Selfness koncept „Gnothi Seauton“ - za hedoniste sa stilom

Na našoj poznatoj planinskoj lepotici, Kopaoniku, blista svojom unikatnom lepotom hotel „Kraljevi čardaci Spa“. On je za svega četiri sezone postao jedan od prepoznatljivih wellness i spa hotela Srbije. Ukazani su mi čast i poverenje domaćina Vesne i Milana Kostadinovića, da upravo u njemu inkorporiram prvi selfness koncept na našim prostorima – „Gnothi seauton“ (Spoznaj samoga sebe).

Specifičnost sellfness koncepta „Gnothi seauton“ je individualni pristup gostu, njegovim potrebama, stanju stresa, eventualnim zdravstvenim problemima, godinama, osluškivanju afiniteta za mirise, ukuse, aktivnosti. Novina, sa tendencijom da se postave standardi u hotelskim wellness-ima Srbije je i anketni list koji svaki gost popunjava u sobi (ukoliko je smešten u hotelu) ili pred ulazak u wellness hotela (ako je eksterni gost). To je od neprocenjive važnosti kako bi terapeut mogao da primeni tretmane, rituale, preporuči sadržaje za korišćenje u skladu sa zdravstvenim stanjem i ispoštuje postulat "primum non nocere” (prevashodno nemoj da naškodiš!).

Takođe, selfness koncept objedinjuje kompletan potencijal hotela "Kraljevi čardaci Spa”. Rituali u cilju opuštanja, pored posebno kreiranih masaža, uključuju i saune – bio i finsku, slanu sobu, parno kupatilo, hamam sa posebno instaliranom hidromasažom tuševima, kroz lagano plivanje u velikom bazenu. Posebno bih istakao i "Float Spa" kapsulu u kojoj plutate u jakom koncentratu morske soli u vodi, kao da ste na Mrtvom moru. Osmišljena je sa ciljem postizanja maksimalne relaksacije i odmora, opuštanjem inspirisanim samim začetkom života, u idealnom stanju koje smo iskusili još u majčinom stomaku. Telo se nalazi u bestežinskom stanju, a kabina blokira svu svetlost i buku, pa samim tim stvara atmosferu za potpunu relaksaciju.

Tu je i muzika kao neozostavan deo oaze, ali i boje koje se prelivaju u odmorištu sa tepidarijumima (toplim kamenim stolovima), što je svojstvena hromoterapija koja ima značajno mesto u savremenim wellness konceptima. Knajpova staza – hodate u toploj vodi, pa potom u hladnoj, pa naizmenično, odličan je uvod za tretmane koji će olakšati umor u nogama i opustiti nervne završetke na stopalima. Izuzetan je saveznik u anti-stres filozofiji, ali i nezamenjiv uvod u refleksnu masažu stopala.

Osam tretmana i rituala
U svetu wellnessa na ceni je holistički pristup. Upravo on povezuje dušu, telo i um. Povezuje elemente vode, vatre, zemlje, vazduha… Bavi se harmonijom svih pet čula i svakom sa poštovanjem prilazi. Naš spa meni sastoji se od 8 tretmana i rituala.

Jedan od njih je “Hod po oblacima” - holistički refleksoterapeutski tretman. Počinje šetnjom kroz Knajpovu stazu, pilingovanjem stopala, uranjanjem stopala u aromatičnu kupku sa seckanim pomorandžama, limunovima, pakovanjem stopala u masku od gline… To je samo uvod u čaroliju. Dok vam se stopala i noge opuštaju, a refleksne zone pripremaju za stimulaciju, terapeut vas kroz program vežbi dubokog antistres disanja centralno opušta. Masaža lica, glave, duboka masaža skalpa, opuštanje vrata, ramena, istezanja celog tela (elementi iz egzotične joga-thai masaže) i akupresurna stimulacija (iz šiacua), neizostavan su deo rituala. I tek potom sledi detaljna masaža svake refleksne zone na stopalima, koja se dugo ne zaboravlja.

