Najavljen početak izgradnje Rehabilitacionog centra u Ovčar Banji

01. June 2023
Image by PublicDomainPictures from Pixabay
Image by PublicDomainPictures from Pixabay

Revitalizacija Ovčar Banje biće nastavljena ove godine, najavio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović. On je dodao da to podrazumeva početak gradnje vidikovca na Kablaru, uređenje vodovodne i kanalizacione mreže u Ovčar Banji, izgradnju saobraćajnice sa druge strane kanala, kao i mosta koji će spajati lučansku i čačansku stranu Ovčar Banje. Na jesen se očekuje i početak izgradnje Rehabilitacionog centra, što je investicija koja je vredna oko pola milijarde dinara, najavio je Todorović, a navodi se na sajtu grada, prenosi eKapija.

- Ove godine je Grad Čačak izdvojio 25 milion dinara za izgradnju obale utvrde sa obe strane i nadamo se da ćemo naredne godine završiti taj posao. Planiramo izmeštanje Pošte, koja će nastaviti da radi, kao i otvaranje poliklinike u Ovčar Banji. Sa crkvom je dogovoreno da deo vile Sirotice bude pretvoren u Muzej Ovčarsko-kablrskih manastira, a na jesen se očekuje početak izgradnje RH centra, investicija koja je vredna oko pola milijarde dinara - najavio je Todorović na sastanku Radne grupe za izmuljavanje jezera Međuvršje.

Sastanku u Ovčar Banji prisustvovao je i Ivan Divac, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koji je naglasio da se očekuje da tokom avgusta bude završeno projektovanje, kada će se znati konačna cena budućih radova na izmuljavanju jezera Međuvršje.

U Radnoj grupi je i profesor dr Milan Radunović, koji je jedan od inicijatora poktretanja projekta izmuljavanja. On je naglasio da su do sada urađena sva merenja kvaliteta vode, i problem jeste ogromna količina mulja, kao i struktura jezera, zbog koje je teško naći lokaciju za "ceđenja mulja".

- Trenutno smo u procesu traženja najboljeg tehničkog i najjeftinijeg rešenja. Mulj će se vaditi takozvanim regularnim bagerima i muljnim pumpama. U jezeru se nalaze tri školjke automobila i jedna mina iz Drugog svetskog rata, to sve predstvalja problem, ali rešiv. Sada je najbitnije naći rešenje za tretman mulja koji će biti izvađen, a to je ogromna količina - rekao je prof. dr Radulović.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Godinu dana od otvaranja: Hotel Borovi u Sjenici – Na dobrom putu
11. September 2023
Sjenica je oduvek bila poznata uglavnom po sjeničkom siru i zimi najnižim temperaturama u...
Hospitality
Domaća platforma za recenzije potpisala partnerstvo sa kompanijom Tripadvisor
08. August 2023
 Fast Review, domaća platforma za recenzije nedavno je potpisala veoma značajno...
Hospitality
Nova investicija na Kopaoniku - U planu gradnja turističkog kompleksa na 25.000 m2
03. August 2023
Na Kopaoniku u KO Kriva Reka u Opštini Brus, u blizinu hotela Srebrnac, u planu je...
Hospitality
Hotel Beli izvor na Goču ima novog vlasnika
27. July 2023
Kompaniija Eter doo kupila je za 12,1 milion dinara deo imovine Hotelsko-turističkog preduzeća...