Pet preporuka za hotelijere

Izdvojili smo nekoliko ideja o kojima bi hotelijeri trebalo da razmisle u 2018. godini, kako bi unapredili svoje poslovanje, ostvarili zadovoljstvo gostiju, i naravno – profit.

Izdvojite se u meta pretragama

Svima nam je jasno da je meta pretraga postala početak svakog putovanja kod sve većeg segmenta gostiju. To da li će taj gost prvo konsultovati Trivago ili Travelclick, stvar je ličnih afiniteta, ali je činjenica da svako prvo poseti neki takav sajt kako bi dobio sliku o lokaciji na koju ide, popunjenosti u željenom periodu i ceni koju može da očekuje. Dakle, meta pretraga je prvo mesto na kojem hoteli danas moraju da budu prisutni ako žele da privuku pažnju ovog rastućeg segmenta gostiju.

Međutim, nije dovoljno samo da postoje, već da se zaista ističu jedinstvenim profilom, odnosno, ponudom i konkurentnim cenama. Sajtovi za meta pretragu će vaše podatke preuzeti sa Google-a, ali vam pružaju i mogućnost da sami kreirate svoj profil, da mu date svoj pečat i da ga učinite drugačijim. Ovu priliku treba iskoristiti – preuzmite kontrolu nad svojim profilima i popunite ih jedinstvenim, relevantnim sadržajem da biste se bolje rangirali u svim pretragama.

Vodite računa o online reputaciji

Gosti veruju drugim gostima. Oni su globalna mreža ljudi povezanih činjenicom da su svi imali bar jedno loše iskustvo, gde ih je način na koji je hotel sam sebe predstavio – prevario. Zbog toga će uvek najviše verovati jedni drugima.

Vaša online reputacija, stvorena od mnoštva njihovih mišljenja, odrediće da li će gosti odsesti kod vas ili ne. Ona će takođe direktno i indirektno uticati na to koliko zapravo možete naplatiti noćenje. Online reputaciju je zbog toga potrebno održavati veoma pažljivo.

Rešavajte probleme onog trenutka kada nastanu – pre nego što postanu vidljivi online. Gost koji je nezadovoljan je najveća pretnja po reputaciju hotela. Pokušajte odmah da ispravite sve, to je daleko jeftinije na duge staze, nego ispravljanje ukaljane reputacije.

Naravno, jasno je da ne možete uvek da sprečite pojavljivanje lošeg komentara, zato je neophodno da pomno pratite komentare i da na svaki odgovorite u što kraćem roku, posebno na one loše. Na taj način bilo koji potencijalni gost koji čita komentare vidi, sa jedne strane, da se jako trudite, a sa druge – čuje i vašu stranu situacije.

Ekološki odgovorno poslovanje

Turizam i ugostiteljstvo kao industrije imaju značajan uticaj na ekološku krizu sa kojom se suočava naša planeta. Odgovorni turizam nije samo bolji za svet, već je dokazano bolji i za poslovanje svakog pojedinačnog hotela. Promena industrijskih praksi u hotelima, može imati značajan uticaj na globalnu ekologiju.

Uvođenje ekoloških praksi u rad hotela ima višestruke koristi za poslovanje. Jasno je da se uvođenjem ekoloških standarda smanjuje potrošnja vode, struje i papira, te je profitabilnost automatski veća. 

Međutim, ekološka osvešćenost hotela je odlična prilika za marketing, kao i za privlačenje cele jedne ciljne grupe putnika, kojima je ovo postala jedna od ključnih odlika koje gledaju pri izboru hotela.
 
Personalizacija je neophodna – ali u izboru gostiju 

Personalizacija je danas postala mnogo više od prilagođavanja celokupnog boravka pojedinačnom gostu. Postala je i više od trajnog i konstantnog negovanja odnosa sa gostom. Postala je toliko unapređena da je ponekad počela da izaziva kontra-efekat.

Gost umesto da se oseća posebno i čuvano i paženo, oseća se ugroženo, neprijatno i kao da više nema trunčicu privatnosti. Umesto da doživljava novo iskustvo na svakom mestu, jer su ona različita, doživljava identično iskustvo svugde – jer njegov profil kaže da on to voli.

Suština personalizacije počinje sa identifikovanjem i privlačenjem gostiju koji će u vašem hotelu već unapred videti ono što žele. Nijedan hotel nije idealan svima, niti svaki hotel treba da želi svakog gosta. Lepota boravka u hotelu je upravo u tome, da se doživi nešto što je posebno za taj pojedinačni hotel, uz dovoljno brige i pažnje prema potrebama određenog gosta.

Nećete reklamirati podvodni hotel ljudima koji se plaše mora, a onda im pokrivati pogled zavesama, zar ne?

Umesto da svaku sitnicu prilagođavaju svakom gostu – hoteli treba da kreiraju svoje ponude tako da gađaju ciljnu grupu kojoj će suština tog hotela savršeno odgovarati. Personalizacija je u potrazi, a ne u proizvodu.

Uprostite operacije i fokusirajte se na iskustvo gostiju

Današnji gosti ne traže smeštaj, oni traže doživljaj, nezaboravno, jedinstveno, neponovljivo iskustvo koje će moći da prepričavaju kada odu kući. To iskustvo ne mora biti nešto nikada viđeno – može biti i savršeni doručak u krevetu, ali zaista mora biti savršen i po nečemu poseban.

Rad na usavršavanju ovakvih iskustava za goste, daleko je lakši kada operativni zadaci zahtevaju manje vremena, energije i resursa. Dakle – pojednostavite svakodnevne aktivnosti kako biste povećali vreme koje možete provesti stvarajući nezaboravna iskustva za goste.

Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 84.