Vladimir Marinković, GM, Huma Kotor Bay Hotel & Villas: Uloga lidera je da motiviše i inspiriše

24. May 2022
Vladimir Marinković
Vladimir Marinković

Hotelijer sa bogatim iskustvom, proglašen za „zvanično najboljeg operativnog menadžera brenda Courtyard by Marriott“ (2017. godine) i „Ambasadora dobre usluge u kategoriji GM godine (za 2019. godinu) kada je bio na čelu Saint Ten hotela, Vladimir Marinković nedavno je zamenio beogradski asfalt prelepim Bokokotorskim zalivom, gde vodi rizort Huma Kotor Bay Hotel & Villas. Za Turistički Svet, između ostalog, otkriva kako se obreo u hotelijerskim vodama, govori o najvećim izazovima, poslovnoj filozofiji, zadacima lidera, a bilo je reči i o njegovoj viziji razvoja hotela na čijem je čelu i budućnosti hotelske industrije u Srbiji.

  • U burne hotelijerske vode uplovili ste 2008. godine u Americi kao recepcioner, i od tada se vaša karijera uspešno razvijala do samog vrha, odnosno pozicije generalnog menadžera hotela. Zašto baš hotelijertsvo? Šta vas je privuklo da svoju karijeru započnete u hotelskoj industriji, a šta vas motiviše da u njoj i ostanete?

- Karijeru u hotelijerstvu sam zapravo započeo sasvim slučajno. Naime, 2008. godine sam aplicirao za „Career training“ program u Sjedinjenim Američkim Državama, i među svim opcijama, Hilton Virginia Beach Oceanfront je zvučao najprimamljivije. Nakon nekoliko intervjua sa HR direktorom i Generalnim menadžerom hotela, dobio sam posao recepcionera, odakle sam napredovao do pozicije Supervizor recepcije. Karijeru sam potom nastavio u Srbiji i napredovao, slobodno mogu reći, vrlo sistematično. Draž hotelijerske industrije se ogleda u njenoj raznolikosti i dinamičnosti – barovi, restorani, konferencijske sale, spa i fitnes centri, sobe i apartmani, frizerski saloni i saloni lepote, sve ovo možete pronaći u hotelu. Hotel je kao mali grad, a ono što me posebno motiviše jeste upravo rad sa zaposlenima i interakcija sa gostima. U hotelu nikada ne znate koga ćete upoznati i ovde ne mislim samo na planetarno poznate ličnosti, već i na bilo kog gosta koji na vas može ostaviti utisak vredan pamćenja, a svakako se vrlo često dešava da se sklope nova prijateljstva i započnu novi poslovni poduhvati. Dinamičnost i raznolikost su dve stavke koje me motivišu da se bavim ovom industrijom.

Podstičite druge da budu bolji

  • U čemu vidite najveće izazove u svojoj karijeri? Na šta ste baš ponosni, a šta biste promenili da možete?

- Svedoci smo veoma turbulentnog vremena u kome živimo i tu, nažalost, ne mislim samo na ekonomske turbulencije, već i na zdravstvene izazove sa kojima se susrećemo od marta 2020. godine. Dosta toga se promenilo na makroekonomskom planu, većina industrija je doživela ozbiljne poteškoće, a hotelijerstvo svakako spada u jednu od najteže pogođenih branši. Migracija kadrova iz hotelijerske u druge branše je doživela veliki rast, tako da je kadrovska struktura jedan od najvećih izazova sa kojima se danas susrećemo i to ne samo mi u Srbiji i regionu, već i globalno. Iskreno, ništa ne bih menjao u svojoj karijeri jer verujem da se u životu sve dešava sa nekim razlogom. Možda u tom momentu ne znamo koji je razlog i zašto se baš to dešava nama, ali upravo se tu nalazi mogućnost za rast i razvoj, napredak i to pre svega psihološki i mentalni, koji je od velike važnosti za uspešnu karijeru i srećan zivot.

  • Koja je vaša najveća inspiracija u hotelskom biznisu? Kojom se poslovnom i životnom filozofijom rukovodite?

