Zabranjeno ostrvo u Turskoj postaje nova turistička atrakcija

29. August 2017

U blizini turskog grada Antalije smestilo se malo ostrvo Kekova, pravi dragulj sa prelepom bojom mora, koja nikog ne ostavlja ravnodušnim. Takođe, ime „Kekova“ dolazi od turske reči za tamjan, pa ne moramo da opisujemo kako je, osim svega ostalog, reč i o prilično mirisnom ostrvu.

Ipak, ostrvo je daleko najpoznatije po svojoj najvećoj atrakciji – ostacima potopljenog drevnog grada koji se vidi pod morem. Radi se o ruševinama nekadašnjeg trgovačkog centra Simene, koji su uništili snažni potresi u drugom veku.

Grad se može obići kajakom ili brodom, ali istraživanje pod morem zabranjeno je još od 1986. kao deo mere očuvanja izgubljene baštine, a četiri godine posle regija je proglašena posebnim zašićenim područjem. Turci su Kekovu davno kandidovali i za baštinu UNESCO-a, ali još uvek nije na nju uvrštena.

Ipak, s obzirom na to kako je broj turista u poslednje vreme u padu, iz turskog ministarstva turizma postoje najave kako će uskoro biti dozvoljena podzemna istraživanja, a treba naglasiti i da je Kekova idealna za ronioce početnike.

- Bilo bi sjajno kad bi vlasti ukinule ograničenja koja se tiču ronjenja, jer ovo mesto mnogi žele da upoznaju - rekao je Levent Isik iz Centra za ronjenje, koji smatra kako bi ukidanje ronilačkih ograničenja transformiralo ostrvo i privuklo turiste.

Izvor: Punkufer.hr

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...