Novi standard ISO 21401 za održivost usluga turističkog smeštaja

08. March 2019
Novi standard ISO 21401 za održivost usluga turističkog smeštaja

Standard ISO 21401 novi je međunarodni standard iz oblasti turizma i srodnih usluga, koji standardizuje turistički smeštaj. Sistem menadžmenta održivošću smeštajnih objekata - Zahtevi, specifikuje ekološke, društvene i ekonomske zahteve za implementaciju sistema menadžmenta održivošću u turističkom smeštaju, prenosi portal Kvalitet.

Smeštajni kapaciteti su glavni za svaku turističku aktivnost i stoga imaju ogroman potencijal za poboljšanje njihovog uticaja na životnu sredinu, promovisanje socijalne razmene i doprinos lokalnim ekonomijama na pozitivan način.

Uprkos tome što širom sveta postoje mnogi programi održivog turizma za koje su zaduženi putnički operateri ili druge organizacije sa komercijalnim interesima, do sada nikada nije postojao zaista nepristrasan međunarodni standard posvećen smeštaju.

Ovaj standard se bavi pitanjima kao što su ljudska prava, zdravlje i bezbednost zaposlenih i gostiju, zaštita životne sredine, potrošnja vode i energije, stvaranje otpada i razvoj lokalne ekonomije.

Manuel Otero, predsedavajući tehničkog odbora ISO-a koji je stvorio ovaj standard, rekao je da postoje mnoge inicijative na tržištu koje bi pružaoci smeštaja mogli koristiti kako bi poboljšali svoje prakse u zaštiti životne sredine, ali nijedna od njih ne uključuje društvene i ekonomske aspekte i sve su usko pobezane sa komercijalnim interesima.

- Ovaj međunarodno dogovoreni standard osigurava jasnoću na zbunjujućem tržištu, primenjuje se na sve vrste smeštaja i može poslužiti kao alat za poboljšanje održivog upravljanja. To će takođe pomoći da se stimuliše tržište za veću održivost kako u sektoru smeštaja tako i u turističkoj industriji u celini - rekao je on.

Osnivač radne grupe koja je uključena u razvoj standarda, Alekandre Garido je dodao da će oni koji implementiraju sistem menadžmenta održivošću baziran na ISO 21401 moći da posvedoče svojim gostima i čitavom tržištu da su ovi biznisi održivi.

ISO 21401 će koristiti smeštajnim objektima jačanjem njihovog upravljanja i poboljšanjem njihove reputacije, pružanjem kvalitetnijih usluga klijentima i poboljšanjem odnosa s dobavljačima, zaposlenima i lokalnom zajednicom.

ISO 21401 je razvio ISO tehnički komitet ISO/TC 228, Turizam i srodne usluge, čiji sekretarijat zajednički vode UNE, član ISO-a za Španiju i INNORPI, član ISO-a za Tunis.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hospitality
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hospitality
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...