Zaječar dobija Muzej rokenrola

30. April 2018
Zaječar dobija Muzej rokenrola

Na 52. „Gitarijadi“, krajem juna u Zaječaru, nastupiće i svetska zvezda Bili Ajdol. I to nije sve. Istovremeno će početi gradnja muzeja rokenrola. Biće to jedinstvena, moderna ustanova koja će čuvati tragove najstarije muzičke rok manifestacije u regionu.

Počela je u prošlom veku, imala je uspone i padove, ali je preživela. Menjala je lokacije po gradu, ali je bez prekida organizovana. Zaječar je zbog nje dobio i drugo ime. Grad rokenrola.

„Gitarijada" afirmiše mlade rok muzičare, publici priređuje koncerte za pamćenje, postala je brend i ove godine dobija i muzej.

- Očekuje se da Bili Ajdol, koji je i učesnik 'Gitarijade', postavi kamen temeljac i, koliko sam upoznat, gradske vlasti će od njega zatražiti dozvolu da se u sklopu tog muzeja izgradi hard rok kafe - navodi Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke krajine i centra za kulturu.

Najlepše mesto na Kraljevici imaće jedinstveni muzej rokenrola. Osim toga, predviđeno je da tu bude i bina koja se više nikada neće pomerati, što znači da će ubuduće „Gitarijada" isključivo biti na tom prostoru.

Na istom mestu podignuto je malo naselje za učesnike i goste, predviđeni su: parking, recepcija i restoran. Do početka „Gitarijade" sve će, kažu, biti spremno.

- Drago nam je da u okviru razvoja turizma i turističke ponude ovog našeg kraja, i ovo bude jedna od tih stvari, jer se ponosimo tom tradicijom od 52 godine. Niko u svetu nema ovu vrstu manifestacije - navodi Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara.

Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja navodi da je u toku niz projekata.

- Projekat izgradnje muzeja rokenrola, i naravno vrlo složen projekat, nastavka istraživanja, ali i konzervatorskih radova na lokalitetu 'Feliks Romulijana' - objašnjava Vukosavljević.

Prepoznatljiv po rok kulturi, Zaječar uz jedinstveni muzej rokenrola ima veliku šansu da upotpuni ne samo kulturnu, već i turističku ponudu.

Izvor: RTS

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...