Vršac dobija avantura park

19. March 2018
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

 

Vršac se odavno pozicionirao kao poznata vinska turistička destinacija, a sada ima sve predispozicije da postane i jedan od centara adrenalinskog sporta u Srbiji. Svojim gostima već nude vožnju brdskim biciklima po uređenim stazama na Vršačkim planinama, zatim letenje motornim zmajem i paraglajderom, kao i jedinstveno penjanje po prirodnim stenama usred vojvođanske ravnice. Tu ponudu će "začiniti" najavljenom izgradnjom avantura parka, u okviru kog će biti instaliran i popularni zip-lajn.
 
Planirano je da sajla za adrenalinsko spuštanje ide od prostorija Kluba ekstremnih sportova "Izazov" do Crkve Svetog Teodora Vršačkog, koji su vazdušnom linijom udaljeni nešto manje od kilometra. Osim guste šume, turistima će se na tom putu ukazati i jedan od najlepših pogleda na grad i nepreglednu ravnicu. Taj projekat je, međutim, tek u izradi, dok je za avantura park već urađena projektno-tehnička dokumentacija.
 
- Predviđeno je da se ovaj park izgradi u okviru postojeće Staze zdravlja, gde ćemo napraviti 21 stanicu, koje će imati tri nivoa težine za prelaženje. Imajući u vidu da se taj prostor nalazi u zaštićenom području, sve sprave, tj. prepreke moraće da budu izrađene isključivo od prirodnih materijala - kaže, za "Novosti", Julkica Mitrašinović, direktorka TO Vršac.
 
Očekuje se da bi ceo projekat mogao da zaživi dogodine, s obzirom na to da finansije još nisu obezbeđene.
 
- Ministarstvo turizma i resorni pokrajinski sekretarijat izdvajaju dosta novca za ovakve projekte, pa ćemo pokušati od njih da dobijemo bar deo sredstava. Možda ćemo konkurisati i kod fondova EU - dodaje Julkica.
 
Licencirani stručnjaci, koji će raditi u avantura parku, biće iz kluba "Izazov", koji već 11 godina okuplja zaljubljenike u adrenalinske sportove. Oni godišnje organizuju nekoliko veoma posećenih takmičenja, od kojih je najpoznatije penjanje po stenama. Taj sport u Vršac, inače, tokom leta dovodi i najbolje alpiniste Srbije i Rumunije.
 
Aktivan odmor
 
Moderni turisti, kako kaže Julkica Mitrašinović, sve više traže aktivan odmor, a ne samo da vide znamenitosti kojima Vršac, inače, obiluje. Zato je proširenje ponude Vršačkih planina, kao i uređenje i obeležavanje staza za pešačenje, od velike važnosti za taj grad, jer se očekuje da se time poveća i broj noćenja. U dugoročnim planovima je i proširenje smeštajnih kapaciteta na Bregu, gde trenutno može da se prenoći samo u odmaralištu Crvenog krsta i Planinarskom domu.
 
Izvor: Novosti
Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...