YUTA: Bolje vrednosni vaučer, nego otkazivanje putovanja

01. April 2020
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Građani Srbije su uplatili oko 250.000 aranžmana za leto i tim povodom direktor JUTA Aleksandar Seničić objasnio je da trenutno nije moguće otkazivanje aranžmana jer turističke agencije, zbog vanredne situacije, ne rade i apelovao je na putnike da budu strpljivi i da prihvate vrednosne vaučere.

- Deo putnika želi da otkaže aranžmane, a mi u ovom trenutku ne možemo da im izađemo u susret... s obzirom na to da je najveći broj aranžmana upalaćen u takozvanoj ''first minut'' opciji pod posebnim uslovima - rekao je Seničić.

On ne vidi mogućnost i način na koji će se dozvoliti putnicima da mogu da dobiju svoj novac u onoj meri koliko su za aranžman uplatili.

- Nažalost, veliki deo tog novca je već uplaćen stranim partnerima da bi se osigurala njihova putovanja. S druge strane, znajući da i oni ne rade i da nemaju mogućnosti povraćaja novca, jedini model ovog trenutka koji je ustanovljen jesu vrednosni vaučeri - istakao je Seničić. 

Kako je objasnio, postoji veći broj putnika koji razume situaciju u kojoj se nalazi kompletna turistička industrija, ne samo u Srbiji već i u svetu, te prihvata vrednosne vaučere.

- Prihvataju kompenzacije i takozvane vaučere, odnosno potvrde kojima se omogućava produženo korišćenje aranžmana u smislu da u vrednosti vaučera koliko su uplatili mogu da koriste svoje putovanje u narednih godinu dana ili nešto duže u zavisnosti od dogovora sa agencijom - kazao je Seničić.

On objašnjava da je to sistem i model koje su turističke agencije u Evropi i svetu ustanovile i dodaje da je to u ovom trenutku jedini način kako putnici ne bi ostali oštećeni.

Sve velike avio-kompanije i tur operateri na isti način rešavaju probleme, jer kako Seničić kaže, kada bi se krenulo sada sa povraćajem para na globalnom nivou, turistička industrija, prema njegovim prediviđanjima, "urušila bi se u jednom danu". 

- Naravno da će agencije pokušati gde je to moguće da eventualno izvrše deo povraćaja novca, ali u poslednja dva ili tri meseca, nema posla, nema likvidnosti, nema novih putovanja, nema ni svežeg novca. Jednostavno novčani tokovi su presečeni u jednom momentu - istakao je Seničić.

On moli putnike da razumeju situaciju u kojoj se, kako kaže, ne nalazi samo Srbija, već i ceo svet.

Govoreći o aranžmanima u Srbiji, Seničić kaže da su u ovom trenutku svi otkazani do sredine juna.

Cela ova situacija će, prema njegovim rečima, značajno uticati na dolaske u Srbiju i na statističke parametre, na koje su kako kaže, navikli da budu dobri.

- Imali smo prosek oko 10 do 15 odsto povećanja svake godine. Ove godine, nažalost, i ako se nastavi sezona u julu, ne možemo očekivati dobre rezultate - rekao je direktor JUTA.

Seničić očekuje da uz mere države koje su planirane za sve subjekte u privatnom sektoru, nešto dodatno dobiju oni koji su u turističkoj industriji, turističke agencije, hotelijeri, ugostitelji, rent a kar...

- Svi oni su daleko više pogođeni, nego neke druge delatnosti. Očekujemo da nastavimo razgovore sa Vladom i da ćemo imati podršku našeg resornog ministarstva - kazao je Seničić. 

Izvor: Tanjug

Last comment

Turista
Monday , 20.04.2020. 13:40h
Recommendation:
4
+
0
-
Hoćete da otkažete putovanjem e pa nema. Država je savetovala građanima da ne otkazuju putovanja kako bi sačuvali turističke agencije od bankrota. Agencije su zatim brže bolje pozatvarale filijale i dobrim delom podelile otkaze svojim zaposlenima. Zatim je država izašla sa rešenjem problema u vidu vaučera, gde bi putovanja koja nisu u mogućnosti da se realizuju bila kompenzovana vaučerom koji može da se iskoristi u narednih godinu dana, iako po zakonu 2 meseca ranije može da se otkaže putovanje i traži povraćaj novca. Zatim je Kon izašao u javnost sa preporukom da ko ne mora bez preke potrebe ne treba da putuje. Država će radnicima agencijama finansirati plate u naredna tri meseca. Na kraju većina agencija će se ugasiti, a građani će moći vaučere da koriste umeso toalet papira. Nešto me ovde podseti na Zajm za preporod Srbije iz 1989.

Connected news

Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Tourism
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Tourism
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....