Zlatiborska Gold gondola konačno proradila

15. January 2021
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay
Na Zlatiboru je svečano otvorena najduža panoramska gondola na svetu, Gold gondola, koja se prostire trasom dugom devet kilometara i povezuje centar Zlatibora sa planinskim vrhom Tornik.
Gradnja gondole počela je 2016. i koštala je 13 mil EUR. Izgradnju gondole u potpunosti je iz svog budžeta finansirala opština Čajetina.
Vožnja u jednom pravcu, od polazišta na Obudojevici, preko međustanice kraj Ribničkog jezera, do krajnje stanice na Torniku, na visini od 1.496 metara, traje 25 minuta, a u 55 kabina može da preveze 600 putnika na sat.
Maksimalan kapacitet gondole je 90 kabina i 1.000 putnika na sat.
Svečanosti povodom puštanja u rad gondole prisusutvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da se raduje svakom uspehu koji dobro donosi građanima i Srbiji.
- Nećete od mene čuti da je nešto loše zato što je neko drugi inicirao i gradio tu gondolu - kazao je Vučić i dodao da ga ne zanima ko je gde na vlasti, već da li je ono što radi u interesu građana i zemlje.
Istakao je da će država pomoći investicije na Zlatiboru i izgradnju brzih saobraćajnica kako bi se ta planina bolje povezala sa urbanim sredinama.
Naveo je i da će se raditi na gasifikaciji zlatiborskog kraja. - U turizmu će biti mrtva trka između Vrnjačke banje i Zlatibora. Uložili smo mnogo novca u Vrnjačku banju, uložićemo i u Zlatibor - rekao je Vučić.
Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović zahvalio je svima koji su pomogli u izgradnji gondole, što je jedno od najvećih ulaganja u turizmu u Srbiji.
On je ukazao da je bilo dosta birokratskih procedura koje su ometale i usporavele tu investiciju koja je od državnog interesa.
Stamatović je najavio nove investicije na Zlatiboru koje će unaprediti turizam na toj planini. Kako je ranije najavljeno, na međustanici kod Ribničkog jezera planira se razvoj projekta Novi Zlatibor za turizam visoke kategorije, na više od 200 hektara zemljišta.
Očekivanja su da se investicija u gondolu vrati kroz deset godina, kada se očekuje da Zlatibor postane najposećenija turistička destinacija u Srbiji i regionu sa 10 miliona noćenja godišnje i oko milion posetilaca.
Kompletna instalacija gondole urađena je u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine, u saradnji sa francuskom kompanijom Pomagalski.
Cena povratne karte za vožnju gondolom za odrasle do Tornika iznosi 1.000 dinara, dečja karta košta 550 dinara, a deca do šest godina imaju pravo na besplatnu vožnju u pratnji bar jedne odrasle osobe.
Pre zlatiborske gondole najduža svetska gondola bila je TianmenShan Cable Car gondola (7,4 kilometara), koja se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Zhangjiasie u Kini, u okviru kojeg je snimljen kultni film Avatar nagrađen Oskarom, reditelja Džejmsa Kamerona.
 
Izvor: Beta/eKapija

  

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...