Sedam pulsacija – Zvučna masaža tibetanskim posudama

Vibracija zvuka zauzima vrlo značajno mesto u holističkim wellness i selfness konceptima širom sveta. Okupati telo lekovitim vibracijama zvuka uz pomoć tibetanskih posuda, proizvesti vibratornu zvučnu kišu nad telom, koja će očistiti zapise na ćelijskom nivou... Upravo taj rad na ćelijskom nivou jeste put reenergizacije, balansa i samoharmonizacije organizma. Posebnost čaroliji doprinosi mogućnost da se tibetanske posude postave na telo, ozvuče laganim udarcem filcane palice ili obloženog drvenog štapića. Potom magija počinje širenjem vibracije kroz telo. I to baš putem najzastupljenijeg elementa od koga smo sazdani - vode. Upravo tih 60-70 posto od kojih smo kreirani, upija vibraciju zvuka i talasićima ih raznosi kroz celo telo.

Setite se kamenčića koji bacite u more, jezero... koji na putu do dna za sobom ostavlja zapis koncentričnih krugova... Koliko tek krugova i talasa pokrene ozvučena vibracija ovih istočnjačkih čarobnjaka. Ako je voda, limfa u našem telu materijalizacija emocija, jasno je koliko ovaj ritual nije samo fizičko talasanje i relaksirajuće vibriranje i prepuštanje lepoti zvuka,već i slojeviti psihološki tretman u kome pokretanje najsuptilnijih segmenata osećanja, suze, smeh, uzdah koji otvara katance zaštitnih oklopa - nije redak u toku tretmana. Upravo, posebno kreirana masaža sa klizanjem ozvučene posude i ritmično ponavljanje udarcem palice po telu, prateći protok energije kroz energetske meridijane i suptilno klizanje posude sa zadržavanjem na osetljivim i bolnim delovima, čini ovu filozofiju wellnessa prepoznatljivom.

Čarobnjaci od dvanaest legura

U tradicionalnoj tibetanskoj praksi uglavnom se koriste tri posude. Holistički pristup do harmonije um-duša-telo, sa prevazilaženjem geografskih granica i tkanjem iskustvenih znanja iz raznih oblasti preventive i lečenja, otvorio je prostor za primenu vibracija i zvukova sedam posuda. Svaka od njih kupa zvukom i vibracijom na posebnom nivou, a njihovo darovanje upravo zavisi od procentualnog sadržaja legura od kojih su kreirane, kao i od veličine i debljine zidova. Poznato je da u zavisnosti od legura metala od kojih su iskovane zavisi i kvalitet zvuka i vibracija koju emaniraju. Moje iskustvo pokazalo je da su čarobnjaci od dvanaest legura posebno blagotvorni i darežljivi lepotom.

Zlato, srebro, živa, bakar, gvožđe, kalaj, olovo, cink, meteorsko gvožđe bizmut, galenit i pirit ušuškali su se u sastav posuda. Pored toga što procentom koji zauzimaju daju boju i nijansu posudi, posebnu dubinu, odnosno visinu frekventnog zvuka, svaki od pomenutih metala, legura ima značajni uticaj na naš organizam, homeostazu, rad unutrašnjih organa, balans. Od koristi je znati da cink daje doprinos prevladavanju stresa, meteorsko gvožđe podstiče motivaciju i aktivaciju. Bizmut pomaže rad probavnog trakta, a galenit je izuzetno blagotvoran za zglobove i pomaže kod raznoraznih problema sa zglobovima. Pirit – jača pluća ali i ubrzava mentalnu aktivnost, tako što pojačava dotok krvi u mozak. Popravlja pamćenje i sećanje, širi i strukturira mentalne sposobnosti, usklađuje instinkt sa intuicijom, kreativnost sa analizom. Emotivno, pirit je koristan kod melanholije i dubokog očaja. Fizički, povećava energiju i prevazilazi umaranje. Blokira odlive energije iz fizičkog tela i iz aure.

Zvukom do korena karmičke bolesti
Legure metala podstiču snabdevanje krvi kiseonikom i jačaju vaskularni sistem. Ideal savršenog zdravlja i blagostanja. U lečenju deluju ekstremno brzo, izvlačeći na videlo uzrok nezdravosti koji treba ispitati. Naročito su, kažu stručnjaci, korisni za dopiranje do korena karmičke ili psihomatske bolesti. U praksi sam imao iskustvo da na mestima gde postoji problem, energetski blok, zastoj protoka energije u smislu kjo (manjak) ili đitcu (višak) energije, kako ih nazivaju istočnjaci, zvuk je manje jasan, i jasno se vidi i oseti razlika u kvalitetu i vibraciji.

Dublji zvuci i vibracije kompatibilni su nižim, zemaljskim energetskim centrima. Ujedno i veličina posude, težina, smanjuju se od korenskog dela a najmanje i najsuptilnije su posude koje vibriraju u segmentu vrata i glave i duhovnih centara.

Posebna lepota masaže zvukom tibetanskih posuda je u tome što ima snažan uticaj na fizičko, mentalno i duhovno biće, ali podjednako i na energetski zapis. Posebnim načinima vođenja zvuka, kako na telu, tako i desetak santimetara iznad njega u posebnim pravcima, čisti auru od energetskih zapisa, ali isto tako je, vođena opet na poseban način, puni i regeneriše.

Kao što smo davnih dana naučili da olovka piše srcem, tako je i sa zvučnom terapijom i „sviranjem“ posuda. Kakav će zvuk proizvesti, koliko će vibrirati, da li će zadržani baš na tom mestu tela prijati ili ne, zavisi od mira, posvećenosti i znanja samog terapeuta. A opet, osoba koja se prepusti ovom putovanju, treba da otvori svoje kapije do najtananijih odaja svoga hrama i prepusti se, uživajući u neprestanim putovanjima spoznaje sebe.

Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 77.