Savršena hotelska usluga ne postoji - Svaka generacija ima svoje potrebe i želje?

07. February 2023
Image by Engin Akyurt from Pixabay
Image by Engin Akyurt from Pixabay

Iako se želje i očekivanja gostiju razlikuju u zavisnosti od godina, statusa i razloga putovanja, ono što je zajedničko za sve jeste da od hotela prvenstveno očekuju čistoću, jasnu komunikaciju i mirno okruženje za spavanje.

Za razliku od gostiju koji turistički posećuju destinaciju, biznis putnici su često u žurbi ili žele da dragoceno slobodno vreme iskoriste pametno, te se hotel trude da im pruži fluidnu uslugu, koja podrazumeva da svaki korak iskustva – od booking-a do checkout-a učini laganim i brzim. Ono što biznis gosti pak najviše cene je veoma brz internet (5G), organizovane opcije transporta do glavnim gradskih centara, konferencijskih objekata, ali i aplikacije za telefone koje će olakšati sam boravak u hotelu. Dobar primer je aplikacija „World of Hyatt“, uz pomoć koje korisnici mogu da biraju vreme za check-in, odaberu određenu uslugu domaćinstva, uđu u sobu uz pomoć digitalnog ključa ili se opuste uz vođenu „Headspace“ meditaciju.

Šta bumeri žele od hotela?

Bumeri (generacija rođena između 1946. i 1964.) su poznati po tome da više vrednuju materijalno dobro nad iskustvima, i ono što će ih svakako zadovoljiti i pružiti im osećaj da ih hotel ceni jeste VIP tretman, bilo da su u pitanju VIP klubovi, laudž prostori ili karte za najtraženije događaje. „Loyalty“ programi (koji su veoma popularni među ovom grupom) nude mnogo mogućnosti da se testira i promoviše ponuda. Osim toga ova generacija vrednuje luksuzan dizajn i najčešće biraju luksuzne objekte i turističke aranžmane. Mada uprkos željom za luksuzom, baby boomer-i će aktivno tražiti i najbolju ponudu, odnosno najbolji odnos cene i kvaliteta.

Šta milenijalci žele od hotela?

Milenijalci (generacija rođena između 1981. i 1996.) su veoma važni za oporavak hotelske industrije i tokom svog boravka u hotelu očekuju personalizovanu uslugu. Što se marketinga tiče, personalizacija nije dovoljna, već je potrebno uključiti i posebno osmišljeno, jedinstveno iskustvo.

Savetuje se da im treba ponuditi veliki izbor raznih segmenata usluge, gde će odabrati onu koja im je prikladnija i po volji. Imajte na umu da su i najsitniji detalji podložni personalizaciju, na primer izbor hotelske kozmetike.

Osim toga žele da osete i dožive lokalne kulture i njihovu autentičnost. Tu se ubraja i probanje lokalne kuhinje kao važan segment tokom putovanja. Kao ljubitelji tehnologije, skoro polovinu svojih kupovina obavljaju online. Brendovi poput Marriott-a već su se priključili ovom trendu i kreirali aplikaciju za svoje goste. „Bonvoy app“ uključuje opcije poput check-in obaveštenja i poruka kada im je spremna soba, umesto da čekaju za pultom recepcije.

Šta zoomeri (Gen Z) žele od hotela?

Jedna od najboljih načina da hotelijeri zadive generaciju Z (generacija rođena između 1997. i 2012.) jeste da utiču na njihovu emocionalnu inteligenciju.

Ovde je krucijalno stvoriti dobre odnose sa gostima i prižiti im autentično emocionalno povezivanje putem upotrebe storitelinga, proverenim izvorima informacija i marketinga optimizovanog za search engine-e i čitače. Za hotele to znači odustajanje od formalne i okretanje ka direktnoj, „prirodnijoj“ komunikaciji, tekstovima, kao i iskustvima. Takođe, korisno bi bilo i uvođenje treninga zaposlenih u domenu emocionalne inteligencije.

Sobzirom da su odrasli u digitalnom svetu, punom netačnih informacija, trolovanja i botovskih komentara, nije iznenađujuće da ova generacija veoma ceni iskrenost, bez nepotrebnog preuveličavanja i preterivanja u opisu ponude hotela. Na taj način se gradi poverenje između brenda i gostiju.

Zumeri, kao i milenijalci su veoma ekološki osvešćeni. Rezultati istraživanja koje je sproveo Forbes, čak 54 odsto pripadnika generacije Z spremno je da plati do 10 odsto višu cenu na održive proizvode i usluge. Drugim rečima, uvođenje hotela u eco-friendly mod, od upravljanja otpadom i doniranjem viška hrane, do instaliranja solarnih panela i drugih ušteda energije — može imati velik uticaj na isticanje od konkurencije.

Izvor: cvent

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Godinu dana od otvaranja: Hotel Borovi u Sjenici – Na dobrom putu
11. September 2023
Sjenica je oduvek bila poznata uglavnom po sjeničkom siru i zimi najnižim temperaturama u...
Hospitality
Domaća platforma za recenzije potpisala partnerstvo sa kompanijom Tripadvisor
08. August 2023
 Fast Review, domaća platforma za recenzije nedavno je potpisala veoma značajno...
Hospitality
Nova investicija na Kopaoniku - U planu gradnja turističkog kompleksa na 25.000 m2
03. August 2023
Na Kopaoniku u KO Kriva Reka u Opštini Brus, u blizinu hotela Srebrnac, u planu je...
Hospitality
Hotel Beli izvor na Goču ima novog vlasnika
27. July 2023
Kompaniija Eter doo kupila je za 12,1 milion dinara deo imovine Hotelsko-turističkog preduzeća...