Beogradski butik hoteli

Butik hotel je po definiciji mali, luksuzni hotel, na sjajnoj lokaciji, koji obično nudi neko jedinstveno iskustvo i personalizovanu uslugu, koja podrazumeva poseban odnos prema svakom gostu. Ovi hoteli obično imaju između 10 i 100 soba, mada broj soba nije presudan. U poslednjoj deceniji, u Beogradu je otvoreno i nekoliko izuzetno zanimljivih butik hotela, od kojih neki već spadaju u najpopularnije i najcenjenije u gradu.

Termin butik hotel prvi put je u svetu upotrebljen 1984. godine od strane Stivena Rubela, koji je uporedio svoj hotel u Njujorku sa butikom, zbog njegove veličine, ali i posvećene usluge, pružene svakome ko u njega uđe, na isti način na koji prodavci u luksuznim buticima posvećuju posebnu pažnju svakoj mušteriji.

Butik hotele danas najčešće odlikuje luksuzan, autentičan dizajn, visok nivo usluge i jedinstvena ponuda. Hoteli ovog tipa su do skoro mahom svi bili u nezavisnom vlasništvu, međutim, u poslednje vreme je primetan trend da veliki lanci otvaraju mini brendove butik hotela, kako bi iskoristili priliku da unovče sve veću potražnju za ovakvim smeštajem.

Jedna od glavnih prednosti zbog koje gosti biraju butik hotele je upravo ličniji pristup usluzi i komunikaciji sa gostima. Manja veličina hotela otvara mogućnost da se zaposleni u hotelu posvete svakom gostu pojedinačno i da učine njihov boravak posebnim i nezaboravnim.

U poslednjoj deceniji, u Beogradu je, među obiljem novih hotela, otvoreno i nekoliko izuzetno zanimljivih butik hotela, od kojih neki već spadaju u najpopularnije i najcenjenije hotele u gradu. Hronološki, to su: „Townhouse 27“, „Square Nine“, „Saint Ten“ i „Hotel Tesla – Smart Stay“. Svaki od ovih hotela je različit po svojoj ponudi i pristupu, ali ih sve odlikuje izuzetna posvećenost detaljima i pažnja prema gostima.

Townhouse 27
„Townhouse 27“ je prvi butik hotel u Beogradu, otvoren 2008. godine. Enterijer su dizajnirali Biljana Cvejić i Milan Dimitrijević, a upotpunjen je skulpturama, fotografijama i grafikama beogradskog vajara Gabriela Glida. Hotel ima 21 sobu i nalazi se na adresi Maršala Birjuzova 56.

Square Nine
Hotel „Square Nine“ otvoren je 2011. godine na Studentskom trgu br. 9. Ovaj predivni hotel ima jedinstven dizajn, koji potpisuje čuveni brazilski arhitekta Isay Weinfeld, a enterijer je opremljen kombinacijom nameštaja koji je posebno pravljen za hotel, antikviteta i dizajnerskog nameštaja koji, između ostalog, potpisuju i imena poput Bruno Matson-a i Hans Vegner-a. „Square Nine“ ima 45 soba i apartmana, konferencijsku salu, kompletan spa centar i dva restorana, „The Square“ i „Ebisu“, koji spadaju u najbolje restorane u Beogradu.

Saint Ten
„Saint Ten“ je jedan od dva najnovija butik hotela u Beogradu, otvoren početkom 2017. godine. Nalazi se na adresi Svetog Save 10. Enterijer hotela je opisan kao spoj tradicionalnog šika i modernog dizajna. Usluga „Saint Ten“-a je fokusirana na zadovoljavanje svih potreba, pre svega poslovnih gostiju, sa velikim brojem multi-funkcionalnih konferencijskih sala, odličnim barom i sjajnim fine dining restoranom. Hotel ima 56 soba.

Tesla – Smart stay
Najnoviji butik hotel u Beogradu, otvoren u maju 2017. godine. Karakterističan koncept i dizajn hotela „Tesla - Smart Stay“ bazirani su na tome da gostima pored sjajne personalizovane usluge i standardne ponude koju nudi svaki hotel – noćenja, doručka i propratnih usluga, ponudi i mogućnost da nauče više o Nikoli Tesli, jednom od najpoznatijih i najistaknutijih naučnika svih vremena. Hotel „Tesla – Smart Stay“ ima 17 prostranih soba i apartmana, od kojih je svaka drugačijeg i unikatnog dizajna.

U traganju za autentičnim iskustvom
Hotelijerska industrija je u ovoj deceniji u periodu značajnih promena, tržište je prezasićeno brendovima i njihova vrednost se smanjuje, kako zbog sve veće i raznovrsnije ponude, tako i zbog promene u pogledu želja i očekivanja koja današnji putnici imaju kada je smeštaj u pitanju.

Sa promenom načina putovanja i povećanjem količine globalnih kretanja, kao i sa pojavom „Airbnb“-a, gosti očekuju sve više autentičnih iskustava, karakterističnih za destinaciju koju posećuju. Iz ovih razloga potražnja za klasičnim hotelskim smeštajem polako opada, a potražnja za nezavisnim i karakterističnim butik hotelima konstantno raste.

Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 82.