Za novih 400.000 vaučera za odmor u Srbiji prijavljeno do sada 93.000 građana

15. July 2020
Foto: Turisticki Svet
Foto: Turisticki Svet

Za novi kontingent od 400.000 turističkih vaučera za odmor u Srbiji, do sada se prijavilo blizu 93.000 građana, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Najviše se prijavilo penzionera (oko 42%) i zaposlenih (41,7%), potom nezaposlenih 11,7% pa studenata (3%), naveli su iz Ministarstva.

Građani su najviše zainteresovani da svoje vaučere iskoriste u Sokobanji, na Zlatiboru, u Vrnjačkoj banji, Prolom banji i Lukovskoj banji.

Vaučeri mogu da se iskoriste u više od 2.100 ugostiteljskih objekata i hotela koji su se prijavili Ministarstvu turizma, zaključno sa 20. novembrom ove godine.

Iz Ministarstva su podsetili i da je pored ovog novog kontingenta na početku godine u rekordnom roku podeljeno 160.000 vaučera.

Vrednost vaučera iznosi 5.000 dinara, što je i maksimalni iznos sredstava koje korisnik može jednom u toku kalendarske godine koristiti pri subvencionisanom korišćenju usluga smeštaja u ugostiteljskim objektima, bez obzira kolika je vrednost izvršene usluge smeštaja.

Na besplatane vaučere, koji se nude petu godinu za redom za odmor u Srbiji, pravo imaju penzioneri, nezaposleni, studenti, korisnici prava na tuđu negu i pomoć, zaposleni čija primanja ne prelaze iznos od 70.000 dinara, korisnici prava na naknadu na porodičnu invalidninu po palom borcu, ratni vojni invalidi i civilni invalidi rata sa primanjima nižim od 70.000 dinara, korisnici prava na naknadu na porodičnu invalidninu po palom borcu, kao i nosioci aktivnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.

Pravo na vaučer korisnik može ostvariti samo po jednoj od tih osnova, u ugostiteljskim objektima izvan mesta prebivališta i u trajanju od najmanje pet noćenja, a novina je da se mogu koristiti i u Beogradu i Novom Sadu.

Vaučerima se ne mogu plaćati ishrana, piće, zdravstvene i druge usluge i boravišna taksa, već samo usluga smeštaja.

Građani koji imaju pravo na korišćenje vaučera, u obavezi su da na šalterima "Pošta Srbije" podnesu prijave najkasnije 30 dana pre početka realizacije aranžmana.

Vaučer će moći da se koristi isključivo u ugostiteljskom objektu u kom je izvršena rezervacija smeštaja, jer će ime ugostiteljskog objekta biti odštampano na samom vaučeru.

Izvor: Beta / eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...