Sitnice koje tako mnogo znače

Prostorije za masaže, tretmane i rituale zahtevaju posebnu posvećenost. Tu veliku ulogu igraju detalji, te posebnu pažnju treba obratiti na mirise, osvetljenje, muziku, higijenu i temperaturu, uz neizostavno zadovoljenje čula ukusa i dodira kod klijenata.

Prostorije koje su predviđene za masaže, tretmane i rituale – perle su u čijem sjaju svaki gost očekuje da suptilno uživa. Zato su one jedinice koje žive u posebno predviđenom delu spa centra, u koje se ne ušunjava buka sa bazena, hodnika, iz saune... One same po sebi predstavljaju mir, lepotu i harmoniju. Iz tog razloga, u praksi se pokazalo nepraktično pregrađivanje rigips pločama, paravanima između stolova ili pleksiglasom.

Vodite računa o mirisima
Prvi utisak sa kojim doživimo prostor je olfaktorni – mirisni. Mirisni identitet je u današnje vreme postao tema kojoj se posvećuje posebna pažnja. Nenapadni, osvežavajući, mirisi „čistoće“, oni koji zagolicaju nozdrve i podsete nas na trenutke kada smo bili najopušteniji, mirisi koji prizovu slike mora, cvetnih poljana, miomirisnog biljnog rastinja – uvek su dobrodošli. Dešava se da upravo neprijatan miris, ustajao ili kombinacija izmešanih isparenja preparata, odbije gosta ili ga učini „dalekim“. To isto čini i miris koji je preintenzivan, ma koliko prijatan bio. Umetnost je u pronalaženju mere. Kao što pamtimo ljude po mirisu njihove kože, parfema, zadaha, tako i iz wellnessa sa sobom nosimo uspomenu. Sve je popularnije angažovanje aromaterapeuta koji kreiraju kombinacije prirodnih mirisnih nota. Posvećenost ide dotle da ceo hotel ima svoju notu, a goste za uspomenu čeka bočica ove lepote, koju ponesu sa sobom – da naprskaju jastučnicu i da im na putovanju kroz san društvo prave slike i sećanja iz hotela u kom su boravili. Da imaju želju da se sa radošću u njega vrate.

Vlaga i adekvatna temperatura
Vrlo često, zbog temperature prostorije, tretmana koji uključuju preznojavanja, vlage koja se potkrada iz ostalih delova wellnessa, ili zbog malih prostora, veći procenat vlažnosti budi neprijatnost i osećaj da se ne može disati punim plućima. Ova stavka ujedno i onemogućava terapeutu da radi punim kapacitetom. Zato su apsorberi vlage neizostavan deo opreme u sobama za tretmane.

Bez obzira na godišnje doba, temperatura u prostoriji za masaže i tretmane treba da iznosi 26°C. Sve ispod toga je neprijatno za klijenta, daje realni osećaj hladnoće i skupljanja tela, neretko jeze i drhtavice, a sve preko toga je otežavajuće za rad samog terapeuta. Imao sam prilike da vidim klima uređaje i otvore za ventilaciju koji su postavljeni direktno iznad stola na kom klijent leži, što je nedopustivo.

Osvetljenje

Rasveta je poseban i vrlo važan segment. Hromoterapija je sve popularnija – spektar boja i njeno delovanje na psihofizičko stanje tela. U kombinaciji sa istočnjačkom medicinom, u zavisnosti od toga šta se želi kroz tretman pokrenuti ili harmonizovati, sve češće gost biva okupan plavom, crvenom, zelenom, purpurnom ili zlatnom svetlošću. Sve da i ne idemo toliko daleko, svetlost u prostoriji se postavlja indirektno. Nenametljiva je, sve su češće ugrađeni dimeri, pa terapeut može da podešava intenzitet osvetljenosti. Diskretna osvetljenost, uvek uz neku sveću koja ispušta negativne jone, neće iritirati očne živce i prepuštanje relaksaciji biće laganije i blagotvornije. Imao sam prilike da se susretnem i sa prostorima u kojima sva rasveta bude isključena i samo plamen sveća pleše po zidovima. Ovu romantičnu instalaciju preporučujem isključivo u svom domu i  najintimnijem prostoru sa bićem koje udiše i prepoznaje trenutak.

Higijena
Tuš kabina je dobrodošla, posebno ako tretmani sadrže i pilingovanje kože tela, umotavanje u maske i blatne obloge. Daleko je komfornije da gost sa stola zakorači pod tuš i pripremi se za nastavak tretmana bez šetnje kroz hodnike, pored ostalih gostiju wellnessa, u zajedničke kupaonice. Međutim, ako nema uslova da se tuš kabina pozicionira pored stola za masažu, uvek postoji rešenje. Navešću primer renomiranog hotela „Kraljevi čardaci spa“ na Kopaoniku. U posebnoj prostoriji iznad toplog kamenog mozaik kreveta, instaliran je VICHY stub sa pet mlaznih glava. I na njemu se rade sve napomenute procedure rituala koje zahtevaju pranje tela. Po završetku, gost se odšeta do sobe za masažu i tretman se nastavlja. Međutim, deo koji je obavezan u prostoriji je lavabo. Treba da bude predviđeno da terapeut pred sam početak rada, dok klijent leži na stolu, opere ruke i da gost registruje ovu radnju. Terapeut isto čini i ako je tretman koncipiran tako da masaža lica i glave sledi nakon masaže leđa, nogu, ruku...

Muzikoterapija
Izuzetno važan, lekoviti segment i saveznik na balansiranju fizičkog, mentalnog i duhovnog je i muzika. Muzikoterapija ima posebno mesto u savremenim wellness konceptima. Instrumentali, široki i slojeviti zvuci prirode. Izbor muzike mnogo govori o rafirmanu kreatora i domaćinima wellnessa. Neophodno je da ceo prostor wellnessa bude okupan istovetnom muzikom i da se vibracija zvuka utka u svaku poru prostora. S obzirom na to da čula prilikom opuštanja postaju osetljivija na draži, ne treba prevideti da je muzika u prostorijama u kojima se izvode tretmani uvek diskretnija. I tu treba naći meru...

Na žalost, imao sam prilike da se nađem u wellness prostorima u kojima je sa lokalne radio stanice dopirala popularna, pa i folk muzika, sa sve vestima i reklamama. Treba li da vam pišem o ovom ugođaju?

Čulo ukusa i dodira
Kada smo ispoštovali čulo mirisa, vida i sluha, ne zaboravimo i ukus. Osmislimo napitak koji je takođe deo kreativnosti i odiše autentičnošću! Da se pamti, bez obzira da li je u pitanju čaj, sveže ceđeno voće sa nekim „caka začinom“ ili koktel.

A za čulo dodira i sve ono što daje život prostoru, što ga dušom boji i što nikada ne zaboravljamo, zaduženi su terapeuti i osoblje. Njihovo znanje, posvećenost, profesionalnost, neposrednost i ljubav koju žive. A mi ih imamo, baš takve!

Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 83.