Hotel Tamiš u Pančevu korak bliži obnovi - U planu i objekat za fijakere

16. September 2022
Izvor: Pixabay, foto Gerd Altmann
Izvor: Pixabay, foto Gerd Altmann

Simbol grada Pančeva, hotel Tamiš strpljivo godinama čeka bolje dane, kada će ponovo da pažnju pleni svojom jedinstvenom vizurom, i da umesto simbola nostalgije bude ukras koji ponosno dočekuje namerne i slučajne posetioce.

Korak bliže ovom cilju jeste urbanistički projekat koji je izradio biro Panurbis za investitora Margo prima iz Pančeva kojim se definšu uslovi i modeli rekonstrukcije, dogradnje i izgradnje ugostiteljskog kompleksa hotel Tamiš.

UP čija je javna prezentacija u toku odnosi se na kompleks koji obuhvata postojeću zgradu spratnost Po+Pr+7 i novoplanirane prateće sadržaje kompleksa: portirnica, pomoćni objekat za fijakere, samouslužna autoperionica, novoplanirana trafo stanica i sprinkler rezervoar.

U delu podruma, koji je delimično ukopan planiran je SPA centar i višenamenska sala. SPA centar će imati plivački bazen, đakuzi, tuševe, mini bar, saune, teretanu i dr. Previđeno je 80 smeštajnih jedinica, polovina standardnih soba a ostatak studiji i apartmani. Sedmi sprat je namenjen kao VIP za posebne sastanke.

Postojeći saobraćajni priključci se zadržavaju uz njihovu rekonstrukciju.

Kako se navodi u UP do izdavanja građevinske dozvole biće izvršena konverzija zemljišta sa državne svojine u privatno vlasništvo Margo prima.

- Planiranom rekonstrukcijom i dogradnjom nije planirana promena maksimalne spratnosti već dogradnja vertikalnog volumena na nivou pojedinih etaža, pri tom poštujući sve parametre iz Plana kao i važećeg Zakona o planiranju i izgradnji. Promena horizontalnog gabarita podrazumeva proširenje sadržaja u prizemlju hotela projektovanjem nove strehe, zastakljivanjem dve terase – À la carte i proširenje glavnog hotelskog restorana, banket sale i vetrobrana. Preuređuje se spoljašnje uređenje i uređenje parking prostora.

Iznad etaže prizemlja proširuje se nivo mezanina u vidu nadogradnje u zoni iznad etaže prizemlja.

Na ulazu kompleksa planiran je objekat portirnice sa kontrolom ulaza i rampom. Naspram ekonomskog ulaza planiran je pomoćni objekat za fijakere koji upotpunjuje prateće sadržaje hotela. Planirana samouslužna perionica obuhvata dva mesta za pranje automobila kao i inoksni orman za opremu autoperionice.

Za potrebe priključenja na elektrodistributivnu mrežu i zadovoljavanje energetskih kapaciteta sadržaja kompleksa planirana je izgradnja nove trafostanice.

Na postojećem objektu hotela Tamiš i to samo na delu/objektu u kojem su smeštene sobe, moguće je dograditi maksimalno još dve etaže i to tako da gabarit dograđenih etaža ne može biti širi od postojećeg gabarita i ne može biti viši od 7,50m fasadnog platna. Obavezno je da dograđeni deo bude završen ravnim krovom ili sakrivenim plitkim kosim krovom, definisano je u idejnom rešenju projektnog biroa ARTprojekt iz Beograda.

U njemu se dodaje da potreba proširenja postojećeg kompleksa proizilazi iz zahteva prostora i vremena, tehnoloških promena koje oblikuju potrebe današnjeg korisnika hotela.

Dugi niz godina nekorišćenja objekta doveo je do dotrajalosti samog objekta i vraćanje samog objekta u njegovu originalnu funkciju zahteva detaljnu rekonstrukciju kao i dogradnju objekta kako u cilju proširenja funkcije samog hotela tako i u cilju zaštite objekta u vidu rešavanja odvodnjavanja velikih krovnih površina koje su dovele do njegovog originalnog propadanja i time omogućili rešenje dotrajalog sitema odvoda atmosferske vode, pojašava se u idejnom rešenju.

Dodaje se da fazna realizacija kompleksa nije predviđena, dok je planirano 178 parking mesta na otvorenom i 12 garažnih parking mesta u podrumskoj garaži.

Bruto površina obnovljenog objekta iznosiće 13.261 m2 od čega se na nadzemi deo odnosi 10.864 m2.

Javna prezentacija UP za rekonstrukciju hotela Tamiš počinje danas i trajaće narednih sedam dana.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Beograd: Popunjenost hotela 100 odsto zahvaljujući koncertima grupe Rammstein
16. May 2024
U susret koncertima grupe Rammstein, 24. i 25. maja zahvaljujući kojima su popunjeni svi...
Hospitality
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hospitality
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hospitality
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....