Završni radovi na izgradnji pristaništa u Zemunu

01. June 2020
Foto: Turistički Svet
Foto: Turistički Svet

U Zemunu se izvode završni radovi na izgradnji međunarodnog putničkog pristaništa, u kome bi ovog leta u zemunsku luku trebalo da uplove prvi putnički brodovi.

- Gradska opština Zemun je inicirala ovaj projekat jer želi da u potpunosti iskoristi potencijal koji ima, kako blizinu auto-puta i aerodroma, tako i činjenicu da reka Dunav protiče kroz našu opštinu. Izgradnjom pristaništa povećavamo mogućnosti razvoja turizma kao veoma značajne privredne grane. Veliki broj turista i danas obilazi Zemun, jer imamo šta da ponudimo, poput Zemunskog keja, alaskih restorana, tvrđave Gardoš, starog jevrejskog groblja, gradskog parka, uređenu pešačku zonu i veliki broj manifestacija na otvorenom prostoru. Kroz Leto na Gardošu je prošle godine prošlo preko 30.000 turista, a naša želja je da se ovaj broj udvostruči – rekao je predsednik gradske opštine Zemun Dejan Matić, prenosi Beoinfo.

Gradska opština Zemun finansirala je izradu projekta za dobijanje građevinske dozvole i predala ga Agenciji za upravljanje lukama. Sredstava su obezbeđena po konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija preko JVP Beograd vode a deo sredstava za izvođenje obezbedila je i Agencija za upravljanje lukama.

Vlada Republike Srbije je još 2014. godine donela uredbu o utvrđivanju lučkog područja putničkog pristaništa otvorenog za međunarodni saobraćaj u gradskoj opštini Zemun, sve prema planovima prostornog uređenja i planskoj dokumentaciji koja se odnosi na upravljanje vodama, pa je tada određena i parcela na kojoj je moguće izgraditi ovakvo pristanište. U toku je realizacija druge faze koja između ostalog podrazumeva postavljanje pontona na već izgrađene stubove.

Gradska opština Zemun, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Agencija za upravljanje lukama i JP Beograd vode 2018. godine, potpisali su ugovor kojim su utvrdili međusobna prava i obaveze, koje su bile preduslov za sve pripremne radnje do raspisivanja javne nabavke za izbor izvođača radova na izgradnji pristana.

Dobijanjem drugog dela građevinske dozvole stvoreni su svi uslovi da prvi putnički brodovi ovoga leta uplove u zemunsku luku.

Izvor: beoinfo / eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...