Zašto ove godine vredi posetiti Španiju?

26. February 2024
Madrid_Plaza-Cibeles-Edificio-Correos-©Ente-Spagnolo-del-Turismo-Turespaña
Madrid_Plaza-Cibeles-Edificio-Correos-©Ente-Spagnolo-del-Turismo-Turespaña

Španiju je u 2023. posetilo 48.000 Srba. Zahvaljujući letovima Er Srbije za Madrid, Barselonu, Valensiju, Palma de Majorku i Malagu, Španija i ove godine očekuje porast srpskih gostiju. Ukoliko ste odličili da posetite ovu zemlju, tokom godine očekuju vas proslave značajnih godišnjica, otvaranja novih muzeja, poput Muzeja flamenka u gradu Herez de la Frontera, proširenje Muzeja lepih umetnosti u Bilbau, kao i brojne izložbe i sportske manifestacije.

Održivi turizam jedan je od stubova španskog turističkog razvoja. Valensija ove godine nosi titulu Zelene prestonice Evrope, koja predstavlja priznanje Evropske komisije za napore koje gradovi ulažu u poboljšanje životne sredine i kvaliteta života građana i posetilaca. Valensija je pravi grad zelenila, a tamo vas čekaju brojne zelene oaze, poput skoro obnovljenog Centralnog parka. Devet kilometara dugački niz vrtova, sportskih i rekreativnih staza u bivšem koritu reke Turije, kao i vrtovi Monforte, čiji su skriveni puteljci idealni za romantičnu šetnju, odavno su na listi nezaobilaznih atrakcija Valensije. Na periferiji grada se nalaze dva parka prirode, dok je nadomak Valensije smešten nacionalni park Albufera, prava oaza u kojoj su dom našle hiljade ptica. Različite eko-sisteme ovog parka možete istraživati peške, na biciklu, kao i čamcem. Idući uz reku Turiju, ulazite u istoimeni park prirode u kome se mediteranska šuma prostire na više od 8 hiljada hektara i koju možete istraživati peške, biciklom, ali i jašući konja. Oko samog grada prostire se Uerta, deo grada čije ime u prevodu znači bašta. Ova „bašta“ se prostire na 120 kvadratnih kilometara pokrivenih voćnjacima i povrtnjacima, iz nje se snabdevaju pijace i restorane, ali i tezge pijace Grao, najstarije pijace u Valensiji. Kako je u ovom gradu sve zeleno, tako je i transport održiv: na raspolaganju su vam tramvaj, autobus, 160 kilometara biciklističkih staza, kao i pešačka zona koja se prostire na 94 kvadratna kilometra.

Nije zelenilo jedini dobar razlog da posetite Valensiju ove godine. U nekadašnjoj Palati Valeriola, zgradi iz sedamnaestog veka, nedavno je svečano otvoren Centar savremene umetnosti Hortenziija Erera, u kom je smeštena privatna kolekcija ove pokroviteljke umetnosti i kolekcionarke, koja obuhvata stotinu dela poznatih umetnika kao što su Dejvid Hokni, Roj Lihtenštajn, Andreas Gurski, Anselm Kifer, Georg Bazelic, Met Kolišou ili Aniš Kapur, kao i dela istaknutih španskih umetnika Huana Miroa, Žaumea Plense i Manola Valdesa. Ukoliko želite da posetite ovaj centar, ubeležite u svoj kalendar „utorak, 17 časova“, jer se tada organizuju besplatne ture uz pratnju vodiča. U Muzeju lepih umetnosti nalazi se i nova stalna kolekcija Hoakina Sorolje: 46 dela, uključujući i veliko platno „Ja sam hleb života“.

Od 1. januara ove godine Ovijedo nosi titulu Španske prestonice gastronomije, pa ne propustite priliku da probate fabadu, čuvenu supu od pasulja i raznih vrsta mesa poput kobasice, šunke i slanine; sireve, plodove mora i kačopo, tradicionalno jelo od telećeg mesa, šunke i sira. Mnoštvo manifestacija vas očekuje u ovom gradu, a najznačajniji datumi će biti 21. i 22. april, kada će u prestonicu Asturije stići više od 200 vrhunskih kuvara.

Od kulturnih dešavanja valja izdvojiti stogodišnjicu rođenja Eduarda Čilide Huantegija, jednog od velikih španskih umetnika XX veka. Njegove monumentalne skulpture se mogu videti u San Sebastijanu, Vašingtonu, Madridu i Palma de Majorci, a brojne izložbe širom Španije slaviće njegov jubilej. Madrid, pak, slavi 150 godina od rođenja Antonija Palasiosa, galicijskog arhitekte i urbaniste, kome dugujemo prepoznatljive zgrade španske prestonice, kao što su Palata Sibeles i Krug lepih umetnosti (Circulo de Bellas Artes).

„Tapijes živi. Živeo Tapijes“ tema je proslave stogodišnjice rođenja umetnika Antonija Tapijesa i Puđa, koja se u Barseloni obeležava sa četiri važne izložbe. Izložbeni program će kulminirati u julu velikom retrospektivom „Antoni Tapijes. Praksa umetnosti“ („Antoni Tàpies. La práctica del arte“), koja će, nakon boravka u Briselu, stići iz Madrida, a koja će obuhvatiti sav umetnički rad Tapijesa, od 1943. do 2011. godine. Barselona će od 22. avgusta do 20. oktobra biti i domaćin jedriličarske trke Kup Amerika.

Sa druge strane, Muzej lepih umetnosti u Bilbau se proširuje, a projekat će biti realizovan do kraja godine. Do tada, muzej će ostati delimično otvoren za izložbe i besplatne posete.

Ove godine region Mursija slavi Jubilej Karavake de la Kruza. Naime, između gradova Granade i Mursije nalazi se drevni grad Karavaka de la Kruz, poznat po tome što je od 1231. „Grad krsta“, jer čuva relikviju – krhotine za koje se veruje da su sa krsta na kome je Isus Hrist bio razapet. Za one koji vole planinarenje i biciklizam, stara pruga između Karavake i Mursije je renovirana kao „zeleni put“: 78 kilometara prirodne staze, na kojoj se nalazi 7 hostela u kojima je moguće odmoriti se od puta.

Turistička organizacija Španije

Comments (0)

Connected news

Tourism
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Tourism
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...