Završetak izgradnje zlatiborske gondole u avgustu

08. March 2019

Opština Čajetina završila je 70% posla na izgradnji najduže panoramske gondole na svetu vredne 13 miliona evra. Planirano je da turistički projekat veka u Srbiji počne sa radom u avgustu, na Preobraženje, a Zlatiborci ne gube nadu da će uprkos brojnim administrativnim preprekama veliki poduhvat završiti na vreme.

- Čekamo još dve dozvole, za međustanicu i za stubove od Ribničkog jezera do skijališta Tornik. Privatnici kojima je polovina Zlatibora poklonjena na korišćenje osporavaju proglašeni javni interes projekta od nacionalnog značaja. Žalili su se na sva rešenja, ali zakonom propisano vreme za rešavanje ovih predmeta ističe, pa se nadamo da ćemo uskoro posao završiti - ističe Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina.

- Mi smo za državu uradili veliki posao: sami plaćamo najveću investiciju u turizam na ovim prostorima, a istovremeno ne damo da se ogromno i basnoslovno državno zemljište otuđi i branimo ga svim pravnim sredstvima - dodaje on.

Do sada je urađen najveći deo posla, postavljene su početna i završna stanica gondole, kao i stubovi do međustanice. Osnovano je preduzeće "Gold gondola" koje će upravljati novim sadržajima, pa je i u organizacionom smislu sve završeno.

Trasa gondole dugačka je devet kilometara, povezivaće centar Zlatibora sa skijalištem Tornik, a međustanica će se nalaziti na Ribničkom jezeru. Moći će da preveze 600 putnika po satu, u 55 kabina od kojih svaka ima po 10 mesta. Vožnja će trajati 25 minuta, nad predelima od kojih zastaje dah.

Početak rada gondole označiće novu fazu u srpskom turizmu. Sličan poduhvat dogodio se kada je obnovljen Ski-centar Tornik, uništen u NATO agresiji. Postavljanjem najsavremenije žičare, broj gostiju je udesetostručen.

Izvor: Novosti

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...