- Generalni direktor koji je na mene ostavio najsnažniji utisak i koji mi je na početku karijere ulio inspiraciju i entuzijazam jeste gospodin Lee Severino sa kojim sam radio u Hiltonu u SAD-u. Pozitivan stav, osmeh, harizma i neverovatna pozitivna energija su samo neke od osobina koje ga krase u svim situacijama. Jednom prilikom, čuveni Warren Buffett je izjavio: „Surround yourself with people that push you to do better. No drama or negativity. Just higher goals and higher motivation. Good times and positive energy. No jealousy or hate. Simply bringing out the absolute best in each other.“ Mislim da ne postoji snažnija izjava od ove, koja obuhvata izuzetno širok spektar činilaca koji se mogu okarakterisati kao životna i poslovna filozofija.

  • Jedan od najvažnijih zadataka lidera je razvoj ljudskih resursa, operacija, komunikacija, tržišta i svakako vaš lični razvoj. Na šta se fokusirate?

- Tokom čitave karijere, a i dan danas, trudim se da veliki deo vremena provedem van kancelarije, upravo u interakciji sa zaposlenima u svim hotelskim operacijama. Fokus je uvek na održavanju odličnih poslovnih odnosa, kako sa kolegama, tako i sa saradnicima i klijentima. Za mene je zadovoljstvo kada vidim osmeh na licu zaposlenih prilikom komunikacije, motivacija i inspiracija koja se može sprovesti na jutarnjem sastanku, kratkom brifingu ili poziciji gde zaposleni radi. Da li će to biti restoran za doručak, recepcija, spa centar ili bilo koji drugi deo hotela, manje je važno od same želje za motivacijom i inspiracijom, što više nego ikad igra važnu ulogu u performansu svih zaposlenih.

„Positive mindset“ za vrhunsku uslugu

  • Šta hotel koji vodite čini unikatnim, šta gosti najviše vole, na čemu insistirate kad je u pitanju usluga?

- Huma Kotor Bay Hotel & Villas se nalazi u opštini grada Kotora, tačnije u Dobroti. Više je segmenata koji naš hotel čine jedinstvenim, a lokacija je jedan od njih. Okružena bokokotorskim planinama na kojima se i dan danas nalaze ostaci austrougarskih tvrđava, sa druge strane milovana jadranskim morem iz zaliva, Dobrota je mesto koje ima dušu, koje odiše istorijskim duhom. Pored lokacije i soba i apartmana koje odišu morskim senzibilitetom, 10 luksuznih vila od kojih svaka ima 200 kvm i koje se nalaze tik pored plaže jesu deo našeg rizorta koji nas čini jedinstvenim. Kada je u pitanju ponuda hrane i pića, pored Virtu bara i restorana na plaži, nalazi se i Mudra Art Cuisine, „fine dinning“ restoran, čiji šef Aleksandar Kerekes sa svojim timom pravi izuzetne kreacije na tanjiru, a slobodno mogu reći i najekskluzivniju hranu u regionu koja je uparena sa jedinstvenom pozicijom na plaži. Od ove godine smo razvili još jedan koncept, a to je „Sushi & Nikkei“ restoran po imenu Lola Braza, gde služimo najukusnije specijalitete koji potiču iz Japana i Perua.

  • Kakva je vaša vizija razvoja hotela na čijem ste čelu? Koje ste ciljeve postavili za sebe kao lidera, a koje za svoje saradnike. Šta će obeležiti vaše vreme i rad u kompaniji?

- Cilj je da ove godine našim gostima pružimo vrhunsku uslugu i iskustvo koje će se pamtiti i prepričavati kada je u pitanju boravak u Huma Kotor Bay Hotel & Villas. Kroz ponudu „fine dinning“ restorana Mudra i kroz ponudu „Sushi & Nikkei“ restorana Lola Braza, težimo da sva čula naših gostiju dožive jedinstveno iskustvo koje će im ostati u sećanju, te ih motivisati da se vrate u naš hotel. Kadar koji je nasmejan, ispunjen pozitivnom energijom i uvek na usluzi je obučen i istreniran da gostima pruži vrhunsku uslugu. Pored standardnih servis treninga, bavimo se i „positive mindset“ treninzima našeg osoblja od prvog do poslednjeg, jer jedino srećan i zadovoljan zaposleni može pružiti uslugu koja će gosta oduševiti.

