istraživanje Airbnb-a, očekuje se da će do 2025. godine 75% potrošača i putnika činiti milenijalci i mlađe generacije.

Kako bi se izdvojili od ostalih, hoteli bi trebalo da izrade strategije koristeći softvere koji favorizuju preferencije, karakteristike i navike gostiju. Treba imati u vidu da milenijalci mnogo putuju i vole personalizovanu interakciju. Oni rado usvajaju tehnološke inovacije i vrlo spontano donose svoje odluke.

Svaki hotel koji bude želeo da zadovolji njihove potrebe, moraće da "igra njihovu igru", tako što će te potrebe ugraditi u svoju ponudu. Ukoliko budu zadovoljni hotelskom ponudom i uslugom, milenijalci će, bez sumnje, pohvale o vašem hotelu podeliti na svim društvenim mrežama.

3. Kriptovalute

Upotreba kriptovaluta u svetu raste. Kriptovalute više nisu novitet na web-u, već su postale popularan, pouzdan i siguran način plaćanja, posebno među mladima. Većina stručnjaka smatra da je to sledeća velika stvar koja se dešava u finansijskom sektoru.

Jedna od najjačih tačaka u vezi sa kripto transakcijama je iskorenjivanje naknada i provizija koje postoje prilikom korišćenja kreditnih kartica ili bankovnih usluga. Na taj način, finansijska transakcija u inostranstvu se odvija glatkije, a i profitabilnija je za sve strane koje u njoj učestvuju.

4. SIP-DECT kao ključni deo hotelske tehnologije

Hotelski gosti ostvaruju interakciju i komunikaciju sa različitim hotelskim osobljem - od recepcionera, preko sobarica do konsijerža... Zahvaljujući DECT-u, lako možete povezati sve ove sektore.   

DECT je digitalna bežična tehnologija za govorne podatke, koja prenosi radio signale na mobilne telefone. Ova tehnologija najbolje funkcioniše u manjim objektima (poput hotela) koji imaju veliki broj korisnika.

Kako DECT pomaže?

  • Dozvoljava osoblju da se prijavi na bilo koji registrovani gadžet i lako pristupi ličnim podacima.
  • Slanje upozorenja putem poruka - ova tehnologija pojednostavljuje i ubrzava komunikaciju bez potrebe uspostavljanja telefonskog poziva. Na taj način će, na primer, osoblje zaduženo za higijenu odmah primiti upozorenje koje ih upućuje na mesto koje mora biti hitno očišćeno.
  • Mobilnost - ova tehnologija pomaže u uspostavljanju besprekorne veze i komunikacije među zaposlenima gde god da se nalaze.
  • Štiti vaše osoblje - tehnologija omogućava integraciju alarmnih sistema koji upozoravaju u slučaju opasnosti.

5. Pametni telefoni

Telefoni imaju sve veću ulogu u izvršavanju različitih zadataka u hotelima: sada je moguće bukirati hotel i izvršiti check-in mobilnim telefonom, pristupiti hotelskoj sobi bez korišćenja ključ-kartice, kontrolisati u sobama osvetljenje, zvučni sistem i klima uređaje, te obaveštavati osoblje kada gosti nisu u sobi, kako bi mogli da je pospreme, itd.

Pametni telefoni i moderna tehnologija će vam nesumnjivo pomoći da svojim gostima olakšate boravak u hotelu i istovremeno im ponudite nesvakidašnje iskustvo, a pritom će omogućiti bolju komunikaciju među zaposlenima i njihovo jednostavnije obavljanje svakodnevnih zadataka.

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hospitality
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...
Hospitality
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. February 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....