Sa kojim se gorućim problemima suočava naš turizam?

31. December 2019
Sa kojim se gorućim problemima suočava naš turizam?

Srbija će u narednih pet godina imati 600 hotela, a Beograd će u više od 300 novih i renoviranih objekata primati turiste, procenjuje profesor Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera.

- Srbija trenutno ima 367 hotela, a već u januaru nastaviće se otvaranje novih objekata, pa ćemo ovim tempom do 2025. godine, praktično, duplirati objekte - objašnjava Genov.- Veliki broj stranih, ali i domaćih ulaganja u hotelijerstvo. Nažalost, Beograd i dalje nije dobio hotel sa "pet zvezdica superior", a uveliko imamo klijentelu kojoj je potreban vrhunski smeštaj. Ukoliko PDV na hranu bude smanjen sa dosadašnjih 20 na 10 odsto - turizam će nastaviti da cveta u našoj zemlji. 

Srbija ima 750.000 stolica u restoranima, kafićima, picerijama i ostalim objektima u kojima se služi hrana. Ovaj broj se svakodnevno povećava, jer se posao ugostiteljima dobro razvija. Međutim, veliki problem očekuje srpski turizam narednih godina:

- Kadrovi su gorući problem srpskog turizma i plate će za dobre radnike morati da se povećaju - ističe Genov.- Radna snaga ne prati ulaganja i investitori imaju problem sa kvalitetnim kadrovima. Moramo da edukujemo, pre svega, konobare, a onda i sve ostale u lancu usluga. Neophodno je manje teorije i više prakse u školama. Deca dolaze u školu bez osnovnog domaćeg vaspitanja, pa se dešava da konobari ne znaju da kažu "dobar dan"! Ne znaju ni da se nasmeju! Odlazak u restoran je ceremonijal, strogo utvrđen protokol koji mora da se nauči i strogo poštuje, a počinje osmehom i blagim naklonom. 

Mnogi konobari rade "na crno", a uvođenje sezonskog rada će to sprečiti.

- Obećano nam je da će se u ugostiteljstvu dozvoliti sezonski rad isto kao što postoji u poljoprivredi prema Zakonu o angažovanju sezonskih radnika - ističe Genov.- To znači da će gazde moći da prijave radnike na 20 sati nedeljno.

Izvor: Novosti

Comments (0)

Connected news

Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...
Hospitality
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. February 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hospitality
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. February 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hospitality
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. February 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum,  lifestyle  hotel,...