Zlatiborska turistička sela sve privlačnija

05. April 2021
Image by lumix2004 from Pixabay
Image by lumix2004 from Pixabay

Boravak u prirodi svima godi, naročito u ovoj epidemiološkoj situaciji, pa je postao svojevrstan trend da sve veći broj turista odmor provodi u seoskim domaćinstvima, nedaleko od urbanih sredina. Tako je i u turističkim selima na Zlatiboru, gde gosti uživaju u čarima života u prirodi, zajedništvu, ukusnoj i zdravoj hrani korisnoj za zdravlje. Ova netaknuta područja prirode predstavljaju idealna mesta za odmor daleko od urbanih sredina.

Turistima koji žele da osete čari zlatiborskih sela na raspolaganju su smeštajni kapaciteti u Sirogojnu, Gostilju, Rožanstvu, LJubišu, Tripkovi, Mačkatu, Rudinama, Semegnjevu, Krivoj Reci, Ribnici... Pored dobre saobraćajne povezanosti, sela su i opremljena za smeštaj i boravak gostiju. A čuvena gostoljubivost zlatiborskih domaćina, koji gosta primaju kao prijatelja, čine boravak u seoskom ambijentu posebnim i nezaboravnim.

Odmor u seoskim domaćinstvima može biti upotpunjen i planinarenjem, vožnjom bicikla šumskim stazama, ribolovom na čistim planinskim potocima, jahanjem... Mogu se organizovati izleti i druge rekreativno-zabavne aktivnosti u prirodi.

Posebnu vrednost u ovom kraju imaju kulturno-istorijski lokaliteti, građevine tradicionalne arhitekture, kao i proizvodi starih zanata i ručne radinosti. U Muzeju na otvorenom „Staro selo“ Sirogojno živopisno je prikazana graditeljska baština zlatiborskih visoravni i vekovna kultura stanovanja na seoskom području. Opremljenost muzejske postavke autentičnim pokućstvom, posuđem, uređajima, spravama, oruđem i alatom daju uvid u nekadašnje unutrašnje uređenje kuća, kao i način privređivanja i organizacije porodičnog života ljudi zlatiborskog kraja.

Tradiciju i motive zlatiborskih sela turisti mogu uočiti i isklesane na drvetu, zahvaljujući samoukom vajaru i drvorezbaru Miladinu Lekiću (autoru skulpture ''Zlatiborski brzi voz'' na Kraljevom trgu), koji ima svoju galeriju u selu Šljivovica. Osobeno stvaralačko umeće iskazano je i u Tripkovi, u okviru zanatske radionice za umetničku obradu stakla „Tifani“, gde se nalaze i galerija i prodajni salon.

Zahvaljujući svojim prirodnim resursima Zlatibor ima idealne uslove i za razvoj seoskog turizma. To doprinosi raznolikosti turističke ponude, kao i očuvanju tradicije ove „od zlata planine“. Pored smeštaja u seoskim domaćinstvima turistima je na raspolaganju i smeštaj u konačištima u pojedinim selima, kao i restorani nacionalne kuhinje, sladokuscima nadaleko poznati po zlatiborskim specijalitetima.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...