Prolom banja: Nova wellness priča

Pre dve godine, generalni direktor AD „Planinka“ Radovan Raičević obavestio me je da u Prolom banji prave novi, veliki wellness centar i zamolio me da pogledam arhitektonski plan i sugerišem šta bi tu trebalo da se doda i oduzme. Noći su prolazile uz bdenje nad crtežima, ideje, dogovaranja, sugestije su se rađale. Danas je crtež materijalizovan i novi wellness od 2.000 kvadrata blista u punom sjaju. U objekat je uloženo mnogo, kako materijalnih sredstava, tako i snova, vizija, želja i pregalačkog rada domaćina.

Moja saradnja sa Prolom banjom počela je 1994. godine. Prolom banja bila je prva zdravstvena ustanova koja je pokrenula kontinuiranu edukaciju terapeuta u domenu kojim se bavim. Za to vreme bilo je avangardno ubacivati u koncept rada banje šiacu filozofiju, pa masažu, ne kao sirovu mehanoterapiju, već kao umetnost u razvijanju holističkog pristupa balansa um-duša-telo, pa smo zajedno načinili ove prve pionirske korake u to neko teško, ratno vreme. Za ove dvadeset tri godine uzajamnog poštovanja, saradnje, viđanja i rada u kraćim ili dužim vremenskim pauzama i razdobljima, zajedno smo rasli i radili na sebi, svako na svoj način. Sećam se, pre dve godine, generalni direktor AD „Planinka“, gospodin Radovan Raičević izgovorio mi je: „Peđo, pravimo nov, veliki wellness centar. Ima da bude ponos zemlje. Molim te, da ti pošaljemo arhitektonski plan. Pogledaj, sugeriši, vidi šta treba da se doda, oduzme...“ Tako i bejaše. Noći su prolazile uz bdenje nad crtežima, ideje, dogovaranja, sugestije su se rađale. Danas je crtež materijalizovan i novi wellness od dve hiljade kvadrata blista u punom sjaju. U objekat je uloženo mnogo, kako materijalnih sredstava, tako i snova, vizija, želja i pregalačkog rada domaćina.

Wellness bajka na četiri nivoa
Baš zato što su snovi bili šarenoliki i inspirativni, napravljena je lepotica na više etaža sa bogatim sadržajima. Na prvom nivou, posetioce, da se opuste i prepuste čarima i blagotvornosti tople vode temperature 35°C, zove veliki bazen. Specifičan po tome što, pored zatvorenog dela, ima i značajan ispust u eksterijer. Upravo je to bila jedna od značajnih smernica graditelja – i kada sneg pada, a zimska idila svojim pokrivačem ogrne Radan planinu, gosti mogu da uživaju u izmaglici pare koja ih sprovodi kroz vodenu bajku. A u letnjem periodu, da se oko napoji zelenilom, duša miomirisima lekovitog bilja, uho pesmom ptica, koža čarolijom pesme kristalno čistog vazduha dok uživate u bazenu sa svim potrebnim dodatnim hidroasesoarima...

Drugi nivo, ispod bazena, ušuškan je u svet sauna. Parno kupatilo, finska sauna, infrared sauna, biosauna, bogata slana soba, veliki đakuzi – opet topla voda temperature 35°C, Kneipp staza sa kamenčićima iz Prolomske reke na dnu da masiraju refleksne zone u naizmeničnom, laganom hodu kroz toplu i hladnu vodu. Tu je i ledeni stub za goste kojima je sauna stil življenja, tu je i „kofa“, kao i tuševi iznenađenja. Neizostavni, topli kameni mozaik ležajevi, kao i prostor za duboku i pravu relaksaciju. Evidentno je da je posebna koncentracija u sadržajnosti posvećena svim gostima, prema njihovim afinitetima i indikacijama za korišćenje sauna. Posebnost u ovom delu centra je da nozdrve golicaju aromaterapeutski mirisi iz sauna i parnog kupatila, urađeni na potpuno prirodnoj osnovi. Odlučili smo se za hidrolate – lavandinu vodu sa dodacima čistih eteričnih ulja. Bilo koji vid sintetike isključen je iz koncepta, a za proizvodnju preparata poverenje je ukazano renomiranoj domaćoj kući „Q wellness“.

Na trećem etažu, vrata otvara beauty centar. Umiven mirom, ambijentalnom muzikom (koja je centralna i u celom objektu ista) sa prelepim sobama za masažu (stolovi su pravljeni od bukovine, udobni sa podlogom od memorijske pene, i masivni, stabilni), sa prostorijom za kozmetičke tretmane lica, kapsulom „koja govori sve svetske jezike“, delom predviđenim za manikir, pedikir... U četvrtom, prizemnom delu, mesto za ljubitelje vežbanja, stonog tenisa, kardio trake, igraonica za decu…

Čarobna sinergija tradicionalnog i savremenog
Novi wellness koncept postavio je ispred nas i pozicioniranje novih standarda. U njemu se insistira na individualnom pristupu svakom gostu, popunjavanju prijemnog wellness anamnestičkog listića i razgovoru sa terapeutom sa smernicama koji bi vid opuštanja, regeneracije, detoksifikacije i reenergizacije bio najdelotvorniji i najučinkovitiji, u zavisnosti od zdravstvenog stanja, nivoa stresa, eventualnih kontraindikacija, podneblja odakle nam gost dolazi, njegovih afiniteta, očekivanja... Postament ovog koncepta su prvenstveno ljudi, terapeuti. Jer oni su domaćini, prezenteri ne samo ustanove u kojoj rade, već i cele zemlje. Svesni ove najvažnije karike, bez koje ni jedan deo materijalnog, izgrađenog, ne bi imao smisla i bio bi neoživljen. Menadžment Prolom banje izuzetno ulaže u kontinuiranu edukaciju i pripremu, kodeks ponašanja i oplemenjenje komunikacije.

