KNEIPP u spa centrima: Voda kao jedan od najmoćnijih lekova

29. Septembar 2022
Photo by Monstera: https://www.pexels.com/photo/gentle-woman-with-flower-in-hands-6621182/
Photo by Monstera: https://www.pexels.com/photo/gentle-woman-with-flower-in-hands-6621182/

Tradicionalna „Kneipp“ terapija doživela je renesansu u modernom spa svetu, uvođenjem brojih sadržaja za njenu primenu. Mnogi su čuli za kneipp klupe ili staze za stimulaciju tačaka na stopalima, ali šta je zapravo kneipp terapija i kako se ona koristi za lečenje bolesti?

„Kneipp kur“ osmislio je sredinom 1800-ih nemački sveštenik Sebastian Kneipp. Tražeći načine da sebe izleči od tuberkuloze, otkrio je knjigu koja ističe pozitivne efekte tretmana svežom vodom, što ga je podstaklo da započne eksperimentalno lečenje redovnim kupanjem u ledenom Dunavu. Na taj način uspeo je da svom telu povrati energiju i snagu. Lekovitom lečenju vodom dodao je vežbanje, upotrebu biljaka, zdravu ishranu i na taj način lečio članove svoje parohije u selu Bad Wörishofen u Bavariji. Do 1880-ih Kneipp-ova reputacija kao lekara proširila se u svim zemljama nemačkog govornog područja. Godine 1889. objavio je knjigu „Meine Wasser-Kur” u više od 100.000 primeraka, uključujući i prevode na druge jezike, nakon čega je njegov rad stekao svetsku reputaciju.

Moderna Kneipp terapija

Reč je o holističkom prirodnom sistemu lečenja, zasnovanom na pet principa: vodi (hidroterapija), vežbanju (kineziterapija), biljkama (fitoterapija), ishrani (nutricionizam) i balansiranom stilu života. Sve u Kneipp sistemu je usmereno na stimulisanje samoizlečenja organizma podsticanjem termalnih reakcija, refleksa i imunog sistema.

U Kneipp terapiji postoji više od 120 načina primene vode, uključujući ispiranje, obloge, pakovanja, terapije mlazovima vode, kupke, vodenu paru i saune, hodanje kroz vodu i posebno tretmane sa hladnom vodom. Voda se u primeni razlikuje u temperaturi, od ledene do mlake, tople, vruće, što ima za rezultat poboljšanje cirkulacije i regulisanje metabolizma.

Primena 

Kneipp terapija se može koristiti kod mnogih oboljenja: od kardiovaskularnih i respiratornih do digestivnih, reumatskih i neuralgičnih poremećanja, a koristi se za poboljšanje sveukupnog dobrostanja pojedinca, na primer, za povećanje nivoa sreće (kroz parasimpatičku stimulaciju) ili čak pomoć kod umora, za bolje pamćenje i pažnju. Svi navedeni benefiti su naučno dokazani ispitivanjima koja se sprovode još od 1884. godine, kada je i osnovano društvo International Kneipp Doctor’s Society.

Svoje kneipp iskustvo možete doživeti u hotelu Slatina u Vrnjačkoj Banji. Wellness centar ovog hotela gostima nudi korišćenje kneipp klupa, koje su izuzetno delotvorne kod podsticanja cirkulacije i smanjenja oticanja nogu. Osim toga, tu su i standardni spa sadržaji, poput finske i infrared saune, turskog kupatila, tepidarijuma, slane sobe, hidromasažne kade i bazena.

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. Februar 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hotelijerstvo
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. Februar 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hotelijerstvo
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. Februar 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum, lifestyle hotel, Radisson RED...
Hotelijerstvo
Hotelijeri zainteresovani za dualno obrazovanje
24. Januar 2024
Na Zlatiboru je održan radni sastanak u okviru projekta „Razvoj dualnog stručnog...