Kanabis wellness ritual: Čarobno putovanje uz Konopljino ulje

Iako je wellness i beauty industrija bogata raznim preparatima, kao nikada do sada na ceni su wellness tretmani i rituali bazirani na prirodnim sastojcima. baš iz tog razloga, kreirao sam za vas jedan poseban wellness ritual, i to zbog biljke kanabis ili konoplje, koju koristim kao primarnu u ovom čarobnom putovanju.

Konoplja ili kanabis smatra se prvom biljkom koju je čovek zasadio, a već hiljadama godina poznat je njen pozitivan učinak na telo i kožu. Konopljino ulje zbog svog specifičnog sastava i visoke koncentracije prirodnih antioksidanasa, nezasićenih masnih kiselina, vitamina i raznih drugih značajnih sastojaka, ima izrazito povoljan učinak na zdravlje ljudi. Kod nanošenja na telo u sklopu masaže, ulje konoplje ima izuzetno blagotvoran učinak na kožu i kosu. Ovo dragoceno ulje neguje kožu spolja, ali izuzetno je važno i dejstvo na sam organizam, jer prodire u sam krvotok i obnavlja ćelije, što je u preventivi od izuzetnog značaja.

S obzirom na to da je svaki ritual svojevrsno putovanje na koje vas povede terapeut, svojim rukama „govori“ i daje smernice koja vrata da otvarate u spoznaji sebe, kanabis ritual započinje pilingovanjem (eksfolijacijom) kože tela. U sam piling inkorporirao sam dragocene sastojke – konopljin protein i brašno, morsku so, kokosovo ulje i još par prirodnih dodataka. Sam piling nosi poruku dragog Mike Antića: „Ja hoću da ličim na sebe“.

Piling tela i masaža skalpa

Iz tog razloga, predlažem da se udobno smestite na sto za masažu, prekriven zaštitnom folijom. Terapeut će mekanim, toplom vodom navlaženim frotirom da vam osveži svaku poru. Na navlaženu kožu naneće pripremljenu biljnu smesu za eksfolijaciju. Bez obzira da li piling radite u wellness ili spa centru, kod kuće ili na plaži, važno je da se pridržavamo sledećih pravila: kako ne bismo oštetili vlakna kože, jedna ruka fiksira deo tela koji tretiramo, a drugom kružnim pokretima nanosimo piling. Pokreti mogu biti energičniji, ali nikada osećaj ne prelazi granicu prijatnosti. Važno je napomenuti da je u toku nedelje preporučljivo maksimalno dva puta primeniti piling kože, kako bi se sačuvao zaštitni, prirodni sloj bakterija na koži i održao njen pH. Terapeut će, pre nego što započne posao, pitati da li imate intoleranciju ili alergiju na neki od sastojaka koji se nalazi u samom preparatu, što je od izuzetnog značaja za potpuno prepuštanje čaroliji. Ukoliko postoji bilo kakav problem sa kožom, infekcija, opekotine ili prisustvo rana, piling nećemo raditi. Pored toga što skida površni (epidermalni) sloj kože, čisti kožu i otvara pore, poboljšava cirkulaciju krvi i limfe (što je od primarnog značaja u svakoj manuelnoj tehnici), piling ima zadatak i da nahrani kožu dragocenim sastojcima bilja. Zato se namazano telo umotava u foliju na kojoj ležite, a preko se prebaci frotir ili mekano ćebe. Dvadesetak minuta potpune relaksacije i osećaja zagrevanja celog tela praćeno je važnim segmentom tretmana – antistres masažom glave, vrata i ramena.

Posebno vreme posvećuje se skalp masaži zagrejanim uljem konoplje, kako bi se pokrenuo energetski protok u meridijanima, skinuli zapisi stresa sa glave, prokrvila koža glave, negovala kosa, pokrenuo centralni proces relaksacije, aktivirali peti, šesti i sedmi energetski centar... Toliko je izuzetnih i blagoslovenih razloga da se uradi masaža skalpa, da je tužno samo prekriti klijenta i ostaviti ga da leži i da prođe naštelovano vreme do sledeće faze tretmana.

Putovanje kroz celo telo

Posle tuširanja sledi putovanje kroz masažu celog tela, koje može i ovako da započne: Nakon što vas povede kroz proces dubokog disanja i prekrije velikim frotirom, terapeut će nastaviti talasastim pokretima korenom dlanova da opušta mišiće uz kičmeni stub. Zadržavajući se u međulopatičnom delu, poručiće plućima da dišu punim kapacitetom, srcu da ritmično i opušteno kuca. Spuštajući se na dole, signaliziraće želucu da progura sve iz sebe i istrijažira segmente svakondevnice po važnosti. Slede poruke bubrezima, crevima... Preko frotira izgnječiće sedalne mišiće, da bi se prokrvili organi male karlice, oslobodili od napetosti išijadični nerv, i kukove kako biste lakše hodali kroz vreme i prevenirali od raznih degenerativnih promena i bolesti koje nose navike, genetski zapisi, dugotrajno sedenje i fizička neaktivnost.

Cirkulaciju u nogama i protok limfe usmeravaće doziranim pokretima prema srcu, sprečavajući pritom oticanje donjih ekstermiteta, zadržavanje krvi u džepovima vena, a samim tim i odlažući proširenje vena, ma koliko ih kao mogućnost nosili u nasledstvu ili profesionalnom riziku. Posebno zadržavanje na tabanima, pritiscima jagodicama prstiju i korenima dlanova, stimulisaće sve refleksne zone na njima, a samim tim i navesti na red i mir sve organe i organske sisteme tela. Razgibavanje stopala, kolena, istezanje nogu, svih zglobova tela, ali samo do granice koliko oni mogu, probudiće u vama osećaj elastičnosti, čistote i poletnosti.

Vajanje tela

Nakon opisane uvodne pripreme i zagrevanja, toplim uljem konoplje počeće proces vajanja vašeg tela. Svaki delić kože, mišića, krvnih sudova i limfnih puteva do nivoa same ćelije sa svojim memorijskim zapisom, naći će se u ovom kreativnom procesu. Terapeut će, istančanom percepcijom i posebnom posvećenošću, značajno vreme posvetiti mestima na kojima se stres i napetost gomilaju.

Kao opasnost od blokiranja kretanja životne energije, uzročnika ometanja pune funkcionalnosti, dobrog raspoloženja, osećaja težine i natečenosti, mogli bi kod vas biti baš trapezasti mišići (rameni deo), međulopatični mišići, slabinsko-krsni mišići, mišić lista, vratni deo, grudni mišići ili stomak. U svakom od njih ušuškana je po koja akupresurna tačka, čijom stimulacijom ćete osetiti blagi bol, ali samo u granicama prijatnosti do osećaja
rasterećenja.

Nakon devedesetominutnog tretmana potvrdićete poruku Mike Antića i pevušiti – volim sebe! Neka tako bude!

Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 85.