Kreirajući koncept, vodila me je ideja da napravim čarobnu sinergiju tradicionalnog i savremenog. Insistirati na bogatstvu prirode, lekovitoj vodi, izuzetno delotvornom i blagotvornom blatu. Na onome što je zaštitni znak ove ustanove, kao i hotela Radan, koji će sledeće godina proslaviti jubilej: pola veka života i vibriranja sa gostima. Bitan detalj je da Prolom voda, koja se nalazi u svakom segmentu, od slavine u sobi, u bazenu, đakuziju, itd, sama po sebi nosi bogatstvo zapisa i lekovitost, baš kao i čarobno blato, koje gosti ove naše banje izuzetno cene i preferiraju. A o gostima iz inostranstva da ne govorim!

U konceptu se nalazi pet bogatih tretmana, i svaki u sebi nosi Prolom pečat. S obzirom na to da se početak čuvanja zdravlja izjednačuje sa prepoznavanjem stresa, pošasti savremenog života, i odagnavanjem od sebe, sa posebnom pažnjom sam kreirao ANTISTRES RITUAL. Nakon što gost provede određeno vreme u slanoj sobi, uz svesno opuštanje i prepuštanje talasima ambijentalne muzike, boravi u sauni po želji, ili prema mogućnostima, u zavisnosti od kontraindikacija. Uvod finalizuje mišićnim opuštanjem u toploj vodi velikog đakuzija. Nakon ove pripreme počinje ritual na stolu za masažu, sa vežbama dubokog disanja i toplim oblogama od blata. Preko njih, vođen elementima šiacu masaže, terapeut harmonizuje protok vitalne energije kroz sistem meridijana, oslobađa svaki zglob napetosti, a potom kreće sa procesom holističke masaže. Upravo individualan pristup gostu postavlja i ovaj zadatak ispred terapeuta – da pred sam ulazak u ovo nezaboravno putovanje gost izabere sa kojim preparatom želi da se masaža radi i da mu terapeut pojasni delotvornost svakog. Izbor je bogat, jer ova umetnost pokreta i vajanja tela zaslužuje kvalitet koji će se ubrzo nakon utrljavanja u kožu prenositi kroz celo telo. Tu su prirodna, čista biljna ulja, ali i specijalno kreirane muška i ženska sveća za masažu WAPF, tu su i topli miomirisni buteri sa pahuljastim snegom od kakaoa, naravno, i malo egzotike za one koji vole mango, ali i nezaobilazna letnja kombinacija kreme od vanile i kokosa. U zavisnosti od preparata za koji se gost odlučio, nakon 60 ili 80 minutnog tretmana, tu je i kompatibilni napitak.

Osluškivanje potreba gostiju
Pored terapeutskih, holističkih tretmana leđa u tri projekcije koje započinju sa vežbama disanja, aplikacijom toplog blata, a sve nakon definisanog uvoda u ostalim sadržajima centra, bogatog holističkog wellness rituala refleksologije stopala po svetskim standardima, sa uključenom antistres masažom skalpa, vrata, ramena, blatnim oblogama stopala i opuštanjem 7.000 nervnih završetaka na njima, kao i neizostavnog tretmana limfne drenaže, posebno bih se zadržao na muški i ženski wellness tretman lica. Ima u njemu posebne čarolije, jer on nije kozmetički tretman. U sebi objedinjuje znanja anti-age masaže, limfne drenaže, refleksoterapije lica preko koje harmonizujete rad svih organa i organskih sistema u telu, akupresurne stiumulacije. I ako su znanje, ljubav i ruke terapeuta najvažnije, i izbor preparata na bazi kiseonika – serumi, gelovi i kreme daju svoj izuzetan pečat kog nadopunjuje kontinuirano orošavanje lica u toku izvođenja tretmana sa raspršenim molekulima Prolom vode.

Novi standardi razvoja zdravstvenog turizma bazirani su na osluškivanju potreba gostiju u savremenom načinu života. Već duže vreme priča „idem u banju na terapiju, pa onda sedim, ležim, gledam tv“, ne prolazi. Između ostalog, iz tog razloga je uključen i već gotovo zaštitni znak mog konceptualnog rada Ai Chi japanskog autora Jun Konna, za sve koji vole da vežbaju u vodi i osveste na kom nivou svaki pokret utiče na kompletno stanje organizma. Zato su rafinirano osmišljeni vikend antistres i detox paketi, a u svakom se tačno precizira šta sadrže od tretmana i u koje vreme, kao i desetodnevni paket reenergizacije, harmonizacije i detoksifikacije u kome je do detalja preciziran sadržaj svakoga dana.

Domaćini su se potrudili da aktiviraju i trim stazu kroz prirodu, šetnje sa vodičem, obilazak znamenitosti – od čuvene Đavolje varoši, preko sakralnih objekata sa snažnim istorijskim zapisima, arheološkim iskopinama, punionici Prolom vode. Posebno vreme već posvećuju obogaćenju ponude u kuhinji i poštovanju različitosti u odabiru hrane, kao i fitoterapiji, sa posebnim uvažavanjem autohtonih lekovitih biljaka.

Zahvalan za ukazano poverenje, sa željom da i dalje zajedno rastemo, razvijamo se i darujemo doprinos razvoju zdravstvenog turizma naše zemlje i regiona, želim srećan život novom wellness konceptu!

Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 82.