Pionir zdravstvenog wellness turizma Srbije

Kada me je pre deset godina pozvao dr Nikola Sremčević, direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Banja Koviljača“, i predočio ideju o izgradnji i pokretanju wellness centra „Kovilje“ u sklopu bolnice, bio sam svestan da mi je ukazana prilika da učestvujem u rađanju medicinskog wellness turizma naše zemlje.

Nikada neću zaboraviti rečenicu koju je dr Sremčević autoritativno izgovorio: „Ne sumnjam da ćete ih naučiti tehnikama i da će oni to uz vežbanje savladati. Želim da ih „inficirate“ tom posvećenošću i ljubavlju s kojom radite!“ Počastvovan saznanjem da klasična medicina na ovaj način daje podršku i vetar u leđa mom dugogodišnjem radu, na Božić 2006. godine prvi put sam se sreo sa mojim kolegama u ovoj instituciji. Direktorovu želju nije bilo teško ispuniti, jer su svi fizioterapeuti ujednačeno disali željom za osvajanjem novih znanja i veština.

Obuka zaposlenih i kreiranje wellness koncepta
Iako su temelji izgradnje wellness centra bili u nacrtima, kontinuirano smo radili na edukaciji. S obzirom na to da je u pitanju medicinska ustanova, svaki tretman bio je prvo predočen timu lekara, koji su i sami prisustvovali edukacijama, kako bi do detalja ovladali podacima važnim za preporuku gostima i pacijentima. Najlepše u celoj priči je da su bazu edukacije prolazili svi fizioterapeuti. Kako oni koju su regrutovani za rad u budućem wellness centru, tako i kolege koje rade medicinske tretmane u sklopu terapija pacijenata na rehabilitaciji.

Kreiranje wellness koncepta u centru specijalne bolnice zahtevalo je poštovanje niza uslova. Pre svega, trebalo je objediniti jedinstveni i autentični potencijal koji odiše tradicijom, sa savremenim potrebama gosta. Lekovito blato Banje Koviljače, moć sumporovite vode, kineziterapija – čuveni su ne samo kod nas, već širom sveta. Izgradnja wellness centra iznedrila je i finsku saunu, kraljevske kade, zatvoreni i otvoreni bazen, sobe za masažu – klasične i sa kamenim ležajevima koji se greju termostatima instaliranim u njima, izuzetni su za kombinacije pilinga, pakovanja, masaže… Tu je i fitness centar za vežbanje uz nadzor terapeuta, kao i dva bazena sa lekovitom vodom i hidromasažerima, kako zatvoreni, tako i u otvorenom delu... Arhitekta Branka Bošnjak posvetila je pažnju svakom detalju, uključujući i deo za relaksaciju, bar, ali i posebne prostorije za negovanje wellness kulta pakovanja i masaže blatom, koju smo u konceptu iskreirali.

Individualni pristup gostu
Medicinski wellness ima svoje posebnosti. Njegov poseban zadatak je da radi na očuvanju zdravlja ili otklanjanju tegoba izazvanih svakodnevnim stresnim životom, a ujedno i prilagođen gostima na rehabilitaciji, shodno njihovim indikacijama i kontraindikacijama za primenu određenih metoda i rituala. Upravo u njemu je aktuelan individualni pristup gostu i preporuka tretmana, njihovo trajanje, frekvencija ponavljanja, insistiranje na opterećenim segmentima i savetima lekara. Pre ulaska u wellness radi se lekarski pregled, kontrola krvnog pritiska, laboratorijske analize, popunjavanje anamnestičkog lista zdravstvenog stanja, a tek potom sledi prepuštanje čarolijama uživanja i opuštanja. Još pre deset godina, prilikom postavljanja prvog koncepta antistres tretmana, edukaciji i konsultacijama prisustvovao je i glavni nutricionista, sa ciljem da se postave ideje prilagođene ishrane, osvežavajućih, revitalizujućih napitaka, remineralizacije, itd. To je konceptu dalo dodatnu vrednost, kroz uključenje kompletnog niza stručnjaka, što kontinuirano traje i do današnjih dana.

Počeli smo sa borbom protiv stresa i postulatima opuštanja kroz masaže, skidanjem zapisa stresa sa leđa, uključili smo anti-age tretmane lica i tražene medicinske anticelulit tretmane, sportske masaže... Kako je vreme odmicalo, izbrisali smo granice istočnjačko-zapadnjačkog pristupa i u koncept inkorporirali japanski šiacu tretman, indijsku ajurvedsku masažu, orijentalnu senzaciju. Prva institucija koja je u svoju ponudu uvrstila portpuri Japana i Tajlanda i autorski SHI-THAI tretman upravo je Specijalna bolnica „Banja Koviljača“. Ponosan sam, jer smo prvi u zemlji uključili u program harmonizaciju um-duša-telo i masažu tibetanskim posudama. U cilju korišćenja potencijala lekovite vode u pravcu čuvanja zdravlja i rehabilitacije, upravo ovde se prvi put pojavljuje i sa uspehom i sjajnim efektima živi Ai-Chi (tai chi u lekovitoj vodi – energija ljubavi) japanskog autora Jun Konna.

Brend ritual „Kraljičina snaga“
Svaki kreativni rad autoru, pored neopisive odgovornosti, postavlja zadatak da na određeni segment priloži poseban pečat. Zahvaljujući ukazanom poverenju i podršci, i razumevanju rada, rodila se i „Kraljičina snaga“ - brend ritual wellness centra „Kovilje“ Specijalne bolnice Banja Koviljača. Nakon detaljnog pilinga kože celog tela, terapeuti utrljavaju sok ceđene pomorandže, a potom nanose na telo masku sa ekstraktom vina i pakuju telo. Nakon ušuškavanja tela u mirisnu i lekovitu masku, sledi masaža u četiri ruke. Sinhronizovano, uz odabranu muziku, dugim i dubokim pokretima terapeuti primenjuju anti-age masažu, sa posebnim osvrtom na harmonizaciju protoka energije kroz energetske točkove – čakre, vežbe disanja, oslobađanje zglobova napetosti. Ovo nezaboravno dvočasovno putovanje, vajanje uma, duše i tela završava se relaksacijom uz lagano ispijanje sangrije.

Savremeni ritam života postavio je ispred nas i zadatak da osmislimo vikend tretmane i pakete, te smo se dobrano pozabavili ovim segmentom i u njemu nismo nikoga zaboravili.

Zato danas u wellness „Kovilje“ sve više dolaze i gosti iz inostranstva. Po odlasku ponesu utiske i preporuke. Velike odgovornosti, svi u timu smo svesni.

Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 76.