Zahvaljujući investiciji od 70 miliona, Blace postaje zanimljivo i za turiste

18. January 2021
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay


Lokalna samouprava Opštine Blace, za kratko vreme uspela je da privuče investiciju od države vrednu 70 miliona. U pitanju je u poslednjih 20 i više godina, najveća investicija koja je došla u Blace.

Za potrebe obezbeđenja propusne moći neregulisanog rečnog korita reke Blatašnice od Blaca do Popove u dužini od 5 km, obezbeđenje propusne moći regulisanog korita uzvodno od mosta kod autobuske stanice u Blacu u dužini od 700 metara sa sanacijom u zoni mosta i zaštita glavnog voda za vodosnabdevanje 0300 nizvodno od fabrike vode, na tri lokacije u dužini od 200 metara,odobreno je 50 miliona, dok je 20 miliona odobreno za sanaciju tela Brane, valobrana, brzotoka,dovođenje u funkcionalno stanje hidromašinske opreme i čišćenje akumulacionog prostora od nanosa.

Sagrađena 60-tih godina prošlog veka Brana (jezero) u selu Popovi sve do polovine 70-tih godina, bila je mesto gde su dolazili kupači sa svih strana, o čemu svedoče meštani ovog planinskog sela nadomak Blaca.

Kažu da je to bilo zlatno vreme za ovo selo, kada su ih zarad kupanja i uživanja u prirodnom blagu ovog kraja, posećivali i turisti iz drugih država.

Nakon prošlogodišnjih poplava, ovo selo pretrpelo je ogromne štete. Skoro da nema gazdinstva kome nije pričinjena ogromna šteta u baštama i njivama, a oštećen je i veliki broj kuća.

Reka je promenila svoj tok, pa je više od polovine ovog sela ostalo odsečeno od sveta, pritom, usled poplava , ostavši i bez pijaće vode.

Lokalna samouprava uz pomoć države i Vojske Republike Srbije, uspela je da sanira veći deo uništenog puta…rečnog korita…

Privatnim licima isplaćeno je oko 9 miliona na ime nastale štete a očekuje se pomoć od još oko 14 miliona.

Brana u selu Popovi koja je trebalo da odbrani selo od poplava, bila je puna mulja i tenje i kao takva nije mogla da primi ni 50 posto vode od predviđene količine.

Njenom sanacijom ova brana u budućnosti braniće selo od poplava a sređivanjem jezera u Popovi kao i u Blacu koje je po svojoj legendi o blagu Cara Lazara poznato bez malo celom svetu biće poklon građanima blačke opštine i to će u budućnosti biti mesto gde će oni potpuno besplatno moći da uživaju u svom kraju.

-Ove investicije obećavaju bolju budućnost čitavom blačkom kraju.Pored brane u selu Popovi, planirana je izgradnja bogatog turističkog sadržaja a u toku ove godine i nasipanje puta grebanim asfaltom do brane, poručuju iz lokalne samouprave Opštine Blace.


Izvor: Topličke vesti

 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Tourism
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Tourism
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....