Zlatar poslednjih godina sve primamljiviji za turiste

05. November 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Jedna od najlepših srpskih planina, Zlatar, poslednjih godina postaje sve primamljivija za turiste koji beg od gradske vreve nalaze upravo ovde - između Lima, Uvca, Mileševke i Bistrice. Iako je koronavirus uzeo danak, te je ove godine na Zlataru bio smanjen broj noćenja, letnja sezona ohrabrila je ugostitelje, budući da je popunjenost smeštajnih kapaciteta bila na zavidnom nivou.

Stoga i ne čudi što će i u narednom periodu Turistička organizacija Zlatar (TOZ) zajedno sa Opštinom Nova Varoš raditi na poboljšanju ponude ovog kraja.

Za naš portal iz TOZ-a kažu da će glavne aktivnosti za razvoj turizma biti usmerene ka poboljšanju i unapređenju celokupnog turističkog proizvoda Nove Varoši i Zlatara, ali i uvođenju novih turističkih sadržaja koji će značajno unaprediti razvoj turizma u narednoj i sezonama koje slede.

Aktivnosti će, navode, posebno biti usmerene na dalju rekonstrukciju i revitalizaciju tradicionalnih turističkih manifestacija, kao i na nove projekte.

- Plan je razvoj novih turističkih proizvoda, posebno u cilju kreiranja segmenata i slow adventure ponude te razrada postojećih ali i izradu novih projekata u oblasti eko i etno turizma. U planu je i izgradnja Turističkog info centra koji bi u svom sklopu objedinjavao info-poslovnicu, kancelarije za marketing i razvoj kao i kancelariju za rukovodstvo – kažu za eKapiju iz TOZ-a.

Jedan od projekata je i izgradnja pešačkih staza, za čije je realizovanje ovog leta potpisan ugovor sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, vrednosti 6 miliona dinara.

- Plan je izgradnja novih pešačkih staza sa mobilijarom, njihova signalizacija, kao i rekonstrukcija i signalizacija već postojećih. Dodatno, u planu je postavljanje novih bilborda sa motivima Zlatara, i novih "pametnih" autobuskih stajališta – navode iz TOZ-a.

Ističu, da će jedan od prioriteta biti i ažuriranje baze podataka i bolja promocija privatnih smeštajnih kapaciteta. U pitanju je, kako navode, objedinjavanje svih podataka o smeštajnim kapacitetima preko aplikacije e-turist, radi preciznog upravljanja podacima i kapacitetima, broju noćenja i posete tokom cele godine.

- To znači unapređenje saradnje sa privatnim stanodavcima, ugostiteljima, turističkim agencijama, hotelijerima i svima koji imaju direktne ili indirektne koristi od turizma, radi interesnog povezivanja i unapređenja poslovanja - navode.

Zlatar je od januara do septembra ove godine, prema podacima Turističke organizcije Srbije (TOS) posetilo 9.126 turista, od toga je domaćih bilo 8.862, a stranih 264.

U istom periodu domaći i strani turisti su ostvarili 4.190 noćenja - domaći turisti su ostvarili 4.161 noćenja, a strani 29 noćenja.

Svi ljubitelji prirode koji reše da odmaraju na Zlataru mogu da koriste i vaučere Ministarstva turizma, koji će delimično nadomestiti gubitke u poslovanju hotelima i vlasnicima apartmana i seoskih domaćinstava.



Izvor: eKapija

 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...