Južna Evropa u fokusu investicija

Intervju: Dirk Bakker, konsultantska kompanija „Colliers International“

Kao osvrt na 2017. godinu, predikcije investiranja u budućnosti, te predstojeći, šesti po redu „Adria Hotel Forum“, koji se 14. i 15. februara održava u Zagrebu (www.adria-forum.eu), razgovarala sam s čovekom koji obavlja mnoge funkcije. On je direktor sektora Hotela za region Evrope, Afrike i Bliskog istoka, te direktor za Holandiju pri međunarodnoj konsultantskoj kompaniji „Colliers International“. Takođe, član je Savetodavnog odbora hotelsko investicione konferencije „Adria Hotel Forum“ i Savetodavnog odbora pri Univerzitetu u Hagu. On je, takođe, moj izuzetno dragi prijatelj – Dirk Bakker.

* Kada govorimo o investicijama, koje promene su vidljive poslednjih godina? Odakle dolaze investitori i da li se na bilo koji način promenio izvor novca?

- U Evropi, u osnovi, većina investicija još uvek dolazi iz američkog kapitala. Drugi izvor, što se tiče regije, je ruski kapital koji se nalazi izvan Rusije. Crna Gora je dobar primer. Dodatno, na tržište sve više kapitala dolazi iz Kine, uglavnom putem direktnih ulaganja u velike hotelske lance, ali sve više i u pojedinačne hotele.

* Koja su vaša predviđanja za evropsko hotelsko tržište za 2018. godinu, pre svega u istočnoj Evropi?

- Ono što ćemo videti je smanjivanje tržišta – nema previše proizvoda na tržištu, a ono što postoji je precenjeno. Logično, investitori traže mogućnosti za dodatnu vrednosti i videćemo sve veći interes za dodatnom vrednošću, što znači da će postojeći hoteli biti kupljeni i preoblikovani u proizvod s većim povratom. To je trend koji predviđam. Dalje, verovatno ćemo videti više konsolidacije koja se odvija na tržištu. Postoji još par hotelskih lanaca koji bi se mogli ujediniti kako bi postali veći. Kao treće, predviđam da na tržište dolazi više diversifikacije u smislu novih brendova ili relativno novih drugačijih proizvoda koji će početi da rastu na tržištu. Južna Evropa će biti u fokusu investicija, jer postoji više prilika nego na severu kontinenta.

Hotelska potražnja veća od ponude

* Šta se događa s tržištem u evropskim gradovima? Da li i dalje raste broj noćenja brže od stope razvoja novih kapaciteta? Smatrate li da trenutno rastemo, ali da bismo u narednom periodu mogli da osetimo pad potražnje?

- Složena godišnja stopa rasta (CAGR) po izgradnji hotelskog ključa je globalno, pa tako i u Evropi, oko 2%, a CAGR po dolasku turista ima stopu rasta od 4,4 odsto. To znači da potražnja za sobama nadmašuje rast izgradnje. Globalni trend je da se više ljudi seli u gradove, te su gradovi prva tačka kontakta s turizmom. Stoga – da, videćemo rast gradova, ali i diversifikaciju proizvoda.

Hoće li biti pada u budućnosti? Niko ne zna kad interes raste, a kad pada. Biće perioda kada ćemo videti promenu, a koje će to promene biti, to ne mogu predvideti. Niko nije mogao predvideti pre 10 godina da ćemo danas živeti u vremenu aplikacija i mobilnih telefona. Pogledajmo kako će se to razvijati. U narednih 5 godina verovatno ćemo videti rast.

Prednosti i mane

* Kada pomislite na južnu i istočnu Evropu, šta vam prvo pada na pamet u smislu ulaganja?

- Još uvek mi je prva pomisao Prag. Varšava je, takođe, vrlo važno tržište, a Budimpešta postaje sve zanimljivija. Videćete da se probudio interes i za Bukureštom, a Beograd će takođe postajati sve zanimljiviji. Crna Gora – sa tačke odmorišne destinacije, a zanimljivi su i neki hrvatski gradovi poput Splita i Dubrovnika, koji su na obali. Zagreb je još uvek vrlo skroman. I to je sve. Tirana ima mnogo prilika, ali problem su politička klima i korupcija.

* Kada bi vas investitor pitao koje su prednosti, a koji nedostaci ulaganja u jugoistočnu Evropu, šta biste mu odgovorili?

- Prednosti su velike mogućnosti i lokacije, koje su izuzetno zanimljive, baš kao i prijatna klima. Nedostatak je nedovoljno vazdušnih linija u nekim južnoevropskim destinacijama, osim uobičajenih linija za bugarsku obalu i uobičajenih turističkih destinacija poput Dubrovnika i sličnih mesta. Zakoni o radu su problem, kao i lokalna regulativa. Politička klima mogla bi se poboljšati, s obzirom na turizam i investicije u turizmu.


Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 84.