KNEIPP u spa centrima: Voda kao jedan od najmoćnijih lekova

29. September 2022
Photo by Monstera: https://www.pexels.com/photo/gentle-woman-with-flower-in-hands-6621182/
Photo by Monstera: https://www.pexels.com/photo/gentle-woman-with-flower-in-hands-6621182/

Tradicionalna „Kneipp“ terapija doživela je renesansu u modernom spa svetu, uvođenjem brojih sadržaja za njenu primenu. Mnogi su čuli za kneipp klupe ili staze za stimulaciju tačaka na stopalima, ali šta je zapravo kneipp terapija i kako se ona koristi pri lečenju brojnih stanja organizma?

„Kneipp kur“ osmislio je sredinom 1800-ih nemački sveštenik Sebastian Kneipp. Tražeći načine da sebe izleči od tuberkuloze, otkrio je knjigu koja ističe pozitivne efekte tretmana svežom vodom, što ga je podstaklo da započne eksperimentalno lečenje redovnim kupanjem u ledenom Dunavu. Na taj način uspeo je da svom telu povrati energiju i snagu. Lekovitom lečenju vodom dodao je vežbanje, upotrebu biljaka, zdravu ishranu i na taj način lečio članove svoje parohije u selu Bad Wörishofen u Bavariji. Do 1880-ih Kneipp-ova reputacija kao lekara proširila se u svim zemljama nemačkog govornog područja. Godine 1889. objavio je knjigu „Meine Wasser-Kur” u više od 100.000 primeraka, uključujući i prevode na druge jezike, nakon čega je njegov rad stekao svetsku reputaciju.

Moderna Kneipp terapija

Reč je o holističkom prirodnom sistemu lečenja, zasnovanom na pet principa: vodi (hidroterapija), vežbanju (kineziterapija), biljkama (fitoterapija), ishrani (nutricionizam) i balansiranom stilu života. Sve u Kneipp sistemu je usmereno na stimulisanje samoizlečenja organizma podsticanjem termalnih reakcija, refleksa i imunog sistema.

U Kneipp terapiji postoji više od 120 načina primene vode, uključujući ispiranje, obloge, pakovanja, terapije mlazovima vode, kupke, vodenu paru i saune, hodanje kroz vodu i posebno tretmane sa hladnom vodom. Voda se u primeni razlikuje u temperaturi, od ledene do mlake, tople, vruće, što ima za rezultat poboljšanje cirkulacije i regulisanje metabolizma.

Primena 

Kneipp terapija se može koristiti kod mnogih oboljenja: od kardiovaskularnih i respiratornih do digestivnih, reumatskih i neuralgičnih poremećanja, a koristi se za poboljšanje sveukupnog dobrostanja pojedinca, na primer, za povećanje nivoa sreće (kroz parasimpatičku stimulaciju) ili čak pomoć kod umora, za bolje pamćenje i pažnju. Svi navedeni benefiti su naučno dokazani ispitivanjima koja se sprovode još od 1884. godine, kada je i osnovano društvo International Kneipp Doctor’s Society.

Svoje kneipp iskustvo možete doživeti u hotelu Slatina u Vrnjačkoj Banji. Wellness centar ovog hotela gostima nudi korišćenje kneipp klupa, koje su izuzetno delotvorne kod podsticanja cirkulacije i smanjenja oticanja nogu. Osim toga, tu su i standardni spa sadržaji, poput finske i infrared saune, turskog kupatila, tepidarijuma, slane sobe, hidromasažne kade i bazena.

Comments (0)

Connected news

Hospitality
JP Skijališta Srbije gradi apart hotel na Zlatiboru
24. June 2024
JP Skijališta Srbije podnelo je Ministarstvu zaštite životne sredine zahtev za...
Hospitality
Luštica ima potencijal da nadmaši elitne turističke destinacije
30. May 2024
Crna Gora ima ogroman potencijal, a Luštica je biser koji bi mogao da nadmaši...
Hospitality
HORES traži smanjenje PDV-a na hranu u hotelima i restoranima
22. May 2024
Udru­že­nje ho­te­li­je­ra i re­sto­ra­te­ra...
Hospitality
Beograd: Popunjenost hotela 100 odsto zahvaljujući koncertima grupe Rammstein
16. May 2024
U susret koncertima grupe Rammstein, 24. i 25. maja zahvaljujući kojima su popunjeni svi...