- Cilj nam je da u budućnosti proširimo saradnju sa inostranim tržištima, agencijama i turoperatorima, čija su klijentela gosti koji žele da uživaju u rizortu kakav je Huma, a ovde bih posebno naglasio naših 10 luksuznih vila. Želimo da gostima ponudimo kompletno iskustvo koje će zadovoljiti i najistančanije prohteve i najzahtevnije goste.

Problem sa nedostatkom kadrova u crvenoj zoni

  • Kakva je vaša procena budućnosti hotelske industrije u Srbiji? Kako se hotelijeri u Crnoj Gori bore sa problemom nedostatka kadrova?

- Trend rasta potražnje za hotelskim kapacitetima u Srbiji je rastućeg karaktera, kako u Beogradu, tako i na turističkim destinacijama. U „post covid“ eri, turističke destinacije u Srbiji poput planina i banja su doživele znatno veću potražnju za smeštajnim kapacitetima i kod domaćih i kod inostranih posetilaca. Mislim da su to ohrabrujući parametri, ali sa druge strane, kao što sam već spomenuo, nedostatak stručnih kadrova takođe beleži eksponencijalni rast, tako da ćemo imati velikih izazova u retencijama zaposlenih i pružanju vrhunske usluge. Smatram da je ovo tema u koju treba da se uključe i opštinski organi, kao i sama država Srbija.

- Što se tiče hotelijera u Crnoj Gori, problem nedostatka radne snage se rešava angažovanjem radnika iz regiona, i tu mislim na Srbiju, Makedoniju, Albaniju i BiH. Određeni broj hotela u Crnoj Gori se odlučio i za angažovanje radne snage iz dalekoistočnih zemalja: Nepal, Bangladeš, Filipini itd. Razočaravajuće su vesti da npr Hrvatska ima nedostatak radne snage u turističkom sektoru koji se meri sa 30.000 radnika, dok u Italiji ta brojka prelazi 100.000 radnika. Ovo je tema koja se nalazi u crvenoj zoni duži niz godina i koja i dalje ima negativan rast, tako da je sistematičan pristup neophodan i sa strane poslodavaca, ali i državnih organa i institucija.

  • Za kraj, koja je vaša poruka mladim hotelijerima?

- Pre svega, svakom mladom profesionalcu bih preporučio sistematičan i strpljiv pristup poslu i radu, koji mora biti protkan željom za neprekidnim učenjem i napredovanjem. Niti jedan dugoročni uspeh ne dolazi preko noći, tako da su strpljenje i predan rad dva segmenta koji mladog profesionalca mogu oblikovati do velikih profesionalnih veličina. Neprekidno usavršavanje na različite načine treba da bude konstanta: čitanje literature, posećivanje seminara, članstvo i aktivnost u raznim asocijacijama i svemu ovome bih dodao i ljubav prema profesiji kojom se bave.

Marija Obradović
 

Comments (0)

Connected news

Where is who?
Nikola Marković novi GM beogradskog hotela Saint Ten
27. May 2022
Na poziciji GM-a beogradskog hotela Saint Ten u martu ove godine Vladimira Marinkovića zamenio...
Where is who?
Milica Nešković novi menadžer hotela Heritage u Beogradu
06. May 2022
Nakon reorganizacije poslovanja, beogradski hotel Heritage, u vlasništvu firme ITG iz...
Where is who?
Michael Shannon - novi generalni direktor hotela Hyatt Regency Beograd
18. November 2020
U godini kada hotel Hyatt Regency Beograd puni 30 godina kako je ovaj hotelski brend...
Where is who?
Promene u vrhu beogradskog hotela Falkensteiner
10. June 2020
Na poziciji GM-a beogradskog hotela Falkensteiner početkom juna ove godine Aleksandra...