Vrnjačka Banja uskoro dobija savremene eko suvenire

20. October 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

O suvenirima se već godinama vode polemike u turističkoj industriji. Proizvođačima se mnogo toga zamera, a ponajviše nemaštovitost, nedostatak kreativnosti… Većina se slaže da preovladava kič i da je teško pronaći savremeni suvenir koji izražava identitet, ima upotrebnu vrednost, a pritom je stilski i estetski privlačan. Zahvaljujući novom projektu Centra za decu i omladinu u Vrnjačkoj Banji, “kraljica banjskog turizma” će uskoro dobiti svoje originalne eko suvenire sa vrnjačkim motivima, izrađene od ekološki prihvatljivih materijala, modernog dizajna, suvenire koji su odraz tradicije, kulturno-istorijske i materijalne baštine, i izražavaju autentične prirodne i turističke vrednosti i atraktivnosti vrnjačke Opštine, a pritom zadovoljavaju umetničke i proizvodne standarde.

Projekat „Eko suveniri Vrnjačke Banje“, koji je finansijski podržan od Ministarstva zaštite životne sredine, sprovodi se u partnerstvu sa privrednicima i školskim ustanovama, a u projekat su uključeni privrednici, voditelji i učesnici obuka i radionica. Centar je u prvoj fazi potpisao sporazume o saradnji sa privrednicima koji koriste tekstil, karton i drvo za izradu svojih proizvoda, a koji su se obavezali da ostatke sakupljaju i daju na korišćenje Centru za izradu suvenira. Sličan sporazum potpisan je i sa ugostiteljima kada su u pitanju staklene flašice i limenke. A urađen je i promo materijal – plakat i flajer koji je dizajnirao mladi daroviti Luka Janković.

Druga faza projekta podrazumeva planiranje i realizaciju obuka i tromesečnih radionica u dve osnovne i u jednoj srednjoj školi, kao i na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam, sa mogućnošću da se uključe zainteresovani nezaposleni mladi. Prvu obuku iz oblasti zaštite životne sredine, upravljanjem otpadom i zelenim poslovima održale su predsednica Ekološkog pokreta „Moravski orašak“, dipl. hem. Gordana Rodić, prof. dr Marija Kostić i dipl. inž. zaštite životne sredine Irina Janković. Sledeća je obuka kroz radionice umetničkog dizajna za izradu suvenira od tekstila, staklene ambalaže i limenki koju vodi profesor primenjenih umetnosti Biljana Marković Kraguljac u saradnji sa profesorima likovnog, dok treću vrstu obuka i radionica za umetničku obradu drveta vodi duborezac Nenad Stevanović. Tokom radionica korisnici pod mentorstvom voditelja izrađuju eko suvenire. Koordinator eko-aktivnosti, master ekologije Slobodan Cvetković organizuje i koordinira aktivnosti, nabavlja materijale, preuzima ostatke od privrednika i dostavlja voditeljima i korisnicima. Realizacijom projekta rukovodi menadžer i autor projekta Valentina Krstić, koja je zadužena uspostavlja kontakte sa privrednicima, školama, NSZ i ostalim akterima u lokalnoj zajednici kako bi se realizovali rezultati i shvatile šire dimenzije projekta o značaju umrežavanja nevladinog, javnog i privatnog sektora u cilju dostizanja boljih efekata  zaštite životne sredine.

M.St.J.
 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...