Zimski centri za praznik popunjeni gotovo 100%

06. January 2021
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Direktor poslovnog Udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) Georgi Genov rekao je da su hoteli u zimskim centrima Srbije za vreme novogodišnjih praznika bili popunjeni oko 90% i da je među gostima bilo i malo stranaca.

On je za Betu rekao da Srbija nema mnogo hotelskih kapaciteta u zimskim odmaralištima i da na Zlatiboru ima samo deset hotela sa oko 1.200 soba, na Kopaoniku je u hotelima na raspolaganju oko 1.000 soba, na Divčibarima i Tari po oko 500 soba, na Zlataru 150, a na Staroj planini ima samo jedan hotel sa oko 200 soba.

- Zlatibor i Kopaonik imaju najviše hotela, ali u tih oko 2.200-2.300 soba može da boravi najviše oko 4.000 gostiju dok u privatnom smeštaju može da se smesti oko 30.000 gostiju - rekao je Genov.

Dodao je da na prvi pogled izgleda da su hotelski kapaciteti u zimskim centrima veći, ali da to nije tačno i da Srbija još praktikuje "paradajz" turizam i koristi pre svega uslugu smeštaja, a ne i ishrane.

Hoteli u banjskim centrima su, prema njegovim rečima uglavnom zatvoreni, osim što je prošle godine kada je u nekim novootvorenim sa spa centrima bilo gostiju.

Genov je rekao da su i u Beogradu neki hoteli za novogodišnje praznike imali gostiju u dvadesetak soba i da je među njima bilo stranaca.

HORES će, kako je rekao, zatražiti od Kriznog štaba da dozvoli rad u lobijima hotela do 23 sata da bi gosti mogli da popiju čaj i da to ne bi ugrozilo zdravstvenu situaciju pošto je reč o velikim prostorima gde može da se poštuje socijalna distanca.

Takođe će od Vlade Srbije biti zatraženo da razmotri i mogućnost otpisa ili odlaganja dažbina po osnovu odnošenja smeća jer hoteli uglavnom ne rade, pa i nema otpada.

Kako je rekao Genov, hoteli nisu koristili ni "angažovanu snagu" koju im Elektroprivreda Srbije (EPS) zaračunava da bi im obezbedila potreban napon.

- U novoj smo godini i stižu za plaćanje sve odložene finansijske obaveze, od odloženih poreza i doprinosa na plate, poreza na imovinu, eko takse, računi za komunalne usluge, ali gradski hoteli nemaju mogućnosti to da plate dok su hoteli u zimskim centrima u nešto povoljnijem položaju - rekao je Genov.

Izvor: Beta / eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...