"Pantha rei" je program limfne drenaže, kako biste se oslobodili viška vode, zadržane u međućelijskom prostoru, osetili laganost i gipkost tela. Treba pomenuti i terapeutsku masažu napetih i bolnih leđa. I njen uvod je poseban. Na leđa se, između ostalog, postavlja topla glina, a terapeut preko nje oslobađa napetost mišića utapkavanjem toplote iz zagrejanih jastučića, napunjenih mirisnom, lekovitom glinom. Tretman uključuje mnogo razgibavanja, istezanja, šiacu stimulaciju kukova, nogu... Posebnost ovog tretmana je masaža koja se odvija u tri pozicije – ležite na stomaku, potom na leđima i završava se u sedećem položaju. Svaki segment je kreiran sa posebnom pažnjom.

Posebnost koncepta je i wellness ritual "U potrazi za biserom Tihog okeana”, koji uključuje slanu sobu, plivanje u bazenu, mediteranski piling čitavog tela pod tuševima i hidromasažu, pakovanje tela u masku od morskih algi, "Float Spa" kapsulu i specijalno kreiranu masažu sa toplim filipinskim školjkama...

"Magic face" je zaista poseban ritual i pokazalo se da je vrlo tražen u wellness-ima koje sam kreirao. On nije kozmetički tretman i u sebi sadrži elemente anti-stres masaže lica, refleksoterapiju lica, limfnu drenažu lica, glave i vrata, antistres masažu vrata i ramena, duboku skalp stimulaciju sa toplim prirodnim uljem i pakovanje kose, disanje, istezanje ruku, kukova, itd. Tu su i maske koje će se, u zavisnosti od tipa kože, stresa, potreba za hidratacijom, zatezanjem, osveženjem itd., ušuškati u kožu vašeg lica i vrata.

"Olimpia" je sportska masaža za goste koji pred skijanje žele da pripreme mišiće i zglobove, a "Detox ritual" - program detoksifikacije sa elementima pilinga, pakovanja, saune, hamama, sa dubokom i detaljnom masažom.

Peti element Kraljevih čardaka
Tu je i naš zaštitini wellness brend ritual – "Peti element Kraljevih čardaka". Taj holistički ritual, koji se primenjuje prvi put i jedinstveno kod nas i u regionu, kombinuje muzikoterapiju, vibroterapiju i masažu tibetanskom posudom, i buket istočnjačko-zapadnjačkih pravaca i filozofija masaže.

U želji da pomeramo granice, s ljubavlju sam iskreirao ovo čarobno devedesetominutno putovanje. Želeo sam da napravim najlepši buket zapadnjačkih i istočnjačkih tehnika, inkorporirajući znanja, a iznad svega ljubav, i utkam ono najlepše i najdelotvornije u ritual koji će vam biti saveznik u čuvanju zdravlja ili olakšavanju tegoba. U "Petom elementu Kraljevih čardaka" očekuje vas zvučna vibro masaža tibetanskom posudom. Odabrao sam upravo onu koja je na frekvenciji ljubavi i grudnog segmenta, onu koja oslobađa disanje i grudi puni najlepšom vibracijom, koja potom umiva svaku ćeliju čoveka. Zvuk koji će obgrliti klijenta u posebnoj tehnici muziciranja terapeuta, ali i vibracija koja će strujati kroz telo kada je terapeut postavi na telo i sa njome lagano klizi niz energetske meridijane, uvod su u detaljnu, duboku, slojevitu masažu koja očekuje klijenta.

S obzirom da tretman ima i aromate-terapeutski efekat, posebno su kreirane sveće za masažu, zastitini znak WAPF - "Wellness Akademije Peđa Filipović". Klijent je taj koji će odabrati miris koji mu najviše odgovara. "Meditacija", "Peti element" ili "Crni biber" – svaki je na svoj način koketan i delotvoran. Moram naglasiti da su sveće ručni rad, da su od isključivo prirodnih sastojaka palminog ulja, sa ši buterom i čistim eteričnim uljima, bez ijednog dodatka sintetike ili konzervansa. I naravno, masaža kao umetnost, sa rafiniranim, slojevitim, širokim hvatovima… vajanje, ples, oslikavanje… klasična masaža, refleksoterapija lica, akupresura i duboka masaža skalpa, refleksoterapija stopala, Šiacu istezanje i yoga-thai elementi, troslojno disanje, limfna drenaža... Tibetanska "anahata" posuda sve vreme je prisutna i njen zvuk, vibracija koja se aktivira dok traje masaža, energija, znanje i ruke terapeuta putokazi su za "Gnothi seauton"... Srećan vam put u središte sebe sa ljubavlju!

Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 75.