Nova definicija luksuza

Luksuz u najširem smislu označava sve materijalne stvari, odnosno robu i usluge čija primarna svrha nije zadovoljavanje egzistencijalnih potreba pojedinca ili redovno funkcionisanje društva. Svrha luksuza je pružiti udobnost i estetsko zadovoljstvo korisnicima takvih roba i usluga, ali i drugima pokazati nečije bogatstvo ili superiorni društveni položaj.

Luksuz, iako precizno definisan, za različite ljude predstavlja različite stvari, jer se ukusi neminovo razlikuju. Za nekoga je luksuz mermer, zlato i izobilje, za nekog drugog - najnovija tehnološka dostignuća, dok je za nekoga luksuz najfinije pripremljena i najelegantnije moguće poslužena kašičica savršeno izbalansiranog jela.

U hotelijerstvu postoje danas sve opcije. Ima hotela sa nepreglednim mermernim lobijima, dekorisanih stotinama zlatnih ornamenata, sa fontanama koje igraju uz muziku, u kojima su kupatila u sobama veća od prosečnog stana. Sve popularniji su hoteli u kojima je sve automatizovano, gde tehnologija preuzima glavnu ulogu i gde možete dobiti neslućeno olakšanu kontrolu svoje sredine bez ustajanja iz kreveta – od zavesa, roletni, ozvučenja, osvetljenja, ali i naručivanja posluženja i mnogih drugih stvari. I naravno, postoje hoteli koji nude sasvim drugačiji luksuz, koji su toliko svedeni a posebni. Oni nude ušuškani, miran i tih prostor u kojem je svaki predmet i komad nameštaja antikvitet ili unikatni dizajnerski komad, ali prepoznatljiv kao luksuz samo retkim poznavaocima, onima koji to razumeju.

I pored ovih dijametralno suprotnih shvatanja ili doživljaja luksuza, postoje dva univerzalna merila luksuza koje svaki hotel koji teži visokoj kategoriji mora umeti da ispuni. To su personalizovani pristup svakom gostu, sa predviđanjem njihovih potreba, i apsolutna privatnost.

U današnjem svetu moderne tehnologije dominiraju dve istine: sve je beskonačno lako dostupno i najteže je isključiti se. Upravo u tome je i tajna savršene usluge.

Sve je dostupno
Gosti znaju da mogu sami pronaći sve što ih interesuje o vašem gradu, okruženju i samom hotelu, ali žele da pitaju i vas, jer se nadaju nečem boljem od onoga što je dostupno svima. Takođe, svesni su da kada dolaze u hotel, daju veliki broj ličnih podataka i takođe su svesni šta vi sve možete o njima znati iz tih podataka. To ne znači da goste treba uhoditi, ali se ne sme dogoditi da im ne čestitate i ne obeležite rođendan, posebno ako se dešava dok su u hotelu.

Moguće je i čak veoma jednostavno, predvideti želje i potrebe svojih gostiju. Prvo je neophodno ispuniti sva osnovna očekivanja. Na primer: dva bademantila ukoliko u sobu dolazi dvoje se apsolutno podrazumevaju, ali je zapanjujuće koliko je to čest propust u hotelima. Kada ispunite ove osnovne norme, potrebno je stvarno razmisliti o gostu koji dolazi. Koja je svrha njegovog putovanja? Šta je njemu u skladu sa tim potrebno? Da li je iz zemlje u kojoj postoje neka ograničenja ili preferencije u pogledu ishrane? Ovo su sve informacije koje imate na osnovu rezervacije i pasoša. Mogućnosti koje možete ponuditi gostu kada o njemu razmišljate na ovaj način su neograničene. Ovaj pristup je idealan za gosta, jer će mu biti ponuđeno samo ono što mu zaista može biti potrebno, a ukoliko ima drugačije potrebe, svakako će zatražiti šta mu je potrebno. S druge strane, štedi vam vreme i energiju, jer ne nudite sve svima, a uz to maksimizirate potencijal za dodatnu zaradu.

Najteže je isključiti se
Svima je poznato koliko je danas teško isključiti se, isključiti telefon, isključiti se sa društvenih mreža, isključiti se od čitanja vest i samim tim isključiti se od drugih ljudi. Upravo zato, današnji gosti najviše cene one koji mogu da im ponude tu mogućnost da imaju apsolutnu privatnost.

Ovo podrazumeva, pre svega, kompletnu diskreciju svih zaposlenih u hotelu, ophođenje prema svakom gostu sa apsolutnim poštovanjem, ali identično, nevezano od toga ko je u pitanju, kao i ambijent koji je prikladan, atmosferu koja je spokojna i enterijer koji ne privlači one koji žele da se pokazuju.

Ukoliko možete da im omogućite da neometano uživaju u svom boravku u potpunoj privatnosti, imajući u svakom trenutku dostupne sve informacije, a da istovremeno mogu da se odvoje od svog svakodnevnog života, možete biti sigurni da ste stvorili stalnog gosta koje će vam se s poverenjem uvek iznova vraćati.

Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 79.