Vrnjačka Banja uskoro dobija savremene eko suvenire

20. October 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

O suvenirima se već godinama vode polemike u turističkoj industriji. Proizvođačima se mnogo toga zamera, a ponajviše nemaštovitost, nedostatak kreativnosti… Većina se slaže da preovladava kič i da je teško pronaći savremeni suvenir koji izražava identitet, ima upotrebnu vrednost, a pritom je stilski i estetski privlačan. Zahvaljujući novom projektu Centra za decu i omladinu u Vrnjačkoj Banji, “kraljica banjskog turizma” će uskoro dobiti svoje originalne eko suvenire sa vrnjačkim motivima, izrađene od ekološki prihvatljivih materijala, modernog dizajna, suvenire koji su odraz tradicije, kulturno-istorijske i materijalne baštine, i izražavaju autentične prirodne i turističke vrednosti i atraktivnosti vrnjačke Opštine, a pritom zadovoljavaju umetničke i proizvodne standarde.

Projekat „Eko suveniri Vrnjačke Banje“, koji je finansijski podržan od Ministarstva zaštite životne sredine, sprovodi se u partnerstvu sa privrednicima i školskim ustanovama, a u projekat su uključeni privrednici, voditelji i učesnici obuka i radionica. Centar je u prvoj fazi potpisao sporazume o saradnji sa privrednicima koji koriste tekstil, karton i drvo za izradu svojih proizvoda, a koji su se obavezali da ostatke sakupljaju i daju na korišćenje Centru za izradu suvenira. Sličan sporazum potpisan je i sa ugostiteljima kada su u pitanju staklene flašice i limenke. A urađen je i promo materijal – plakat i flajer koji je dizajnirao mladi daroviti Luka Janković.

Druga faza projekta podrazumeva planiranje i realizaciju obuka i tromesečnih radionica u dve osnovne i u jednoj srednjoj školi, kao i na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam, sa mogućnošću da se uključe zainteresovani nezaposleni mladi. Prvu obuku iz oblasti zaštite životne sredine, upravljanjem otpadom i zelenim poslovima održale su predsednica Ekološkog pokreta „Moravski orašak“, dipl. hem. Gordana Rodić, prof. dr Marija Kostić i dipl. inž. zaštite životne sredine Irina Janković. Sledeća je obuka kroz radionice umetničkog dizajna za izradu suvenira od tekstila, staklene ambalaže i limenki koju vodi profesor primenjenih umetnosti Biljana Marković Kraguljac u saradnji sa profesorima likovnog, dok treću vrstu obuka i radionica za umetničku obradu drveta vodi duborezac Nenad Stevanović. Tokom radionica korisnici pod mentorstvom voditelja izrađuju eko suvenire. Koordinator eko-aktivnosti, master ekologije Slobodan Cvetković organizuje i koordinira aktivnosti, nabavlja materijale, preuzima ostatke od privrednika i dostavlja voditeljima i korisnicima. Realizacijom projekta rukovodi menadžer i autor projekta Valentina Krstić, koja je zadužena uspostavlja kontakte sa privrednicima, školama, NSZ i ostalim akterima u lokalnoj zajednici kako bi se realizovali rezultati i shvatile šire dimenzije projekta o značaju umrežavanja nevladinog, javnog i privatnog sektora u cilju dostizanja boljih efekata  zaštite životne sredine.

M.St.J.
 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Tourism
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...