Zaječar – grad dobrih vibracija

09. October 2020

Na samom istoku zemlje, nadomak granice sa Bugarskom, nalazi se Zaječar, grad smešten u istoimenoj kotlini, u međurečju dveju reka - Crnog i Belog Timoka. Prostirući se duž Crnog Timoka, grad dotiče i podnožje park šume Kraljevica i time spaja dva prirodna  bogatstva: vodu sa čistim vazduhom. Klima u Zaječaru je umereno kontinentalna: leta su veoma topla, zime umereno hladne i jeseni toplije od proleća. Zadnjih godina, međutim, tokom leta temperatura dostigne i do 40° Celzijusa, a noći budu sveže, što su sve više odlike pustinjske klime.

Zahvaljući ovakvoj temperaturi, Zaječar pruža mnogo mogućnosti za uživanje u letu. Sami Zaječarci leti se tokom dana najčešće okupljaju na obali Crnog Timoka, dok uveče uživaju u sportsko-rekreativnom  kompleksu Popova plaža, uz samu obalu reke. Tereni za mini golf, košarku, mali fudbal, odbojku na pesku, tenis, poligon za rolere i skejtbordove pružaju idealne mogućnosti za fizičke aktivnosti.

U neposrednoj blizini grada su tri veštačka jezera, od kojih je Rgotsko, dubine 40 m i temperature do 27° Celzijusa, najposećenije tokom leta. Zbog kvarcnog peska na dnu, koji predstavlja prirodni filter, ovo jezero spada među najčistija i najtoplija jezera u Evropi. Zanimljivo za kupače i ribolovce je i Grličko jezero, koje, inače, služi za  vodosnabdevanje grada. Nadomak jezera nalazi se i Manastir Svetih Apostola Petra i Pavla.

 

Od mesta za kupanje i osveženje važno je pomenuti i bazen olimpijskih razmera koji se nalazi u park šumi Kraljevica. Međutim, osim leti Kraljevica, koja je bogata raznim sportskim sadržajima, pruža mogućnosti za uživanje i tokom ostalih godišnjih doba. Za rekreativce je nedavno otvorena „Sunčana staza“, dužine 1.010 metara, koja predstavlja teretanu na otvorenom sa 15 sprava raspoređenih na pet punktova, za vežbanje ali i trčanje ili šetnju parkom. Zimi je veoma atraktivna i ski staza na Kraljevici udaljena desetak minuta hoda od centra grada. Opremljena je ski liftom kapaciteta 1.200 skijaša na sat, a njena dužina je 650 metara.

Ipak, ono što Zaječar čini izuzetnim je blizina carske palate Felix Romuliana iz III i IV veka. Zbog svoje izuzetnosti, jedinstvenosti i lepote, ova palata našla se na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine.  Gradio ju je za sebe rimski imperator Gaj Valerije Galerije Maksimijan, s namerom da u njoj živi u poznim godinama, ali se to, nažalost, nikada nije ostvarilo. Tokom vekova je zato ostala zabeležena njegova naklonost ka majci, čije ime palata i nosi – Felix Romuliana.


Nedaleko od Felix Romuliane, smeštena je Gamzigradska banja, koja zahvaljujući svojim termomineralnim izvorima i gustim šumama pruža odličan odmor. U samoj banji smeštena je Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Gamzigrad“, u kojoj se leče oboljenja perifernih krvnih sudova i vibraciona bolest, a vrši se i opšta rehabilitacija. Bolnica poseduje i dva zatvorena bazena sa termomineralnom, lekovitom vodom, zbog čega je tokom čitave godine posećuju i turisti i Zaječarci.

Osim prirodnim bogatstvima i kulturn-istorijskim nasleđem, Zaječar se može pohvaliti i velikim brojem manifestacija. Ona po kojoj je nadaleko poznat, i jedinstven, jeste „Gitarijada“ – najdugovečniji međunarodni festival neafirmisanih rok bendova, koji postoji više od pola veka! Svake godine iz Srbije i inostranstva na festival dođe na desetine hiljada posetilaca i učesnika, što ga čini jednim od najznačajnijih muzičkih događaja ove vrste u regionu.  

Priči o Zaječaru nikad kraja, a razloga za posetu mnogo više nego što staje u priču. Oni koji su već posetili ovaj zanimljiv grad u istočnoj Srbiji, kažu da su i Zaječar i njegovi stanovnici mnogo bolji uživo. Drugi kažu da ne treba u sve verovati, već treba probati! Zato dođite u Zaječar u bilo koje doba! Dobro došli ste, jer ovo je grad dobrih vibracija i, provereno, još boljih domaćina!

PR – TO Zaječar


  

Comments (0)

Connected news

Tourism
U avgustu pet puta više stranih gostiju u Beogradu
12. October 2021
Od ukupno 75.864 turista koji su u avgustu posetili Beograd, 61.342 je inostranih, što je...
Tourism
Lekovita voda u Pribojskoj banji izvire već 30.000 godina
12. October 2021
 U Pribojskoj banji, nadomak Priboja, u tzv. staroj Srbiji, po rečima meštana,...
Tourism
Čačak, prva nacionalna Prestonica kulture u Srbiji, pred velikim infrastrukturnim promenama i ulaganjima u revitalizaciju i izgradnju ustanova kulture
12. October 2021
 ČAČAK – Status prestonice kulture Srbije za 2023. godinu, osim više od 50...
Tourism
Gostilje u trci za najlepše selo na svetu
11. October 2021
 Gostilje, selo koje je od centra Zlatibora udaljeno oko 25 km, poznato je po vodopadu na...