Putovanje do središta sebe

Rođen sam pored mora, u rano prolećno jutro. Razlog što se često vezujem za lepotu velikog plavetnila, verovatno je i prvi udisaj vazduha sa puno čestica soli i mirisom borovine i lavande. I to što čoveka doživljavam kao more, verujem, iz istog je razloga. Često pitanje koje sebi postavljamo je: „Odakle krenuti na čarobno putovanje do središta sebe?“ Pa ako putešestvije od hiljadu milja započinje jednim korakom, da li je važno u koji deo mora uz obalu, uroniti nogu i odvažno ali i svečano krenuti? Kako razumeti, diviti se, osetiti, razmenjivati se, voleti druga mora i prostranstva, ako ne spoznamo svoje lepote, širine, dubine, dno, ako kroz prste ne propustimo naš pesak i školjke koje se u njemu ušuškavaju?

Ovo moje more, kao i svako drugo, oivičeno je obalom... Datom po rođenju, haljinom, prepoznatljivom oku... Po njegovoj površini, podjednako svetlucavo, prelamaju se i zraci Sunca i Meseca... Najlepše je u bonaci, svetovnom miru... tada umilno poziva da zaroniš i upoznaš ga... Polako, bez naglih pokreta i nespretno, da ga ne bi ustalasao, uznemirio... za početak, treba se odlučiti za manje dubine i plićak... toliko svako može da zadrži dah i osmotri šta se nalazi na dnu. Za ona dublja i baš duboka ronjenja potrebne su pripreme i znanje, vreme, kondicija, posvećenost, vežba, ljubav prema moru... U suprotnom može se dogoditi da negde na pola puta srce „pukne“, pluća „otkažu“... Sam taj čin, praćen gušenjem može jako da uplaši, pa da se panično vratiš na obalu i, blokiran strahom od nepoznatog i neznanja, zauvek ostaneš na obali i posmatraš samo njegovu površnu lepotu... a dubine čeznu da im se približiš, pomaziš ih, izbaciš nepotrebno iz njih, otvoriš skriveni kovčeg sa blagom i diviš se njegovom sadržaju....

Oduvek mi je bilo važno da u procesu kreiranja wellness koncepta kod terapeuta prvo osvestim ljubav i spoznaju prema svom moru. Jer kako drugačije da prihvatimo, razumemo i poštujemo biće koje iskorači iz spoljašnjeg sveta i uđe u našu oazu mira i relaksacije. Osoba koja nam ukaže poverenje nije samo oklop mišića, kostiju, zglobova, krvnih sudova... Čitava ispisana knjiga života otvara se pred nama. U njoj su ušuškani snovi, želje, uspesi, sreća i njeno naličje, tanani otkucaji srca... Koliko letova i padova, sigurnosti i nesigurnosti, smeha i suza... Koliko istovetnih pasusa kao u našoj knjizi... I koliko smo svi mi jedni drugima ogledalo... Prioritet sam davao i zahvalnosti, iskrenoj i čistoj, što se baš ta knjiga otvara nama.

I onda spoznamo da se svaki trenutak života ugnjezdi u ćeliju, da se svaki strah ušuška u bubrege, bes u jetru, u mišiće premor a fizička hiperaktivnost u zglobove, da tuga ranjava pluća, sažaljenje pankreas, a euforija srce, osvestimo se da naš klijent diše plitko i nedostaje mu kiseonik.. A znamo i da je zadatak wellness-a očuvati zdravlje, skinuti zapise svakodnevnice, stresa, živeti harmoniju mentalnog, duhovnog i emotivnog... I ništa ne isključivati.

Svakako da su od izuzetnog značaja arhitektonska rešenja prostora, ambijent, boje, sadržaji u objektu. Većini klijenata to nije dovoljno. Žele potpuno i individualno posvećenje. Zato sam u želji da odemo još jedan korak napred, sa potencijalom koji imamo, a to su ljudi, široke i otvorene duše, iskreirao selfness koncept - „Spoznaj samoga sebe!“

Čarolija za svih pet čula
Selfness masaže utemeljene su na holističkom (integralnom) pristupu. Tretmani u sebi nose kombinacije raznih tehnika, a ispred terapeuta koji se odluči za rad u selfness-u predstoji puno rada na sebi i učenja. Tretmani su bogati vežbama disanja, koje su postulat vraćanja organizma u ravnotežu i smirenje, istezanja, koje praktikuje iz znanja šiacua ili thai masaža, joge, jer se posebno u zglobovima nakuplja napetost i razne metaboličke kiseline, ali i one koje su produkt straha, besa, bola. Terapeut masažu primenjuje pritiskom i brzinom koja vama i vašem stanju odgovara. Nekada su one jače i brže, za podizanje energetskog tonusa, za izbacivanje straha i bes blokatora, nekad su sporije, mekanije, nežnije, pune tople ljudske empatije kako biste se opustili, svaki mišić, mišićnu ovojnicu, ligament, tetivu itd. Tretmani u sebi sadrže i tehnike refleksoterapije stopala, akupresurnih stimulacija, poznavanja aromaterapije. Često se koriste i pilinzi sa toplom morskom ili himalajskom solju, kako bi energetski očistili telo i pripremili kožu, za tople preparate, na kojima se instistira da budu isključivo prirodni, bez dodataka hemijskih konzervanasa i nekonfekcijska. U ovim tretmanima koji vas vode kroz čaroliju balansiranja svih pet čula, nema šematizacije i dosadnih, istovetnih ponavljanja pokreta. Kreativno i za vas a posebno za terapeuta.

Selfness tretmani nisu samo masaže, tu je i svet sauna, kroz koji lagano prolazite, od suve, Finske, preko Turskog kupatila, slane saune, slane sobe. Tu su i odmorišta sa ljuljaškama, pa talasoterapija - vodeni kreveti ili vrući tepidarijumi - kameni ležajevi, a vi birate gde ćete leći, opuštati se, uživati u zvučnim kupkama koje terapeut radi himalajskim posudama i gongom ili uz opuštajuću muziku. Ne treba zapostaviti ni plivanje u bazenu ali ni posebne tretmane šiacua u vodi ili vežbe u njoj.

Srećno vam putovanje do središta sebe!

Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 74.