Šta sve muči srpske hotelijere?

14. June 2017
Šta sve muči srpske hotelijere?

Na 50. redovnoj Skupštini Udruženja hotelijera i restoratera Srbije - HORES, koja je 14. juna održana u hotelu "88 Rooms" u Beogradu, direktor ovog udruženja Georgi Genov izneo je najnovije podatke o stanju u hotelskoj industriji Srbije.

Genov je naveo da je u poslednjih nekoliko godina u hotele u Srbiji uloženo više od milijardu dolara, te da trenutno u našoj zemlji posluju 332 kategorisana hotelska objekta (pet manje nego u 2016. godini), od čega je 8 hotela sa pet zvezdica, 110 sa četiri zvezdice (od toga čak 69 u Beogradu!), 124 sa 3*, 74 sa dve i 16 hotela sa jednom zvezdicom.

- Mi zapravo nemamo tačnu evidenciju koliko hotela posluje u Srbiji, niti koliki su realni ostvareni prihodi, jer mnogi smeštajni objekti posluju u sivoj zoni. Rešavanje ovog problema je jedan od prioriteta HORES-a. Veliki problem nam pravi i konkurencija u vidu hostela i privatnih apartmana koji ne registruju goste, baš kao i nezavršena privatizacija oko 50 hotela koji su van funkcije i nalaze se većinom u banjama i na jugu zemlje - istakao je Genov.

Što se tiče iskorišćenosti hotelskih kapaciteta, prema rečima Genova, nakon zabeleženog pada u januaru i februaru ove godine, u aprilu je došlo do rekordnog skoka prosečne popunjenosti kapaciteta na 52%. Taj trend se, kako je istakao, očekuje i u narednim mesecima.

Genov je kao problem naveo i veliku fluktuaciju radne snage, istakavši da skoro 20.000 ugostitelja iz Srbije u poslednje dve godine odlazi na sezonski rad u inostranstvo.

U sektoru usluge smeštaja i ishrane, prema podacima iz februara 2017. bilo je zaposleno 39.000 ljudi, dok je samo u hotelijerstvu ukupan broj zaposlenih u istom periodu bio 19.500. Jedan od glavnih razloga za odlazak srpskih ugostitelja na rad u inostranstvo jesu niska primanja. Tako je, primera radi, u aprilu ove godine prosečna neto zarada u Srbiji iznosila 49.635 dinara, a u uslugama smeštaja i ishrane svega 29.583 dinara.

- Nastavi li se odliv radne snage u tolikoj meri, do 2020. godine bismo mogli da ostanemo bez kvalitetnih kadrova u ugostiteljstvu - rekao je direktor HORES-a, podsetivši da je Akademija ovog profesionalnog udruženja akreditovana za prekvalifikaciju radne snage u kuvare, konobare, recepcionere i sobarice, a u pripremi su i programi za pekare, poslastičare, somelijere i menadžere bezbednosti.

- Obuka se sprovodi u hotelima i restoranima, i do sada je obučeno više od 550 polaznika, od čega je zaposleno 425 - kazao je Genov, dodavši da je HORES osnovao i Centar za istraživanje u hotelijerstvu i turizmu, objavio hotelske vodiče Srbije, Beograda i Vojvodine i počeo da sprovodi dobrovoljnu kategorizaciju restorana s ciljem povećanja kvaliteta usluge.

Da podsetimo, HORES ove godine obeležava 85 godina od osnivanja prvog Udruženja hotelijera i restoratera i 50 godina kontinuiranog rada ovog poslovnog udruženja. 

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hospitality
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hospitality
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...