Autorski wellness brend Srbije - Anđeoski dodir vode

Lekovito dejstvo vode poznato je od pamtiveka, i u fizikalnoj terapiji zauzima vrlo značajno mesto. Kako u preventivi i antistres programima, tako i u olakšavanju raznih zdravstvenih tegoba. Da biste uživali u vodi i osetili kako vam neutrališe svaki atom stresa, negativne energije nagomilane usled svakodnevnih obaveza i ritma modernog života, nije obavezna đakuzi kada, ni drugi hidromasažni sistemi. Dovoljno je da se prepustite vibraciji termalne vode u bazenu wellness centra i prepoznate je. Kako bi se opustili svi mišići, zglobovi, ligamenti i da bi ovaj vid uživanja imao pun efekat, neohodno je da temperatura vode ne bude ispod 35°C.

Sam boravak u toploj vodi rasterećuje lokomotorni sistem našeg tela (mišiće, ligamente, zglobove), kao i kardiovaskularni sistem. Miluje dušu i čisti misli... Masaža u vodi, kao i razni modeli relaksacije u njoj, postaju sve prisutniji i popularniji u programima wellness centara širom sveta. Najprirodniji način talasoterapije možete i sami primeniti. Siguran sam da ste otkrili čarobnu moć milovanja talasa dok ste opušteno, do pola uronjeni u moru ležali na ivici obale.

Vežbe disanja i relaksacija
Anđeoski dodir vode počinje vežbama dubokog disanja i plutanja po površini vode. Zahvaljujući angažmanu terapeuta na čijim dlanovima potpuno opušteno ležite, možete se u punoj koncentraciji usmeriti na vežbe disanja i duboku relaksaciju. Udisaj vazduha kroz nos i njegovo usmerenje u donje partije pluća (stomak se odiže – što je znak da pravilno radite) sa nastavkom udisaja dok se ceo disajni prostor ne ispuni, osvešćenje punoće pluća. Nakon par sekundi, što sporije izdišete vazduh i prepoznajete rasterećenje u grudima. Ukoliko vam je telo potpuno opušteno (plutate na površini vode sa raširenim rukama i nogama) ova vežba pomoći će da sve ono što vas danima „guši“, izbacite iz sebe. Usled forsiranog dijafragmalnog disanja i peristaltika (rad creva) biće poboljšana, te se ova vežba primenjuje i kao jedna od vodećih u prevladavanju opstipacije (zatvora), posebno ako se uz nju primene i tehnike kružne, duboke masaže stomaka. Takođe, terapeut pokretima savijanja vaših nogu ka stomaku i opružanja (pokret harmonike), ritmičnim ponavljanjem, oslobodiće napetost u meridijanu želuca i odagnati zapise nervoze prouzokovane stresom, ritmom života, neredovnom ishranom.

Razgibavanje ekstremiteta

Kako bi se ligamenti i zglobovi potpuno opustili, terapeut vam što sporije isteže i razgibava ruke, a potom noge, ispod same površine vode. Poznati kao energetske kapije, zglobovi su važan segment u ovom ritualu, i posvećuje im se posebna pažnja. Sa ovom vežbom uslediće i opuštanje pripoja mišića ramena, vrata, grudnog regiona, kukova, donjih partija leđa, kolena. S obzirom na to da je naše telo jedinstvena celina, zahvaljujući prolasku gotovo svih energetskih meridijana kroz navedene regione – istežući i masirajući ruke harmonizujemo energetski protok srca, srčane maramice, pluća, debelog creva, tankog creva, a istezanjem i masažom kukova i nogu – balansiramo energetski protok jetre, slezine i pankreasa, želuca, mokraćne bešike, bubraga, žučne kesice.

Od leđa do stopala
Anđeoski dodir vode nastavlja se sa rasterećenjem i blagim gnječenjem trapezastih mišića i mišića lista (zato što su ovo glavni rezervoari stresnih supstanci). Gnječenje mišića leđa predstavlja uvod u akupresurnu stimulaciju tačaka meridijana mokraćne bešike, kao i njihovo reflektorno delovanje na unutrašnje organe sa kojima su povezane (npr. u međulopatičnom delu – pluća i srce, naniže – želudac...) Sve vreme, dok proces masaže traje, ležite na dlanovima terapeuta i plutate na površini vode...

Masaža mišića nogu sledi u nastavku, sa posebnim zadržavanjem na napetim mišićima. Nastavlja se sa pasivnim razgibavanjem zgobova kukova, kolena, stopala, a finalizuje se sa stimulacijom refleksnih tačaka na stopalima. Refleksoterapija stopala u vodi izuzetno prija, posebno ako se uzme u obzir da terapeut posebno vreme posvećuje zoni bubrega (što će omogućiti izbacivanje zadržane tečnosti u telu i sjajnu detoksikaciju organizma), zoni kičmenog stuba (unutrašnja ivica tabana), regionu risa stopala (respiratorni organi), i zoni između gležnjeva, na pregibu skočnog zgloba – zona limfnih žlezda (za pojačanje imunog sistema).

Masaža lica i povratak u realnost
Dobra masaža lica sa akupresurnom stimulacijom i zonalnom masažom, prijaće i u toploj vodi, posebno kada vas terapeut nakon jednočasovne sesije „prizemlji“ uz zid bazena i poželi srećan povratak u realnost. Klijenti koji prođu kroz ovaj tretman često izgovore – iz placente i ušuškanosti u sigurnost majčinog stomaka, usledio je let do najudaljenijih uglova univerzuma. I susreta sa svojim sazvežđima, zagrljaj zvezda sa jasnom slikom i porukom...

Na posletku – udahnite duboko vazduh i sa terapeutom zaronite. Osetite i osvestite slobodu vašeg tela, uma, duše i živite je! Punim plućima i srcem!

Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 78.