ZANIMLJIVOSTI IZ KOMŠILUKA: Prvi tematski obilasci Beča fijakerom - književna, lutkarska i krimi-kočija

21. July 2020
Foto: ©Barbara Pálffy
Foto: ©Barbara Pálffy

Građani i posetioci Beča ovog leta mogu da obilaze grad takozvanim „kulturnim kočijama“ zahvaljujući prvim specijalizovanim, tematskim vožnjama – književnoj, lutkarskoj i krimi-kočiji.

 
U saradnji teatrološkinje Suzite Fink i fijakeristkinje Martine Mihelfajt-Štokinger nastao je projekat o „kulturnim kočijama“ koji spaja tri njihove strasti – pozorište, Beč i konje. Budući da su im zaštita životinja i ophođenje prema konjima oduvek bile na prvom mestu, odlučile su da realizuju tematske obilaske Beča u toku kojih će građani moći da dožive grad na drugačiji način. Svi zainteresovani imaju šansu da se ovog leta upoznaju sa istorijom i kulturom austrijske prestonice i da za vreme obilazaka steknu nova saznanja u privatnom razgovoru sa umetnicima. 
 
Prva bečka lutkarska kočija zabavlja decu pripovedanjem o konjima i lutkarskom igrom Mihaele Ajgner. Ova vožnja, namenjena pre svega najmlađoj publici, otkriva priče o Beču kroz igrokaz, dok u književnoj kočiji glumica, rediteljka i autorka Eva Bilizih putnicima čita priče i recituje pesme. Za ljubitelje krimića spremna je krimi-kočija u kojoj glumac Valter Kukla tumači inspektora koji istražuje zločine. Tura obuhvata obilazak originalnih lokacija bečke pravosudne istorije, kao što su različita mesta zločina i ostala mesta iz kriminalne hronike. 
 
Ljubitelji klasike biće u mogućnosti da se tokom avgustovskih večeri provozaju „Betovenovom kočijom za selidbe, uz koncert uživo“, koja će obilaziti originalna mesta na kojima je stanovao slavni kompozitor. Anegdote o mnogobrojnim Betovenovim selidbama prikazaće nemačkog muzičara u nešto drugačijem svetlu. Slavni pijanista „nestalnog duha“ u Beču je, inače, promenio ukupno 25 adresa. Na početku i kraju dvočasovne ture putnici će biti u prilici da uživaju u zvucima violine i harmonike i pesmama iz komada „Ptica seli(dbeni)ca“ (nem. Um-Zugvogel). 
 
Vođenje je na nemačkom jeziku. Budući da je broj termina ograničen, preporučuje se prethodna rezervacija. Cena obilaska iznosi između 120 do 320 evra za celu kočiju, odnosno za četiri osobe tj. pet osoba, ukoliko su u pitanju najmlađi. 
www.eurocommpr.rs
 
Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...