Mocushi wellness ritual

Pratiti vibracije vremena, potrebe gosta, afinitete generacija koje dolaze, ritam života, trendove u svetu i utkati ih u savremeni wellness koncept, zadatak je svih nas koji smo u našim kreativnim radionicama srcem aktivni. Iznad svega, dati im svoj pečat, ali i pečat zemlje u kojoj živimo i predstavljamo je. Sa ciljem da čuvamo zdravlje, negujemo ga, otklonimo umor i otoke nogu nakon dugosatnog pešačenja, skijanja, sprečimo upalu mišića sportista, pa i rekreativnih, i pomognemo im da sutra, lagani kao perce, nastave sa svojim omiljenim aktivnostima. I biti im putokaz do magične harmonije telesnog, mentalnog i duhovnog.

Osluškujući svet i zahteve mladih ljudi, koji su sve češči konzumenti lepota wellnessa, u svojim edukacijama izučavao sam tehnike vakuum masaža, moderno – kapinga. Iskustvo je pokazalo da ga podjednako cene sve generacije, i da su ga pre mnogo godina vremešniji klijenti, kada je, na žalost, sve istočnjačko bilo drugačije percipirano i ne tako popularno, doživeli, praktikovali i upoznali kao ventuze.

Sa željom da pomerim unutrašnje granice sa ciljem opšteg dobra i nastavim putovanje holističkog pristupa čoveku, bio sam siguran da u jednom ritualu wellnessa vakuum dobija na značaju ukoliko je u sinergiji sa moćnim pelinom, kao i sa blago tvornim japanskim šiacuom.

Putovanje kroz Mocushi ritual

Samo putovanje kroz MOCUSHI ritual započinje mokso terapijom. Sa vežbama dubokog disanja i harmonizacije protoka životne energije kroz telo, terapeut lagano počinje sa zagrevanjem tela. Zagrejano telo, dobra cirkulacija na ćelijskom nivou, važni su za zdravlje – poručuju drevni mudraci istočnjačke medicine. Odlučio sam se za indirektnu moksa terapiju, sa štapićem komprimovanog pelina. Zagrevanje akupunkturnih tačaka na leđima i posebna pažnja na individualni pristup klijentu. Intenzivnije zagrevanje delova leđa koja su napetija, hladnija, osetljivija... A onda isterati tugu ukoliko je ima, opuštanjem pluća i bronhija, u međulopatičnom delu, omekšati „napetost srčanog mišića“, prekanalisati bes iz jetre i žučne kese, opustiti vrlo važan krsno slabinski deo i dati značajan doprinos imunitetu, smiriti napeti išijadični nerv, osvestiti sve ono duboko potisnuto u ko zna kom folderu života... Ili naprosto, zagrejati, opustiti receptore na koži, mišićne ovojnice, same mišiće. Svima nam je poznato koliko toplota opušta celo telo, um, dušu i koliki doprinos daje antistres učincima. Svakako da i sam pelin drugačije vibrira, greje, ukoliko se primenjuje sa ljubavlju, posvećeno ili samo mehanički. U radu sa kolegama terapeutima insistiram, pored znanja, i na aktivnom srcu i empatiji u radu.

Nakon ove sofisticirane pripreme koja celom ambijentu daje aromaterapijski ton (a potvrđeno je da dim upaljene mokse i energetski čisti prostor), uključio sam laganu miofascijalnu masažu koristeći healing touch ulje iz kolekcije „Touch of spirit WAPF“, u kome dominira eukaliptus, sa dodatkom najkvalitetnijih prirodnih ulja. Kako bih detaljno opustio mišićne omotače, preko njih i napete mišiće, vakuum masaža prilagodljivim silikonskim čašicama nastavak je rituala. Prateći posebno postulate limfne drenaže, vakuum masaža kreće u punoj snazi. Izbegao sam postavljanje čašica i modre kolutove koje bi klijent poneo kao „ukras“ tretmana. Prepustio sam ovaj deo terapijama kapinga i hidzama kojima ovaj nadavse blagotvoran i terapijski efekat pripada.

Preventiva, nega i doprinos sportu

Sada se već može primetiti i osetiti značajna promena: pluća imaju više prostora da se otvore, telo je prokrvljenije, mekše, srce ritmičnije kuca, napetost je posustala i prepustila mesto opštoj relaksaciji i laganom dremežu.

Šiacu stiže naposletku. Sada već jasno primećujemo gde se nalaze eventualno zastoji u protoku Ki – životne energije kroz sistem 14 glavnih energetskih meridijana. Gde je grč, spazam, blok tzv. djitcu ostao, a koji deo tela vapi za protokom energije, još je hladnije, slabijeg tonusa – kjo. Kroz sistem doziranih istezanja meridijana, oslobađanja svakog zgloba posebno (a oni su naše važne „energetske kapije“) pravim uvod u harmonizaciju i stimulaciju tsuboa – aku tačaka na meridijanima.

Iako sam kreirao ovaj potpuri za wellness centre, sa ciljem preventive, nege, i kao doprinos sportu, on u sebi nosi glavni postulat – prevashodno nemoj naškoditi. To je moguće isključivo poznavanjem i poštovanjem indikacija i kontraindikacija za njegovu primenu. U slučaju upalnih procesa, proširenih vena, visokog krvnog pritiska, multiple skleroze, gnojnih procesa na koži, dijabetesa, bilo kakvog krvarenja i ozbiljnih bolesti krvnih sudova, ovo nije ritual izbora.

MOCUSHI wellness ritual ekskluzivno je u septembru 2018. počeo svoj život u renomiranom hotelu „Kraljevi čardaci spa“ na Kopaoniku, u kome su terapeuti, za sada, jedini licencirani u Srbiji za njegovu primenu.