"Food waste" program u Courtyard Belgrade City Center hotelu

23. July 2019
Foto: Olivera Škorić, Courtyard Belgrade City Center Hotel
Foto: Olivera Škorić, Courtyard Belgrade City Center Hotel

U hotelu Courtyard Belgrade City Center 22. jula održana je konferencija povodom predstavljanja rezultata projekta HotelKitchen koji se bavi borbom sa otpadom od ostataka hrane tzv. food waste-om.

Na konferenciji su prisustvovali Robert Gasser - generalni direktor hotela Courtyard Belgrade City Center, Olivera Škorić - marketing menadžer hotela, Deni Porej - direktor WWF Adrije, Fabijan Peronja - projektni službenik WWF Adrije, kao i konsultanti na projektu Robert Ripli, Ana Balić i Pantelija Pekić u ime kompanije Gastronomadi.

- U Srbiji se godišnje baci oko 250.000 tona hrane, dok ta brojka na teritoriji EU dostiže 88 miliona, od toga čak 40 miliona tona voća i povrća bačenog samo zbog nepravilnog izgleda, a sve to košta vrtoglavih 140 milijardi evra. Nepravilnim odlaganjem tog otpada ispušta se metan, izuzetno štetan plin, a uz to potrebne su ogromne količine zemljišta, vode i energije za proizvodnju te prekomerne količine hrane. Smatra se da je čak 70% biološke raznolikosti izgubljeno zbog krčenja šuma i prirodnih staništa da bi se uredili u farme i poljoprivredna zemljišta. Osim ekološkog problema, food waste predstavlja i društveni problem jer u jednu ruku bacamo hranu, a u drugu imamo gladne. Naime, trenutno na svetu ima 9 miliona gladnih, a čak 800 miliona na rubu siromaštva i gladi. Projekat je izvrsna prilika za hotele da podignu standarde u industriji te da budu zeleni pioniri u borbi s otpadom od ostataka hrane. Vrlo smo ponosni da su hotel Courtyard Belgrade City Center i hotel Esplanade u Zagrebu prvi krenuli sa programom, ali već sada imamo još zainteresovanih - izjavio je Fabijan Peronja iz WWF Adria.

Comments (0)

Connected news

Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...
Hospitality
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. February 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hospitality
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. February 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hospitality
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. February 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum,  lifestyle  hotel,...